Κοινωνία Παρασκευή 27/09/2024, 11:21
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χρυσοχοΐδης: Στον Συνήγορο του Πολίτη η έρευνα για τον θάνατο αλλοδαπού στο Α.Τ.

Χρυσοχοΐδης: Στον Συνήγορο του Πολίτη η έρευνα για τον θάνατο αλλοδαπού στο Α.Τ.

Στον Συνήγορο του Πολίτη μεταβιβάζεται, κατόπιν εντολής του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η έρευνα για το περιστατικό θανάτου αλλοδαπού κρατούμενου στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα στις 21 Σεπτεμβρίου.

Οπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, στόχος είναι να υπάρξει πλήρης και ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης, στο πλαίσιο του μηχανισμού διερεύνησης περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας, ώστε να μη μείνει καμία απολύτως σκιά.

Τονίζεται ότι στην επίσημη ιατροδικαστική έκθεση αναφέρεται «απροσδιόριστη αιτία θανάτου, προηγηθείς ξυλοδαρμός, εν αναμονή εργαστηριακών εξετάσεων», ενώ η σορός φέρει έντονες εκχυμώσεις.

Το χρονικό της υπόθεσης

Σύμφωνα με τη δικηγόρο που έχει αναλάβει την υπόθεση, ο 37χρονος Μοχάμαντ-Καμράν Ασίκ βρισκόταν στην Ελλάδα από το 2004, μιλούσε άπταιστα ελληνικά, εργαζόταν και είχε μισθωμένη κατοικία, ενώ κατείχε νομιμοποιητικά έγγραφα από το 2019. «Στο δελτίο συμβάντων της Αστυνομίας, ωστόσο, εμφανίζεται ότι δεν έχει κατοικία, δεν μιλάει ελληνικά, δεν έχει χαρτιά και δεν μπορούν να διαπιστώσουν το καθεστώς νομιμότητας», σημειώνει η κ. Σφέτσου.

Ο 37χρονος συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου, μετά από μήνυση που είχε καταθέσει εις βάρος του Ελληνίδα υπήκοος για ενδοοικογενειακή βία. Μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου βρίσκεται κατά σειρά στα αστυνομικά τμήματα, αρχικά, Πατησίων για έλεγχο, κατόπιν Γαλατσίου λόγω έλλειψης κρατητηρίων στα Πατήσια και κατόπιν Κολωνού λόγω πληρότητας του Γαλατσίου. Την ίδια ημέρα, ο 37χρονος περνάει από τη διαδικασία του αυτοφώρου για ενδοοικογενειακή βία, αλλά, παρότι η δίκη αναβάλλεται, η κράτησή του συνεχίζεται με την αιτιολόγηση του ελέγχου της νόμιμης παραμονής στη χώρα. «Αυτό θα μπορούσε να βεβαιωθεί με ένα τηλεφώνημα, το οποίο στερήθηκε», αναφέρει η δικηγόρος της οικογένειας.

Ο άντρας αφήνεται ελεύθερος στις 17 Σεπτεμβρίου, αφότου βεβαιώνεται η κατοχή νομιμοποιητικών εγγράφων. Από το Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα αποχωρεί στις 23.00 και λίγο αργότερα κλιμάκιο της ομάδας ΔΙΑΣ τον σταματάει στον δρόμο για ταυτοποίηση στοιχείων, σύμφωνα με τη δικηγόρο. Τελικά, στις 00.30, στις 18 Σεπτεμβρίου, μιάμιση ώρα αργότερα, οδηγείται στο τμήμα Αγίου Παντελεήμονα για απείθεια. «Πού και τι ώρα ακριβώς συλλαμβάνεται δεν γνωρίζουμε, διότι το δελτίο συμβάντων της Αστυνομίας δεν το αναφέρει, ενώ είναι υποχρεωτικό», τονίζει η κ. Σφέτσου. «Οι συγγενείς του εν τω μεταξύ τον αναζητούν σε νοσοκομεία και αστυνομικά τμήματα και στις 21 Σεπτεμβρίου τούς ανακοινώνουν από το Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα ότι ο άνθρωπός τους έχει “φύγει”».

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News