ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νοσοκομεία: Τι αλλάζει από το 2025 στη χρηματοδότηση – Ραγδαία αποκλιμάκωση των ληξιπρόθεσμων

Νοσοκομεία: Τι αλλάζει από το 2025 στη χρηματοδότηση – Ραγδαία αποκλιμάκωση των ληξιπρόθεσμων

Κεντρικά και μέσω του ΕΟΠΥΥ θα πληρώνονται τα νοσοκομεία για τις υπηρεσίες που παρέχουν στους πολίτες με βασικό εργαλείο το σύστημα των DRGs από την αρχή του ερχόμενου έτους. Το σύστημα αυτό που ήδη έχει αναπτυχθεί και κοστολογεί τις ιατρικές πράξεις με βάση αντικειμενικούς δείκτες, σε συνδυασμό με τον προσδιορισμό του προϋπολογισμού για κάθε νοσοκομείο κατά την έναρξη της χρονιάς, αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο σημαντικό βήμα για το νοικοκύρεμα των οικονομικών των νοσοκομείων.

Όπως ανέφερε χθες 11 Αυγούστου, κατά την ενημέρωση για τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Υγείας, ο υφυπουργός κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, το ΕΣΥ για πρώτη φορά φέτος έκλεισε προϋπολογισμούς για τα νοσοκομεία στις 10 Ιανουαρίου. «Αυτό βοήθησε ώστε στο 8μηνο του 2024, ότι έχουμε προγραμματίσει στα νοσοκομεία να έχει εκτελεστεί. Πάντα τα νοσοκομεία ζητούσαν επιπλέον χρήματα και από τον Αύγουστο σχεδόν είχαμε αιτήματα δώστε άλλα 20 εκατομμύρια, δώστε άλλα 30 εκατομμύρια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο. Υπάρχει μια πλήρης παρακολούθηση των οικονομικών των νοσοκομείων σε εβδομαδιαία βάση. Με αυτό κρίνονται οι διοικήσεις των νοσοκομείων και είμαστε πάρα πολύ περήφανοι και ο προϋπολογισμός εκτελείται μέχρι στιγμής στο ακέραιο και έχουν αυξηθεί και τα χειρουργεία» συμπλήρωσε.

Σχετικά με τα DRGs είπε συγκεκριμένα: «Αυτό που θα αλλάξει στο σύστημα, είναι κάτι που συζητιέται εδώ και 20 χρόνια σε αυτή την χώρα. Από του χρόνου, μετά από μια πολύ καλή δουλειά που έγινε κάθετα και οριζόντια σε όλο το σύστημα, από τον οργανισμό, το ΚΕΤΕΚΝΥ, και σε όλο τον διοικητικό μηχανισμό εντός του νοσοκομείο, τα νοσοκομεία πλέον από το 2025 θα πληρώνονται με βάση το τι παράγουν. Σήμερα τα νοσοκομεία λειτουργούσαν με το «σύστημα: Ζητάνε και δίνουμε». Από το 2025, αυτό δεν θα γίνεται και αυτό σημαίνει ότι έχει ήδη αλλάξει το σύστημα. Τα νοσοκομεία θα πληρώνονται διαφορετικά. Π.χ. ο Ευαγγελισμός, θα λάβει χρηματοδότηση ανάλογα με το πόσα χειρουργεία έχει κάνει, τη βαρύτητα των χειρουργείων, πόσες μέρες νοσηλεύτηκε το περιστατικό κ.οκ.».

Ανέφερε ακόμη ότι στην πρώτη φάση θα γίνουν αλλαγές για να βελτιωθεί η ποιότητα που δίνουμε στον ασθενή. «Υπάρχει πλέον η δυνατότητα να αντιλαμβανόμαστε αν πάει κάτι στραβά σε ένα νοσοκομείο. Γιατί για να πληρωθούν θα πρέπει να συμπληρωθούν φάκελοι, θα πρέπει να έχουμε την εξέλιξη του περιστατικού. Θα έχουμε την δυνατότητα να καταλαβαίνουμε αν σε ένα νοσοκομείο δεν δίνουμε την ποιότητα των υπηρεσιών που θα πρέπει να λαμβάνει ο πολίτης. Και έχουν στηθεί και όλοι οι μηχανισμοί έτσι ώστε να αντιμετωπίζεται αυτό».

