Κοινωνία Δευτέρα 12/08/2024, 20:41
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μήνυμα 112 στον Γέρακα – Στις φλόγες σπίτια σε Βριλήσσια και Πεντέλη

«Μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας η πυρκαγιά επηρέασε προσεγγιστικά περίπου 100 χιλιάδες στρέμματα», σημειώνει το Meteo, που επεξεργάστηκε δεδομένα από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2

Μήνυμα 112 στον Γέρακα – Στις φλόγες σπίτια σε Βριλήσσια και Πεντέλη

Τεράστια μάχη με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν το πύρινο μέτωπο που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στο Βαρνάβα και έχει επεκταθεί στη βορειοανατολική Αττική. 

Η περιοχή βρίσκεται αντιμέτωπη,  για δεύτερο 24ωρο, με ένα εφιαλτικό σκηνικό. Εκατοντάδες πυροσβέστες, δεκάδες εναέρια μέσα, τοπική αυτοδιοίκηση και εθελοντές δίνουν μάχη για να περιορίσουν το μέτωπο, που ξεκίνησε από την περιοχή του Βαρνάβα, και με τη βοήθεια των πολύ ισχυρών ανέμων -εντάσεως 7 και 8 μποφόρ- επεκτάθηκε από τον Βαρνάβα προς Καπανδρίτι, Λίμνη Μαραθώνα, Γραμματικό, Σταμάτα, Ροδόπολη, πέρασε άμεσα στον Διόνυσο, την Πεντέλη, την περιοχή Κρασσά Βριλησσίων, μέχρι και το Πάτημα Χαλανδρίου, μια ακτίνα άνω των 30 χιλιομέτρων. Πριν από λίγο ήχησε το 112 για φωτιά στο Δέση Γέρακα.

Βριλήσσια: Τουλάχιστον δέκα σπίτια έχουν καεί

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις εξακολουθούν να δίνουν τα Βριλήσσια, σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής, Γιάννη Πισιμίση. 

Μιλώντας στην «Κ», ο κ. Πισιμίσης είπε πως η φωτιά ήταν πολύ μεγάλη, «ειδικά για έναν δήμο σαν τα Βριλήσσια», υπογραμμίζοντας πως στην περιοχή Κρασσά έχουν καεί τουλάχιστον δέκα σπίτια. 

Οπως είπε, ο δήμος είχε περικυκλωθεί από τρεις κατευθύνσεις, στα βόρεια, στα ανατολικά και στα δυτικά. 

Σύμφωνα με τον ίδιο ο καθαρισμός στο δάσος ανέκοψε τη φορά που μετώπου από το ρεύμα του Βριλησσού. 

Οπως περιέγραψε, το βράδυ της Κυριακής είχε ανέβει στην Πεντέλη από όπου είδε το τεράστιο μέτωπο σε Βαρνάβα και Γραμματικό, χωρίς να περιμένει την εξέλιξη που θα ακολουθούσε. «Κανείς δεν το πίστευε ότι θα έφτανε ως εμάς».

Υπό έλεγχο η φωτιά σε εργοστάσιο κοντά στο νεκροταφείο Χαλανδρίου

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά σε εργοστάσιο με οικοδομικά υλικά στην Αναπαύσεως, κοντά στο νεκροταφείο Χαλανδρίου. Η φωτιά κατάφερε νωρίτερα να μπει στο εργοστάσιο και να βρει καύσιμη ύλη με αποτέλεσμα να σηκωθεί πυκνός μαύρος καπνός.

