ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ. Υγείας: Σύσκεψη στο Μαξίμου για την εξειδίκευση των μεταρρυθμίσεων που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ

Υπ. Υγείας: Σύσκεψη στο Μαξίμου για την εξειδίκευση των μεταρρυθμίσεων που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ

Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού κατά την ομιλία του στην 88η Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης οι οποίες είχαν στο επίκεντρο την Υγεία, θα τεθούν στη σημερινή (10 Σεπτεμβρίου) συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και τον Υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους, θα συζητήσουν την ειδίκευση των συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων προκειμένου να πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου συνέντευξη τύπου στην Αριστοτέλους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Υγείας με θέμα την εξειδίκευση των μέτρων για τα εισοδήματα των εργαζόμενων στο ΕΣΥ, αλλά και τους βασικούς μεταρρυθμιστικούς στόχους σε βάθος 3ετίας

Ένα από τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν αναμένεται να είναι και συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ στο μέρος που τον αφορά, στο πρόγραμμα 250 εκατ. ευρώ και σχετίζεται με τη δέσμη μέτρων για την τόνωση της ελληνικής οικογένειας. Σημειώνεται πως την ομιλία του ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι:

«Επιτρέψτε μου να ξεχωρίσω κάποια (μέτρα για την οικογένεια) τα οποία θεωρώ ότι έχουν ιδιαίτερη αξία: την άμεση κατάργηση του φόρου 15% στην ασφάλιση της υγείας για παιδιά έως 18 ετών, τον δωρεάν έλεγχο γονιμότητας σε γυναίκες από 30 έως 35 ετών, όπως επίσης και την απλοποίηση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Ένα πολύ πιο ευρύ πρόγραμμα από αυτό που παρουσιάζω σήμερα, κοστολογείται συνολικά στα 250 εκατομμύρια ευρώ, και θα συνδυαστεί με την προσεκτική αναμόρφωση της επιδοματικής μας πολιτικής».

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται συνέντευξη τύπου από την υπουργό Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη, την υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Οικονομικών, Θάνο Πετραλιά για τη στήριξη της οικογένειας, με εξειδίκευση των μέτρων για το δημογραφικό ζήτημα, την αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων και την στήριξη των εργαζόμενων γονιών μέσω της καλύτερης σύζευξης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή.

Στην αυριανή σύσκεψη στο Μαξίμου θα προσδιοριστούν και οι λεπτομέρειες οι οποίες θα παρουσιαστούν σχετικά με ζητήματα όπως οι αμοιβές των γιατρών, η αναμόρφωση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, αλλά και τα απογευματινά χειρουργεία.

Όπως ανέφερε και στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός:

«Στο εξής, λοιπόν, και ανταποκρινόμενοι σε ένα πάγιο αίτημα των γιατρών του ΕΣΥ, η αμοιβή των εφημεριών στο ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22%, κάτι που θα αυξήσει μεσοσταθμικά τις αποδοχές των γιατρών 130 ευρώ, ενίοτε και περισσότερο.. Επίσης, υπεγράφη κοινή υπουργική απόφαση που δίνει μεγάλη πρόσθετη οικονομική ενίσχυση, προσέξτε, έως 7.200 ευρώ ετησίως, σε γιατρούς που θα στελεχώσουν δομές υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές».

Είπε επίσης ότι αυτή η χώρα το 2027 θα έχει ανακαινισμένα 156 κέντρα υγείας, 93 νοσοκομεία, δεκάδες καινούργια τμήματα επειγόντων περιστατικών. Θα έχει περισσότερους γιατρούς.

«Και ναι, πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι πολύ σύντομα να έχουμε και την τελική επιβεβαίωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μία ακόμα σημαντική πρωτοβουλία. Θα πάρουμε 51 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα τα διοχετεύσουμε σε δωρεάν -επαναλαμβάνω, δωρεάν- απογευματινά χειρουργεία, ανακουφίζοντας 37.000 συμπολίτες μας. Αυτούς που περιμένουν τον περισσότερο χρόνο για να έχουν μια επέμβαση» συμπλήρωσε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο ΕΣΥ.

Διαβάστε επίσης:

Μέτρα ΔΕΘ: 12 νέες αυξήσεις αποδοχών και 12 νέες μειώσεις φόρων

EY Ελλάδος: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μετασχηματίσει το Δημόσιο

Στο Ταμείο Ανάκαμψης δύο έργα για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας υγείας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News