Κοινωνία Πέμπτη 17/10/2024, 19:24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ActionAid: Ανοιχτή πρόσκληση για χρηματοδότηση Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών

Μέσα από το νέο Ευρωπαϊκό Έργο POWER με στόχο την ενδυνάμωση των Οργανώσεων για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας

ActionAid: Ανοιχτή πρόσκληση για χρηματοδότηση Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών

Η ActionAid απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για χρηματοδότηση προτάσεων 15 έργων  σε Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών (ΟΚοιΠ), στο πλαίσιο της στρατηγικής της προτεραιότητας για την προώθηση της οπτικής του φύλου και της έμφυλης ισότητας. Ως εταίρος και συντονιστής επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Έργου “POWER – Promoting Organisations’ empoWErment to guarantee women’s human Rights and stop gender violence”, η ActionAid στην Ελλάδα συμπράττει με την Asociación Bienestar y Desarrollo (ΑBD) στην Ισπανία υπό το συντονισμό της We Word (WW) στην Ιταλία σε ένα τριετές έργο (2024-2027), το οποίο συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ.

Σκοπός του Ευρωπαϊκού Έργου POWER είναι η ενδυνάμωση των οργανώσεων μέσα από χρηματοδοτήσεις και εκπαιδεύσεις ώστε να προωθήσουν τα  ανθρώπινα δικαιώματα και να συμβάλουν στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Οι ενδιαφερόμενες οργανώσεις μπορούν να υποβάλουν τη σύνοψη της πρότασής έως τις 25 Νοεμβρίου 2024 και να βρουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία υποβολής και τη χρηματοδότηση πατώντας ΕΔΩ.

Οι συνόψεις των προτάσεων (Concept Note) τις οποίες θα καταθέσουν οι ΟΚοιΠ θα πρέπει να είναι βασισμένες στις παρακάτω τέσσερις (4) προτεραιότητες και θεματικούς πυλώνες του έργου:

  • Άμεση υποστήριξη και ενδυνάμωση σε επιζώσες και επιζώντες έμφυλης βίας
    Προτάσεις για υπηρεσίες φροντίδας με επίγνωση του τραύματος (trauma–informed care), έκτακτη στέγαση, νομική υποστήριξη ή άλλες υπηρεσίες που υποστηρίζουν άτομα που έχουν βιώσει έμφυλη βία, ώστε να διαφύγουν από κακοποιητικές συνθήκες και να ανακάμψουν.
  • Ενίσχυση ικανοτήτων επαγγελματιών και οργανώσεων για την καταπολέμηση της έμφυλης Βίας
    Εκπαιδευτική κατάρτιση των επαγγελματιών και ανάπτυξη καινοτόμων διαδικασιών των οργανώσεων που προωθούν τη βελτίωση των επαγγελματικών δικτύων οδηγώντας στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.
  • Ευαισθητοποίηση των πολιτών, με έμφαση στους νέους & ενεργοποίηση τοπικών κοινοτήτων για την ισότητα των φύλων
    Προτάσεις για έργα που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση για την Ισότητα των Φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, εστιάζοντας κυρίως στη νέα γενιά. Παράλληλα θα πρέπει να συμπεριληφθούν προτάσεις για εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδηλώσεις με στόχο την ενημέρωση των τοπικών κοινοτήτων.
  • Συνηγορία και έρευνα – προώθηση αλλαγής πολιτικών για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας
    Εστίαση στη δημιουργία πληρέστερων νομικών πλαισίων για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας. 

Οι ΟΚοιΠ καλούνται να υποβάλουν αρχικά τη σύνοψη της πρότασής τους για το έργο που προτείνουν να δημιουργήσουν (καταληκτική ημ/νια υποβολής προτάσεων: 25/11/2024) και αφού επιλεχθούν, για το επόμενο στάδιο, θα πρέπει να υποβάλλουν πλήρη πρόταση με λεπτομερή περιγραφή και αναλυτικό προϋπολογισμό (καταληκτική ημ/νια υποβολής προτάσεων: 28/02/2025). Η αξιολόγηση των προτάσεων γίνεται από την επιτροπή αξιολόγησης του POWER.

Σημειώνεται ότι το έργο POWER στοχεύει σε ένα μέλλον με σημαντική μείωση της έμφυλης βίας όπου οι γυναίκες απολαμβάνουν ασφάλεια, σεβασμό και ισότητα. Σκοπός του είναι να προωθήσει την ουσιαστική επίτευξη της ισότητας των φύλων, ενισχύοντας τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών (ΟΚοιΠ) στη διαμόρφωση πολιτικών που προστατεύουν τα δικαιώματα των γυναικών. Επιδιώκει να δημιουργήσει μια κοινωνία όπου όλες οι γυναίκες και οι θηλυκότητες, ιδιαίτερα εκείνες από περιθωριοποιημένες και ευάλωτες κοινότητες, απολαμβάνουν ισότιμα τα δικαιώματά τους.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ, και συγκεκριμένα στο πλαίσιο του προγράμματος  «Πολίτες, Ισότητα, Δικαιώματα και Αξίες» – Citizens, Equality, Rights and Values Programme (CERV – 2023 – DAPHNE).

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News