«Οι αναζωπυρώσεις και οι κηλιδώσεις είναι συνεχόμενες, δημιουργούν διαρκώς νέες εστίες και εξαπλώνονται αστραπιαία, υποβοηθούμενες από τους πολύ ισχυρούς ανέμους. Αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις πυρόσβεσης αντιμετωπίζουν μέτωπα σε Νταού Πεντέλης, Παλιά και Νέα Πεντέλη, Μαραθώνα προς Γραμματικό, Διόνυσο και Πάτημα Βριλησσίων ενώ η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε Αφίδνες και Καλέντζι» ανέφερε στο πλαίσιο έκτακτης ενημέρωσης ο εκπρόσωπος τη; Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Πρόσθεσε ότι «επιχειρούν 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα και Εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας. Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 35 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 3 για το συντονισμό τους. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, η περίμετρος της πυρκαγιάς είναι μεγάλη και σε πολλές περιπτώσεις, τα εναέρια μέσα δεν είναι διακριτά, λόγω της διασποράς τους αλλά και των πυκνών καπνών».

Έχουν εκδοθεί 30 μηνύματα από το 112, τα τελευταία για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς, Νέας και Παλιάς Πεντέλης, Πάτημα Χαλανδρίου, Πάτημα Βριλησσίων, Κρασσά Άνω Βριλησσίων καθώς και από Διόνυσο και Καλέντζι Μαραθώνα, προς ασφαλή κατεύθυνση.

Στα σύνορα Βριλησσίων – Χαλανδρίου η φωτιά

Ο Κώστας Νούσης από την Αναπαύσεως στα σύνορα Βριλησσίων – Χαλανδρίου ανέφερε ότι η φωτιά έχει φτάσει στο φυσικό αυτό σύνορο των δύο περιοχών. Πυροσβεστικά μέσα, αλλά και πολίτες με κουβάδες στα χέρια επιχειρούν να σβήσουν ό,τι μπορούν. Όπως μετέδωσε στις φλόγες έχει τυλιχθεί αποθήκη εργοστασίου επίπλων. Ο ρεπόρτερ είπε ότι η συγκεκριμένη φωτιά κατέβηκε από το Αστεροσκοπείο. Κατά τη διαδρομή του από τη Λεωφόρο Πεντέλης στο σημείο της σύνδεσης ο δημοσιογράφος είπε ότι είδε αρκετά σπίτια που είχαν τυλιχθεί στις φλόγες.

Στις 3 το μεσημέρι η φωτιά είχε μπει στον οικισμό της Νέας Πεντέλης δημιουργώντας μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Η Άντζυ Κούκη τόνισε ότι ελάχιστα είναι τα δέντρα που έχουν γλιτώσει στο πέρασμα της πύρινης λαίλαπας ενώ ακόμα σιγοκαίνε οι κορμοί των δέντρων. Η φωτιά αυτή ήρθε από το μέτωπο της Πεντέλης και άρχισε σιγά – σιγά να μπαίνει μέσα στον οικισμό της Νέας Πεντέλης με αποτέλεσμα πολλά σπίτια να παραδοθούν στις φλόγες. «Όσο περιμέναμε για να συνδεθούμε ζωντανά, ακούγαμε από το βάθος εκρήξεις. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες μικρές εστίες ακόμα που είναι ενεργές» υπογράμμισε η δημοσιογράφος. Νωρίτερα κάτοικοι είχαν ανέβει στις ταράτσες των σπιτιών τους και προσπαθούσαν με λάστιχα και ποτιστήρια να σώσουν τις περιουσίες τους.

Ο Θοδωρής Παναγιωτίδης ανέφερε ότι η εικόνα που παρουσιάζει το πύρινο μέτωπο στο Καπανδρίτι είναι βελτιωμένη. Ο λόγος για τη φωτιά που ξεκίνησε από Βαρνάβα και Γραμματικό και είχε πάρει απειλητική κατεύθυνση προς Αφίδνες και Άγιο Στέφανο. «Θα μπορούσαμα να πούμε ότι παρουσιάζει μία εικόνα ύφεσης» υπογράμμισε ο δημοσιογράφος.