Ακόμη τόνισε ότι με βάση το σύστημα των DRGs η πληρωμή γίνεται με κάποιους δείκτες. «Αυτή τη στιγμή υπήρχε ένα σύστημα που ήταν τα λεγόμενα ΚΕΝ (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια) που αποζημίωνε την πράξη, δεν λάμβανε κανέναν άλλο παράγοντα. Αυτή τη στιγμή τα DRGs περιλαμβάνουν τα πάντα. Και το εξιτήριο, δηλαδή πως είναι ο ασθενής. Η πρώτη αλλαγή είναι ότι πλέον για να μπορέσεις να αποζημιωθείς πρέπει να συμπληρωθεί ο ιατρικός φάκελος στο μέγιστο δυνατό. Είναι μια πολύ μεγάλη αλλαγή που έχουμε αυτή τη στιγμή. Να πούμε κάτι, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όταν εφάρμοσαν τα DRGs τους πήρε σε θέση το προσωπικό περίπου 5 με 6 χρόνια να καταφέρουν να το εφαρμόσουν. Εμείς ξεκινάμε ήδη από το 2025. Έχει γίνει προετοιμασία. Για αρκετά χρόνια που δουλεύεται αυτό. Το 2025 τα νοσοκομεία θα αποζημιωθούν με βάση τα DRGs» σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Μάλιστα επεσήμανε ότι ήδη έχουν γίνει έλεγχοι στο 40% των νοσοκομείων της χώρας. «Έχουν γίνει συστάσεις, γιατί ορισμένες φορές νομίζουμε ότι υπάρχει ένα αόρατος διοικητικός μηχανισμός που το κάνει αυτό, είναι οι ίδιοι οι γιατροί, οι ίδιοι οι νοσηλεύτριες, τα ίδια τα κλιμάκια που είναι εκπαιδευμένα», πρόσθεσε ο Υφυπουργός. .

Ληξιπρόθεσμα

Σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ο κ. Θεμιστοκλέους απαντώντας σε ερώτηση του Moneyreview.gr ανέφερε: «Τα νοσοκομεία έχουν σταματήσει την παραγωγή ληξιπροθέσμων, πέρα από αυτά τα οποία μας έχουν μείνει από το παρελθόν. Παρά την μικρή αύξηση που παρατηρήθηκε τον τελευταίο μήνα, αναμένουμε να επακολουθήσει πτωτική πορεία έτσι ώστε να κλείσουμε σε ένα από τα χαμηλότερα σημεία ιστορικά στο τέλος της χρονιάς. Και αυτό γιατί έχει υπάρξει μία αλλαγή που αφορά το clawback το οποίο αποτελούσε το βασικό ρόλο στην καθυστέρηση των νοσοκομείων και στις πληρωμές καθώς ήταν πολύ περίπλοκος ο τρόπος υπολογισμού και ήμασταν πίσω στον υπολογισμό κατά 12 με 18 μήνες. Αυτά μεταφραζόταν σε ληξιπρόθεσμα και καταγράφονταν. Με το καινούργιο σύστημα το οποίο βρίσκεται κι αυτό σε λειτουργία από την ΕΚΑΠΥ, γίνεται αυτόματος υπολογισμός κι έτσι θα υπάρχει ένας πολύ μεγάλο συμψηφισμός, ο οποίος μαζί με την έξτρα χρηματοδότηση των νοσοκομείων, υπολογίζουμε να κλείσουμε σε ένα από τα χαμηλότερα σημεία στο τέλος χρονιάς».

Διαβάστε επίσης:

Τα μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ – Τι θα ισχύσει

ΕΣΥ: Εκπαιδεύει έναντι 5,4 εκατ. ευρώ 4.240 άτομα στην κωδικοποίηση και τιμολόγηση ιατρικών πράξεων

Μικρή αύξηση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην Υγεία τον Ιούλιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News