Κοινωνία Κυριακή 6/10/2024, 23:00
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νότιος Πόλος: Η Ελλάδα στέλνει επιστήμονες στην Ανταρκτική – Θα φιλοξενηθούν στη βουλγαρική βάση

Δύο επιστήμονες θα ενταχθούν στη βουλγαρική αποστολή. Ενας καθηγητής αστροφυσικής του ΕΚΠΑ και μια καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης. Στόχος, να ακολουθήσουν κι άλλες αποστολές στο μέλλον

Νότιος Πόλος: Η Ελλάδα στέλνει επιστήμονες στην Ανταρκτική – Θα φιλοξενηθούν στη βουλγαρική βάση

Η Ελλάδα θα στείλει για πρώτη φορά επιστήμονες στην Ανταρκτική, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην επόμενη βουλγαρική αποστολή και θα ταξιδέψουν με το ερευνητικό σκάφος «Αγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος». Τη συμμετοχή της Ελλάδας στην επιστημονική αποστολή ανακοίνωσε μέσω του Βουλγαρικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΒΤΑ), ο πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ελληνική Εταιρία Πολικών Ζωνών, Συμεών Κωνσταντινίδης, υποναύαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού με εμπειρία στην ωκεανογραφία και τη μετεωρολογία.

Ο Συμεών Κωνσταντινίδης συμμετείχε στο Διεθνές Πολικό Συνέδριο για τη συνεργασία μεταξύ των βαλκανικών χωρών στις πολικές περιοχές στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων EUPolarNet-2 και POLARIN, που πραγματοποιήθηκε στην Αγχίαλο (Αχελόι, στα βουλγαρικά), πόλη της επαρχίας Μπουργκάς στη Μαύρη Θάλασσα, το περασμένο Σαββατοκύριακο.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα για εμάς προς τον Νότιο Πόλο, γιατί είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θα στείλει δικούς της επιστήμονες» και ευχαρίστησε τον καθηγητή Χρίστο Πιμπίρεφ που «άνοιξε τις πόρτες της βουλγαρικής βάσης στην Ανταρκτική για εμάς». Εξήγησε επίσης ότι στα σχέδια της οργάνωσης περιλαμβάνεται και η κατασκευή μετεωρολογικού σταθμού στην παγωμένη ήπειρο, η οποία πιθανότατα θα γίνει την προσεχή χρονιά.

Η ελληνική αποστολή θα περιλαμβάνει καθηγητή Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών που θα κάνει αστρονομικές παρατηρήσεις και μετρήσεις, και καθηγήτρια στο Πολυτεχνείο Κρήτης, που θα διεξαγάγει ψυχολογικά τεστ για ανθρώπους που ζουν σε απομονωμένα μέρη ώστε να ελέγξει αν πάσχουν από κατάθλιψη. Επίσης, η ερευνήτρια θα χρησιμοποιήσει επίσης μια τεχνική για να μετρήσει τον μαγνητισμό που εκπέμπουν οι άνθρωποι ευρισκόμενοι κάτω από διαφορετικά συναισθήματα.

Ο Συμεών Κωνσταντινίδης πρόσθεσε ότι φιλοδοξεί να επισκεφθεί την παγωμένη ήπειρο στο μέλλον, αλλά για τον ίδιο τώρα είναι πιο σημαντικό να συντονίσει την επίσκεψη Ελλήνων επιστημόνων εκεί. «Οταν επιστρέψουν, θα μάθουμε από την εμπειρία τους και θα μπορέσουμε να οργανώσουμε περισσότερες αποστολές. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε αυτή τη συνεργασία μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων και της Ευρώπης και να έχουμε τη δυνατότητα να στέλνουμε επιστήμονες από την Ελλάδα κάθε χρόνο». 

Στο διήμερο συνέδριο στο Αχελόι, εκτός από μέλη του Βουλγαρικού Ινστιτούτου Ανταρκτικής, συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι του γερμανικού Ινστιτούτου «Αλφρεντ Βέγκενερ», της Ισπανικής Πολικής Επιτροπής, του Κέντρου Πολικής Έρευνας της Πολωνίας, καθώς και εκπρόσωποι χωρών των Βαλκανίων όπως η Τουρκία, η Ρουμανία, η Ελλάδα, η Κύπρος. 

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News