Στον Διόνυσο όπου νωρίτερα δόθηκε εντολή εκκένωσης συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις. Η Αλεξάνδρα Καλαϊτζή μετέδωσε από το σημείο ότι από εκεί ουσιαστικά τα ξημερώματα έφυγε ένα μέτωπο, πήγε πίσω στην πλαγιά και μετά υπερπήδησε και κινήθηκε προς την Πεντέλη. «Βλέπουμε ότι δημιουργούνται συνεχώς εστίες τόσο πέριξ του δρόμου, οι οποίες είναι σχετικά εύκολα διαχειρίσιμες τόσο από πυροσβέστες και εθελοντές που βρίσκονται εδώ με πραγματική αυτοθυσία» είπε ενώ πρόσθεσε ότι «σε σχέση με χθες το βράδυ οι άνεμοι έχουν κοπάσει, είναι πολύ καλύτερη η κατάσταση, ωστόσο και εδώ που βρισκόμαστε βλέπουμε συνεχώς ξαφνικές ριπές και πολύ συχνές αλλαγές στη φορά του αέρα. Γι’ αυτό και εδώ όλοι οι άνθρωποι πραγματικά βρίσκονται σε ετοιμότητα».

Meteo για πυρκαγιά: Επηρεάστηκαν «περίπου 100 χιλιάδες στρέμματα»

«Μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας η πυρκαγιά επηρέασε προσεγγιστικά περίπου 100 χιλιάδες στρέμματα», σημειώνει το Meteo, που επεξεργάστηκε δεδομένα από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2

Την περιοχή που επηρεάστηκε από τη δασική πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική αποτυπώνουν δεδομένα από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2, τα οποία επεξεργάστηκε το Meteo.gr.

Τα δεδομένα από τον δορυφόρο, ο οποίος πέρασε πάνω από τη χώρα μας το πρωί της Δευτέρας 12 Αυγούστου, δείχνουν σε υψηλή ανάλυση την περιοχή που έχει επηρεαστεί, καθώς και τα ενεργά μέτωπα που προσεγγίζουν την οικιστική ζώνη του λεκανοπεδίου.

«Μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας η πυρκαγιά επηρέασε προσεγγιστικά περίπου 100 χιλιάδες στρέμματα», σημειώνει το Meteo.

Meteo για πυρκαγιά: Επηρεάστηκαν «περίπου 100 χιλιάδες στρέμματα»-1

Δορυφορική αποτύπωση της εξάπλωσης της πυρκαγιάς του Βαρνάβα

Δορυφορικές παρατηρήσεις υψηλής ανάλυσης (375 m) από το σύστημα FIRMS (Fire Information for Resource Management System) της NASA, δείχνουν τα θερμά σημεία που ανιχνεύθηκαν από δορυφόρους πολικής τροχιάς κατά τις πρώτες πρωινές ώρες και το μεσημέρι της Δευτέρας 12 Αυγούστου.

Meteo για πυρκαγιά: Επηρεάστηκαν «περίπου 100 χιλιάδες στρέμματα»-2

Σύμφωνα με το Meteo, η εξάπλωση των θερμών σημείων αποκαλύπτει την μεγάλη εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς, η οποία καθοδηγείτaι κύρια από τους βόρειους/βορειοανατολικούς ανέμους και τη μεγάλη ξηρότητα τη βλάστησης που επιταχύνει τη διάδοση της φωτιάς, ενισχύει το θερμικό της φορτίο (ειδικά σε περιοχές όπου η διαθέσιμη προς καύση βλάστηση είναι υψηλή) και συνεισφέρει στην εκδήλωση πυκνών κηλιδώσεων (παραγωγή καυτρών, μεταφορά τους από τον άνεμο, εναπόθεση σε άκαυτη βλάστηση και έναρξη νέων εστιών).

Meteo για πυρκαγιά: Επηρεάστηκαν «περίπου 100 χιλιάδες στρέμματα»-3

Moneyreview.gr με πληροφορίες από ertnews.gr, kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News