Κοινωνία Παρασκευή 5/02/2021, 13:06
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετά τις 12 Φεβρουαρίου οι εμβολιασμοί για ηλικίες 60 έως 64 ετών

Θα χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca

Μετά τις 12 Φεβρουαρίου οι εμβολιασμοί για ηλικίες 60 έως 64 ετών

Στις 12 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί για τους πολίτες, ηλικίας 60 έως 64 ετών, οι οποίοι θα λάβουν αποκλειστικά το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η λειτουργία δε, της πλατφόρμας για τα ραντεβού αναμένεται να «ανοίξει» τις αμέσως επόμενες ημέρες, με τις οριστικές ημερομηνίες να ανακοινώνονται τη Δευτέρα, όταν και καθοριστεί το πρόγραμμα παραδόσεων της βρετανικής εταιρείας. 

Το πρωί της Παρασκευής, στο μεταξύ, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αποφάσισε τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών, αν και δεν αποκλείεται να αλλάξει η συγκεκριμένη απόφαση, όταν συλλεχθούν περισσότερα δεδομένα για τις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι το 3ο κατά σειρά, το οποίο έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είχε προηγηθεί το πράσινο «φως» στα εμβόλια των Pfizer και Moderna, τα οποία χρησιμοποιούνται σ’ όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Δύο συστήματα εμβολιασμού

Με βάση όλα τα παραπάνω, οι ηλικιακές ομάδες 65 έως 79 ετών θα πρέπει να αναμένουν την ολοκλήρωση του εμβολιασμού της ομάδας 80 – 84 ετών, προκειμένου να έρθει η σειρά τους και να λάβουν τα εμβόλια των Pfizer και Moderna. 

Υπό αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Υγείας δεσμεύεται να αναπτύξει δύο παράλληλα συστήματα εμβολιασμού. Το ένα σύστημα θα αφορά τα εμβόλια των Pfizer – Moderna, ενώ το δεύτερο σύστημα θα αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, με πρώτη ηλικιακή κατηγορία τους 60 – 64 ετών.

Τα δύο συστήματα δεν θα διασταυρώνονται. Δηλαδή, κάποιος πολίτης που είναι άνω των 80 ετών θα μπορεί να κλείσει ραντεβού μόνο σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ οι πολίτες της κατηγορίας 60 – 64 ετών θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα με εμβόλια AstraZeneca -και όχι στα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών.

12 εβδομάδες η απόσταση των δύο δόσεων

«Είναι ένα εμβόλιο εξαιρετικής αποτελεσματικότητας. Ο μόνος λόγος που υπάρχει αυτή η απόφαση, είναι ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα στις ηλικίες άνω των 65 ετών, τα οποία αναμένονται μέσα στις επόμενες μέρες» δήλωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναφερόμενος στο εμβόλιο της AstraZeneca. 

Υπενθύμισε δε, ότι πολύ μεγάλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, έχουν ήδη διενεργήσει εμβολιασμούς σε πολλές χιλιάδες κόσμου και άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.«Και δεδομένου ότι θα έχουμε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις ομάδες αυτές μέχρι τα τέλη του μήνα, τότε αναμένεται να αλλάξουμε και την απόφαση αυτή».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, διευκρίνισε ότι η πρώτη από τη δεύτερη δόση του εμβολίου θα πρέπει να απέχει χρονικό διάστημα 12 εβδομάδων, καθώς κάτι τέτοιο «δημιουργεί υψηλότερα επίπεδα τελικής προστασίας σε σχέση με μικρότερα μεσοδιαστήματα».

Ταυτόχρονα, έσπευσε να υπερασπιστεί την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca, σημειώνοντας τα εξής:

  • Είναι ασφαλές, γίνεται καλά ανεκτό από τα άτομα που το λαμβάνουν και οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι στην πλειονότητα ήπιες και τοπικές.
  • Προστατεύει το σύνολο σχεδόν των εμβολιασμένων από σοβαρή νόσηση και από ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο, ενώ προστατεύει μεγάλο μέρος των εμβολιασμένων και από ήπια νόσο.
  • Δημιουργεί υψηλούς τίτλους αντισωμάτων σε άτομα όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων μεγάλης ηλικίας, και επιπλέον προκαλεί ισχυρή διέγερση της κυτταρικής ανοσίας, που αποτελεί ουσιαστικό μέρος της ανοσοποίησης.
  • Φαίνεται να μειώνει την ιοφορία στα εμβολιασμένα άτομα που τυχόν θα μολυνθούν από το περιβάλλον τους και ως εκ τούτου, συμβάλλει στον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Κάνοντας τέλος, ειδική μνεία στην απόφαση αποκλεισμού των ηλικιωμένων, εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο αριθμός των άνω των 65 ετών που συμπεριλήφθηκαν στις αρχές μελέτες ήταν σχετικός μικρός και επομένως, δεν προκύπτει ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News