Κοινωνία Παρασκευή 11/10/2024, 08:45
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καρκίνος παχέος εντέρου: Σήμερα τα πρώτα SMS για τον δωρεάν προληπτικό έλεγχο

Καρκίνος παχέος εντέρου: Σήμερα τα πρώτα SMS για τον δωρεάν προληπτικό έλεγχο

Ξεκινά σήμερα Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, η αποστολή των πρώτων SMS προς τους δικαιούχους για το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών ελέγχων για καρκίνο του παχέος εντέρου, όπως επισημαίνεται σε ανάρτηση της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκης.

Μάλιστα χθες το βράδυ 10/10, το site της Κυβέρνησης σχετικά με τον εν λόγω έλεγχο φαίνεται να ήταν σε φάση αναμόρφωσης ώστε να εξυπηρετήσει του πολίτες.

Παράλληλα, μέσω της ΗΔΙΚΑ οι γαστρεντερολόγοι/παθολογοανατόμοι έλαβαν στις 9/10 το παρακάτω μήνυμα

«Ξεκίνησε το Πρόγραμμα Προλαμβάνω από το Υπουργείο Υγείας για τον καρκίνο του Παχέος Εντέρου για τις ηλικίες 50-69 ετών.  Οι εξετάσεις δεν υπόκεινται σε rebate & claw back. Μετά από θετικό αποτέλεσμα αυτοδιαγνωστικού Test (self test):

Κολονοσκόπηση 140 ευρώ

Αφαίρεση πολύποδα έως 1cm: 50 ευρώ

Βιοψία 30 ευρώ ανά δείγμα με ανώτατο αριθμό τα πέντε δείγματα.

Πληροφορίες στο  colon.gov.gr ή και στο 11401.  Αποστολή αιτήσεων στο [email protected]»

Να επαναλάβουμε ότι ο έλεγχος θα περιλαμβάνει τέσσερα στάδια, το πρώτο εκ των οποίων θα είναι το self test για όλους τους πολίτες ηλικίας 50 έως 69 ετών. Πρόκειται για ένα ειδικό τεστ, το οποίο ανιχνεύει την παρουσία αίματος στα κόπρανα και, σε συνδυασμό με ένα σύντομο ερωτηματολόγιο, θα «δείχνει» ποιοι πολίτες πρέπει να παραπεμφθούν για διαγνωστική κολονοσκόπηση.

«Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου “ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ” είναι το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης στη χώρα μας. Από αύριο, 10/10/2024, ξεκινά η αποστολή των υπόλοιπων SMS για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, σε 2.5 εκατομμύρια γυναίκες. Ενώ από τις 11/10/2024, οι δικαιούχοι του προγράμματος για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, θα αρχίσουν να λαμβάνουν και αυτοί SMS.

Η πρόληψη σώζει ζωές. Μην αμελήσετε το μήνυμα!», ανέφερε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα, την Τρίτη (9/10).

Το πρόγραμμα

Σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Υγείας, με το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου, στόχος είναι η έγκαιρη ανίχνευση των προ-καρκινικών αλλοιώσεων ή ακόμα και της νόσου αυτής καθ’ αυτής, με σκοπό την άμεση παρέμβαση και θεραπεία. Εάν οι αδενωματώδεις πολύποδες ή η πιθανή νεοπλασία διαγνωστούν και διαχειριστούν σε αρχικό στάδιο έχουν ίαση 100%, καθιστώντας την πρόωρη ανίχνευση εξαιρετικά ουσιώδη.

Ο κίνδυνος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου μπορεί να εκτιμηθεί μέσω του self-test και σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος αυτού, μέσα από την εξέταση της κολονοσκόπησης που εντοπίζει έγκαιρα τους αδενωματώδεις πολύποδες ή την πιθανή νεοπλασία.

Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες που ισχύουν για τον πληθυσμιακό έλεγχο σε ασυμπτωματικά άτομα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και το επιστημονικό πρωτόκολλο που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, δικαιούχοι του προγράμματος είναι:

Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου απευθύνεται σε όλους τους πολίτες 50-69 ετών, οι οποίοι δεν έχουν ήδη διαγνωσθεί με αδενωματώδεις πολύποδες του παχέος εντέρου, δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του παχέος εντέρου, δεν έχουν διαγνωσθεί με φλεγμονώδη νόσο του παχέος εντέρου, δεν έχουν διαγνωστεί με σύνδρομο Λιντς, δεν έχουν διαγνωσθεί με οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση, δεν έχουν διαγνωσθεί με κληρονομικό καρκίνο του εντέρου, διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι.

Δικαιούνται δωρεάν:

Να προμηθευτούν και να διενεργήσουν Self-Test (Αυτοδιαγνωστικός Έλεγχος)

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος του Self-Test, επίσκεψη σε Ιατρό Γαστρεντερολόγο για κλινική συνεκτίμηση.

Μετά την σύμφωνη γνώμη του Γαστρεντερολόγου, προμήθεια Καθαρτικού και διενέργεια διαγνωστικής Κολονοσκόπησης.

Σε περίπτωση ευρημάτων, αφαίρεση αυτών επί τόπου, όταν είναι εφικτή και δειγματοληψία βιοψίας.

Διενέργεια Βιοψίας.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS