ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νοσοκομειακά φάρμακα: Κρίσιμες συναντήσεις για να μην υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά

Νοσοκομειακά φάρμακα: Κρίσιμες συναντήσεις για να μην υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά

Η ζοφερή εικόνα για τις επιβαρύνσεις των φαρμακευτικών εταιρειών που προμηθεύουν με σκευάσματα τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, έγινε χθες απόλυτα ξεκάθαρη μετά και την αποστολή από την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), ενός συγκεντρωτικού πίνακα με στοιχεία της αγοράς για το πρώτο εξάμηνο του 2023. Μετά από αυτό οι εταιρείες του κλάδου είναι αποφασισμένες να πιέσουν την Κυβέρνηση ώστε η κατάσταση να διορθωθεί άμεσα, ζητώντας άμεσα συναντήσεις με τους αρμόδιους Κυβερνητικούς φορείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να αποσταλεί από το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας ΣΦΕΕ και επιστολή σε έντονο ύφος προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει και για το ενδεχόμενο να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην προμήθεια νοσοκομειακών φαρμάκων. Μία γεύση της επιστολής δίνει η ανάρτηση του προέδρου του ΣΦΕΕ Ολύμπιου Παπαδημητρίου στο linkedin:

 «Αἰδώς Ἀργεῖοι νῦν ἄρκιον ἤ ἀπολέσθαι. Ο στίχος της Ιλιάδας του Ομήρου έρχεται στο μυαλό, κατά την παραλαβή των σημειωμάτων του νοσοκομειακού clawback για το πρώτο 6μηνο του 2023.

Μόλις 16 μήνες μετά το πέρας της εν λόγω χρονικής περιόδου…. η προβλεψιμότητα σε όλο της το μεγαλείο…..σερβιρισμένη με μια ισχυρή δόση βιωσιμότητας…

Μόνο που οι «Ἀργεῖοι» δεν έχουν «αιδώ» και απέστειλαν τα σημειώματα με το περιεχόμενο που όλες οι εταιρείες λάβαμε.

Τι πιο φυσιολογικό από το να διαθέτει κανείς τα 8 στα 10 φάρμακα δωρεάν…. Τους «δωρητές» όμως τους γράφουν και σε μια τιμητική πλάκα κοντά στην είσοδο των νοσοκομείων, εμάς τίποτα…

Και υπό αυτές τις συνθήκες, οι κρατούντες έχουν την προσδοκία ότι θα συνεχίσουν τα νοσοκομεία να προμηθεύονται φάρμακα και ότι θα έλθουν και νέα καινοτόμα φάρμακα στη χώρα….

Ας έχουν τουλάχιστον το θάρρος αυτή τη φορά να μην καταλογίσουν ευθύνες στις εταιρείες για ότι μπορεί να ακολουθήσει, αλλά στην άστοχη και στρεβλή πολιτική τους για το φάρμακο !» 

Στοιχεία ΕΚΑΠΥ

Σύμφωνα με τον πίνακα που έστειλε η ΕΚΑΠΥ, διαπιστώνεται ότι το Ελληνικό Κράτος ζήτησε από τις επιχειρήσεις σκευάσματα 690 εκατ. ευρώ, αλλά τελικά διέθετε μόνο τα 283,5 εκατ. ευρώ! Προκύπτουν δηλαδή υποχρεωτικές επιστροφές (rebate και clawback) 406,5 εκατ. ευρώ για τις εταιρείες.

Η κατάσταση όμως είναι ακόμη χειρότερη, καθώς οι επιβαρύνσεις δεν ήταν για όλα τα σκευάσματα η ίδια, με την μερίδα του λέοντος να την πληρώνουν εκείνες οι εταιρείες οι οποίες δεν έχουν προχωρήσει σε διαπραγμάτευση ώστε να εντάξουν τα σκευάσματά τους σε κλειστό προϋπολογισμό. Τα σκευάσματα που είναι εντός κλειστών έχουν αποδώσει ήδη τις σχετικές εκπτώσεις.

Τα φάρμακα που βρίσκονται εκτός κλειστών προϋπολογισμών και διατέθηκαν από τις επιχειρήσεις στα νοσοκομεία το πρώτο εξάμηνο του 2023, είχαν αξία περίπου 455 εκατομμυρίων ευρώ, όμως η προβλεπόμενη δημόσια δαπάνη ήταν μόλις 127 εκατ. ευρώ. Η υπέρβαση λοιπόν αυτής της δαπάνης έφτασε στα 328 εκατ. ευρώ δηλαδή στο 72% του συνόλου.

