Κοινωνία Τρίτη 17/09/2024, 20:15
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απάτη ΕΟΠΥΥ: Τα θύματα κατέθεσαν ότι δεν γνώριζαν τους γιατρούς

Απάτη ΕΟΠΥΥ: Τα θύματα κατέθεσαν ότι δεν γνώριζαν τους γιατρούς

Καταθέσεις δυο εκ των θυμάτων των εγκληματικών οργανώσεων, που τα μέλη τους χρησιμοποίησαν τους αριθμούς ΑΜΚΑ τους για να εκδίδουν ψευδείς συνταγές, εξαπατώντας τον ΕΟΠΥΥ, παρουσιάζει η «Κ».

Στις συγκεκριμένες καταθέσεις, που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, τα θύματα ερωτώνται, μεταξύ άλλων, αν γνωρίζουν τον 51χρονο γιατρό που φέρεται να έχει πραγματοποιήσει συνταγογραφήσεις με τον ΑΜΚΑ τους.

Ερώτηση: Αντιμετωπίζεις ή αντιμετώπισες στο παρελθόν ορισμένο πρόβλημα υγείας, εάν ναι ποιο ήταν αυτό και ποια θεραπεία/φαρμακευτική αγωγή χρειάστηκε να λάβεις;

Απάντηση: Δεν έχω κάποιο πρόβλημα υγείας ούτε τώρα ούτε στο παρελθόν και δεν έχω πάρει κανένα φάρμακο.

Στη συνέχεια, σε ερώτηση αν έχει επισκεφθεί από το 2022 κάποιο ιατρό για ορισμένο λόγο, το θύμα φέρεται να απαντάει: «Το 2022 είχα κλείσει ραντεβού για το νοσοκομείο Αλεξάνδρα αλλά ακυρώθηκε από το νοσοκομείο και δεν πήγα. Το ραντεβού μου το έκλεισε το λογιστικό γραφείο που με εξυπηρετεί. Τους έδωσα τον ΑΜΚΑ μου και μου έκλεισαν το ραντεβού. Δεν έχω πάει σε κάποιον γιατρό γιατί δεν έχω κάποιο πρόβλημα με την υγεία μου».

Ερώτηση: Σου έχει συνταγογραφήσει κάποιος ιατρός φαρμακευτικά σκευάσματα στον ΑΜΚΑ σου;

Απάντηση: Οχι.

Σε ερώτηση εάν γνωρίζει τον 51χρονο γενικό ιατρό, η απάντηση είναι αρνητική και μάλιστα, τονίζει ότι δεν τον έχει επισκεφθεί ποτέ.

Κατά την εξέτασή του το δεύτερο θύμα, η οποία είχε γεννήσει και φαίνεται να της έχει συνταγογραφήσει φάρμακα ο γυναικολόγος που εμπλέκεται στην υπόθεση, αναφέρει ότι δεν τον γνωρίζει και ότι δεν έχει επισκεφθεί τα φαρμακεία που φαίνεται να έχουν εκτελεστεί οι συνταγές που έχουν συνταγογραφηθεί στον ΑΜΚΑ της.

Ερώτηση: Αντιμετωπίζεις ορισμένο πρόβλημα υγείας τα τελευταία έτη, εάν ναι ποιο είναι αυτό και ποια θεραπεία / φαρμακευτική αγωγή λαμβάνεις;

Απάντηση: Δεν αντιμετωπίζω κάποιο πρόβλημα υγείας τα τελευταία χρόνια και δεν παίρνω κάποια φαρμακευτική αγωγή. Γέννησα στο νοσοκομείο (αναφέρεται το νοσοκομείο), εκεί μου είπαν ότι έχω ζάχαρο και θα με ειδοποιήσουν για να με επανεξετάσουν, για να δουν αν έχει αποχωρήσει το ζάχαρο από το οργανισμό μου λόγω γέννας και μετά θα με ενημερώσουν αν πρέπει να πάρω κάποιο φάρμακο. Δεν με πήραν ποτέ τηλέφωνο για να με ενημερώσουν.

Ερώτηση: Εχεις λάβει κάποιο από τα επιδεικνυόμενα φαρμακευτικά σκευάσματα; Εάν ναι, ποια είναι αυτά, πότε και σε ποια συχνότητα; (Επιδείχθηκε ο πίνακας φαρμακευτικών σκευασμάτων που φαίνεται να έχουν συνταγογραφηθεί).

Απάντηση: Οχι δεν τα αναγνωρίζω, δεν έχω πάρει ποτέ φάρμακα.

Ερώτηση: Γνωρίζεις τον ιατρό-γυναικολόγο (αναφέρεται το όνομα του συλληφθέντα);

Απάντηση: Οχι δεν τον γνωρίζω.

Στη συνέχεια, ερωτάται αν γνωρίζει τα φαρμακεία που έχουν εκτελεστεί οι συνταγές, με τη γυναίκα να απαντά ότι δεν τα γνωρίζει και πηγαίνει μόνο σε ένα συγκεκριμένο φαρμακείο για να πάρει κρέμα για το μωρό της.

Υπενθυμίζεται ότι από δύο καταγγελίες που έφτασαν στους αστυνομικούς, ξεκίνησε να ξεσκεπάζεται η δράση των δυο εγκληματικών οργανώσεων, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν στη διάπραξη απατών σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, μέσω εικονικής συνταγογράφησης φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη καταγγελία που έφτασε στους αστυνομικούς από το Τμήμα Ελέγχου Καταγγελιών του ΕΟΠΥΥ, αφορούσε δύο περιπτώσεις ασφαλισμένων που κατήγγειλαν ότι, στον ΑΜΚΑ τους διαπίστωσαν παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων εν αγνοία τους, που δεν έχουν λάβει από τον συγκεκριμένο γιατρό, ενώ οι εκτελέσεις αυτών πραγματοποιήθηκαν σε φαρμακεία που δεν έχουν επισκεφθεί.

Μάλιστα, η μία ασφαλισμένη φέρεται να κάλεσε στο φαρμακείο να ζητήσει εξηγήσεις και ο φαρμακοποιός απάντησε ότι πρόκειται για λάθος και ακύρωσε την εκτέλεση της συνταγής.

Η δεύτερη καταγγελία απεστάλη στους αστυνομικούς με έγγραφο της Διεύθυνσης Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ και αφορούσε σε υπόθεση συνταγογραφήσεων σε ΑΜΚΑ ασθενών με μηδενική συμμετοχή.

Στις συγκεκριμένες συνταγογραφήσεις φέρεται να παρατηρήθηκαν ομοιότητες στις διαγνώσεις, τα φαρμακευτικά σκευάσματα, τις δραστικές ουσίες και τις δοσολογίες.

Διαβάστε επίσης:

Φαρμακαποθηκάριοι: Είναι σημαντικό να εκτοπίζονται από το σύστημα παραβατικές συμπεριφορές

Απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ: O ΙΣΑ θα προχωρήσει σε πειθαρχικές διώξεις μελών του

Απάτη ύψους 3,5 εκατ. σε βάρος του ΕΟΠΥΥ – Συνελήφθησαν γιατροί και φαρμακοποιοί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News