Κοινωνία Παρασκευή 25/10/2024, 07:50
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γρίπη: Στα φαρμακεία και χωρίς συνταγή εμβολιάζονται οι περισσότεροι Έλληνες

Γρίπη: Στα φαρμακεία και χωρίς συνταγή εμβολιάζονται οι περισσότεροι Έλληνες

Με στόχο να πάει καλύτερα ο αντιγριπικός εμβολιασμός φέτος, τα φαρμακεία πρωτοστατούν, εμβολιάζοντας τους πολίτες εύκολα, χωρίς την προσκόμιση συνταγής. Μάλιστα μέχρι σήμερα έχουν γίνει 382.000 δωρεάν αντιγριπικοί εμβολιασμοί χωρίς ιατρική συνταγή, ενώ από τους 241.000 πολίτες που είχαν συνταγή από ιατρούς οι 150.000 και πάλι προτίμησαν τα φαρμακεία και μόνο 850 τους ιατρούς. Τα δε υπόλοιπα που έχουν συνταγογραφηθεί δεν έχουν γίνει. Στόχος είναι φέτος να γίνουν περί τους 3,4 εκατομμύρια εμβολιασμοί κατά της γρίπης έναντι 3,15 εκατομμύρια πέρυσι

Επίσης, όσον αφορά στο πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, που περιλαμβάνει ηλικίες 50 – 69 ετών, οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 3.000.000. Μέχρι χθες είχαν σταλεί 1.400.000 sms και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχουν διανεμηθεί δωρεάν από τα Φαρμακεία 130.000 αυτοδιαγνωστικά τεστ και σε 1.000 περιπτώσεις εξ αυτών το αποτέλεσμα ήταν θετικό. 

Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων, ο Προέδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς, σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε σήμερα ο Π.Φ.Σ. με θέμα: Ενημέρωση για τον αντιγριπικό εμβολιασμό και το Πρόγραμμα «Πρόληψη για τον Καρκίνο του παχέος εντέρου».

Ποιοι πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο

Όπως τονίστηκε από τους παριστάμενους, ο αντιγριπικός εμβολιασμός έχει ως στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού της γρίπης και την πρόληψη της εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών μετά από λοίμωξη από τον ιό.

Στοχεύει ιδιαίτερα στην προστασία της υγείας ηλικιωμένων, ασθενών με χρόνιες παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, πολύ μικρών παιδιών και εγκύων.

Σε αυτές τις κατηγορίες ασθενών, η σοβαρή νόσηση είναι περισσότερο πιθανή. Ο εμβολιασμός συνιστάται και σε εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και σε ειδικούς πληθυσμούς (πχ νεοσύλλεκτοι).

Προκειμένου να είναι αποτελεσματικός ο αντιγριπικός εμβολιασμός, η Ε.Ε. έχει θέσει ως στόχο την κάλυψη τουλάχιστον του 75% των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή – απειλητική για τη ζωή – νόσηση.

Η χώρα μας υπολείπεται αυτού του ποσοστού κατά το 1/3, με εμβολιαστική κάλυψη που συνήθως κινείται λίγο κάτω από το 50%.

Έχει παρατηρηθεί ότι χώρες στις οποίες οι φαρμακοποιοί συμμετέχουν ενεργά στην αντιεμβολιαστική εκστρατεία, εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

Καρκίνος του παχέος εντέρου και πρόληψη

Αναφορικά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου που ανήκει στους τρεις συχνότερα εμφανιζόμενους τύπους καρκίνου παγκοσμίως, ο Κωνσταντίνος Κάσσανδρος, Κοινοτικός Φαρμακοποιός, μέλος Δ.Σ. του Φ.Σ. Χαλκιδικής ανέφερε πως στην Ελλάδα αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου από καρκίνο, με 2.416 καταγεγραμμένους θανάτους το 2021, που οφείλονταν σε κακοήθη νεοπλάσματα του παχέος εντέρου.

Η ασθένεια φαίνεται να πλήττει κυρίως άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, με την ηλικία να μην αποτελεί τον μοναδικό επιβαρυντικό παράγοντα. Το γεγονός ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να θεραπευτεί πλήρως όταν ανιχνευθεί σε πρώιμο στάδιο, καθιστά καθοριστικό τον ρόλο της έγκαιρης διάγνωσής του.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «Προλαμβάνω», αποτελώντας το πρώτο οργανωμένο, συστηματικό πρόγραμμα διενέργειας συγκεκριμένων προληπτικών εξετάσεων οριζόντια, έχει ως στόχο να μειώσει τη θνησιμότητα από τον καρκίνο του παχέος εντέρου μέσω του έγκαιρου εντοπισμού του.

Διαβάστε επίσης:

Αναβαθμίζεται με 10 εκατ. ευρώ ο ρόλος των Κινητών Ομάδων Υγείας

Άρχισαν σε επτά χώρες οι πρώτες δοκιμές εμβολίου mRNA κατά του καρκίνου του πνεύμονα

Τι άλλαξε στο ταξίδι των ασθενών με καρκίνο του μαστού μέσα σε 10 χρόνια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News