Έτσι προχθές εστάλησαν τα σημειώματα με τις υποχρεωτικές επιστροφές που καλούνται να καταβάλλουν φαρμακευτικές εταιρείες για το πρώτο εξάμηνο του 2023 μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, προκαλώντας έντονη αναστάτωση στον κλάδο. Μάλιστα το μεγάλο σοκ το αισθάνθηκαν οι επιχειρήσεις, που διακινούν φάρμακα αξίας άνω των 30 ευρώ, και που οι το ύψος των επιστροφών διαμορφώνεται στο 83% των συνολικών τους πωλήσεων.

Στην πράξη δηλαδή, οι εταιρείες αυτές που κυκλοφορούν κατά βάση καινοτόμα και υψηλού κόστους σκευάσματα, προσφέρουν επί της ουσίας δωρεάν 8,3 στα 10 φάρμακα που πουλάνε στα νοσοκομεία.

Το ύψος των υποχρεωτικών επιστροφών που καλούνται να πληρώσουν οι εταιρείες χαρακτηρίζεται υψηλό και καθόλου διαχειρίσιμο και εκφράζονται φόβοι για απόσυρση νοσοκομειακών φαρμάκων καθώς και πιθανές αναδιαρθρώσεις στις εταιρίες με περαιτέρω απολύσεις. Το γεγονός αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με αναγκαία σκευάσματα για τους νοσηλευόμενος πολίτες στο άμεσο μέλλον.  

Αντίδραση PIF

«Πρόκειται για θεραπείες για θεραπείες που στηρίζουν τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα και είναι ως εκ τούτου κρίσιμες και αναγκαίες», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το Pharma Innovation Forum (PIF), διευκρινίζοντας πως είναι φάρμακα για σοβαρές και συχνά απειλητικές για τη ζωή χρόνιες παθήσεις.

«Η διάθεση των υφιστάμενων θεραπειών καθίσταται μη βιώσιμη όσο ποτέ, ενώ η αποεπένδυση θα απειλήσει ακόμη πιο έντονα τον βιοφαρμακευτικό κλάδο και το

αποτύπωμά του στην εθνική οικονομία: επενδύσεις σε κλινική έρευνα, συμβολή στην απασχόληση εξειδικευμένου και καλά αμειβόμενου επιστημονικού προσωπικού, χρηματοδότηση συνεχούς ιατρικής εκπαίδευσης, προγράμματα υποστήριξης ασθενών και κοινωνικής υπευθυνότητας», προσθέτει το PIF.

Η αποστολή των σημειωμάτων ολοκληρώθηκε χθες Τετάρτη, ωστόσο οι έντονες αντιδράσεις ξεκίνησαν με την άφιξη των πρώτων εξ αυτών την Τρίτη.

Το PIF συγκάλεσε έκτακτο Διοικητικό Συμβουλίου την Τρίτη, όπου αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, να συνταχθεί η σχετική ανακοίνωση και να ακολουθήσει άμεσα συνάντηση με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το απόγευμα το Forum θα συναντηθεί με τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Θανάση Κοντογεώργη. Η συνάντηση θα καθορίσει και τις επόμενες κινήσεις του PIF.

Στον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) χθες κατά την  προγραμματισμένη τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, το θέμα της νοσοκομειακής δαπάνης όπως ήταν λογικό τέθηκε στην κορυφή την ατζέντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΦΕΕ αποφάσισε να συντάξει μια σκληρή επιστολή για την κατάσταση που δημιουργείται και η οποία θα αποσταλεί απευθείας στον Πρωθυπουργό, ζητώντας επίσης συνάντηση μαζί του.   

Διαβάστε επίσης:

Φαρμακευτικές: Σε πολεμική ετοιμότητα λόγω εκτροπής της φαρμακευτικής δαπάνης

Καταφτάνει το clawback για τα νοσοκομειακά φάρμακα – Έρχονται αλλαγές στον υπολογισμό

ΣΦΕΕ: Ισχυρή η συνεισφορά του φαρμάκου στην oικονομία – Νέες συναντήσεις με Γεωργιάδη και ΕΚΑΠΥ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News