ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φαρμακεία: 7 στα 10 ήδη δέχτηκαν να συμμετέχουν στον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Φαρμακεία: 7 στα 10 ήδη δέχτηκαν να συμμετέχουν στον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ιδιαίτερα δυναμική φαίνεται πως είναι η ανταπόκριση των φαρμακείων στο κάλεσμα της ΗΔΙΚΑ για τη συμμετοχή τους στο Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου. Σύμφωνα με τη σχετικά ανακοίνωση του Πανελλήνιου φαρμακευτικού Συλλόγου, 7 στα 10 ιδιωτικά φαρμακεία απέστειλαν ήδη τα σχετικά έγγραφα προκειμένου να συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το εν λόγω πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει πριν το τέλος Σεπτεμβρίου, με το πρώτο στάδιο αυτού να υλοποιείται μέσα από τη διάθεση των ειδικών self test από τα φαρμακεία.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΠΦΣ, το Υπουργείο Υγείας ενημέρωσε ότι ήδη 6.930 φαρμακοποιοί έχουν αποστείλει τα δικαιολογητικά μέχρι την Παρασκευή 23 Αυγούστου, για να ενταχθούν στην δράση προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι συγκεκριμένοι θα λάβουν τις επόμενες ημέρες ένα επιβεβαιωτικό email από την ΗΔΙΚΑ, με την Αίτηση Αποδοχής στη Δράση, την οποία θα πρέπει να υπογράψουν ηλεκτρονικά μέσω του site GOV.GR. ή με ηλεκτρονική υπογραφή και να το αποστείλουν με email εκ νέου πίσω στην ΗΔΙΚΑ..

Μάλιστα ο ΠΦΣ προτρέπει και τους υπόλοιπους φαρμακοποιούς οι οποίοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στη δράση πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και δεν το έχουν πραγματοποιήσει, όπως και όλους όσους έχουν εκκρεμότητες όσον αφορά στην αποστολή των δικαιολογητικών τους, να το πράξουν άμεσα μέχρι τη νέα προθεσμία η οποία έχει ορισθεί από το Υπουργείο Υγείας μέχρι και την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου.

Το πρόγραμμα

Σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Υγείας, με το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου, στόχος είναι η έγκαιρη ανίχνευση των προ-καρκινικών αλλοιώσεων ή ακόμα και της νόσου αυτής καθ’ αυτής, με σκοπό την άμεση παρέμβαση και θεραπεία. Εάν οι αδενωματώδεις πολύποδες ή η πιθανή νεοπλασία διαγνωστούν και διαχειριστούν σε αρχικό στάδιο έχουν ίαση 100%, καθιστώντας την πρόωρη ανίχνευση εξαιρετικά ουσιώδη.

Ο κίνδυνος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου μπορεί να εκτιμηθεί μέσω του self-test και σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος αυτού, μέσα από την εξέταση της κολονοσκόπησης που εντοπίζει έγκαιρα τους αδενωματώδεις πολύποδες ή την πιθανή νεοπλασία.

Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες που ισχύουν για τον πληθυσμιακό έλεγχο σε ασυμπτωματικά άτομα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και το επιστημονικό πρωτόκολλο που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, δικαιούχοι του προγράμματος είναι:

Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου απευθύνεται σε όλους τους πολίτες 50-69 ετών, οι οποίοι δεν έχουν ήδη διαγνωσθεί με αδενωματώδεις πολύποδες του παχέος εντέρου, δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του παχέος εντέρου, δεν έχουν διαγνωσθεί με φλεγμονώδη νόσο του παχέος εντέρου, δεν έχουν διαγνωστεί με σύνδρομο Λιντς, δεν έχουν διαγνωσθεί με οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση, δεν έχουν διαγνωσθεί με κληρονομικό καρκίνο του εντέρου, διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι.

Δικαιούνται δωρεάν:

  • Να προμηθευτούν και να διενεργήσουν Self-Test (Αυτοδιαγνωστικός Έλεγχος)
  • Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος του Self-Test, επίσκεψη σε Ιατρό Γαστρεντερολόγο για κλινική συνεκτίμηση.
  • Μετά την σύμφωνη γνώμη του Γαστρεντερολόγου, προμήθεια Καθαρτικού και διενέργεια διαγνωστικής Κολονοσκόπησης.
  • Σε περίπτωση ευρημάτων, αφαίρεση αυτών επί τόπου, όταν είναι εφικτή και δειγματοληψία βιοψίας.
  • Διενέργεια Βιοψίας.

Να επισημάνουμε ακόμη ότι με βάση το Υπουργείο Υγείας, τα self-test kit που θα διατίθενται στους δικαιούχους μέσω του Προγράμματος ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ πρέπει να είναι τεχνολογίας iFOB ή FIT, να φέρουν τη σήμανση CE, να φέρουν αριθμό κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ και οι επισημάνσεις και οι οδηγίες χρήσης τους να αναγράφονται στην ελληνική γλώσσα. Τις προδιαγραφές αυτές πληρούν για την ώρα MONO τα εξής 5 σκευάσματα:

  • Fecal Occult Blood Rapid Test (Ref 9001C) της κατασκευάστριας εταιρείας SHANGHAI CHEMTRON BIOTECH. CO., LTD (China) Κωδικός Καταχώρισης στο Μητρώο Ιατροτεχνολογικών προϊόντων του ΕΟΦ 2830000771093
  • EZ DETECT (Ref 1000-1) της κατασκευάστριας εταιρείας BIOMERICA INC (USA). Κωδικός Καταχώρισης στο Μητρώο Ιατροτεχνολογικών προϊόντων του ΕΟΦ 2830000855816
  • ONE STEP FECAL OCCULT BLOOD (FOB) (Ref W030-C(50ng/ml) της κατασκευάστριας εταιρείας GUANGZHOU WONDFO BIOTECH CO LTD (China). Κωδικός Καταχώρισης στο Μητρώο Ιατροτεχνολογικών προϊόντων του ΕΟΦ ΕΟΦ 2830000972315
  • FOB (Fecal Occult Blood) Rapid Test (Feces) (Ref TFO-602H) της κατασκευάστριας εταιρείας HANGZHOU ALLTEST BIOTECH CO. LTD (China). Κωδικός Καταχώρισης στο Μητρώο Ιατροτεχνολογικών προϊόντων του ΕΟΦ 2830000972339 (καταχώριση εμπορικών ονομασιών α) DR CARE FOB Rapid Test Cassette (Feces) (Ref TFO-602H, Κωδικός Καταχώρισης στο Μητρώο Ιατροτεχνολογικών προϊόντων του ΕΟΦ 2830000972131 και β) JUSCHEK FOB Rapid Test Cassette (Feces) (Ref TFO -602H). Κωδικός Καταχώρισης στο Μητρώο Ιατροτεχνολογικών προϊόντων του ΕΟΦ 2830000972155
  • Fecal Occult Blood (FOB) Test Cassette (Ref FOB1FEST-1) της κατασκευάστριας εταιρείας ANHUI DEEP BLUE MEDICAL TECHNOLOGY CO. LTD (China). Κωδικός Καταχώρισης στο Μητρώο Ιατροτεχνολογικών προϊόντων του ΕΟΦ 2830000973398

Επίσης βρίσκονται σε υποβολή προς τον ΕΟΦ, αιτήσεις κοινοποίησης κυκλοφορίας 2 ακόμα self – tests.

Διαβάστε επίσης:

Άρχισαν σε επτά χώρες οι πρώτες δοκιμές εμβολίου mRNA κατά του καρκίνου του πνεύμονα

Υπουργείο Υγείας: Διάθεση 42 εκατ. ευρώ για προληπτικό έλεγχο καρκίνου παχέος εντέρου

Στο 1,35 δισ. ευρώ το κόστος καρκίνου για το ΕΣΥ – Πρόταση για δημιουργία ξεχωριστού ταμείου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News