Κοινωνία Δευτέρα 12/08/2024, 18:50
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Σε πύρινο κλοιό Πεντέλη, Βριλήσσια, Διόνυσος και Αφίδνες

Σε πύρινο κλοιό Πεντέλη, Βριλήσσια, Διόνυσος και Αφίδνες

Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλουν η Πυροσβεστική και οι εθελοντές, προσπαθώντας να τιθασεύσουν τα διάσπαρτα πύρινα μέτωπα της πυρκαγιάς που μαίνεται από χθες Κυριακή το μεσημέρι, όταν ξέσπασε στην περιοχή του Βαρνάβα και επεκτάθηκε σε ακτίνα 30 χλμ., κατακαίγοντας σπίτια, αυτοκίνητα και αφήνοντας πίσω μια τεράστια οικολογική καταστροφή.   

Οι προσπάθειες το απόγευμα της Δευτέρας εστιάζουν, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, στο Νταού Πεντέλης, στην Παλαιά και Νέα Πεντέλη, στον Διόνυσο, τα Βριλήσσια και τις Αφίδνες.

Νωρίτερα εστάλη μήνυμα μέσω του 112 για την εκκένωση του Διονύσου και της περιοχής Καλέτζι στο Μαραθώνα, ενώ οι αρχές προχώρησαν και στην προληπτική εκκένωση του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ» και οι ασθενείς διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο «Παμμακάριστος».

Σύμφωνα με ανάρτηση του meteo.gr στο Facebook, η πυρκαγιά «επεκτάθηκε μόλις και στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείον Αθηνών, στον Λόφο Κουφού στην Πεντέλη, απειλώντας σημαντικές εγκαταστάσεις, τεχνολογίες, κόπους και προσπάθειες ερευνητικές χρόνων».

Βαθρακογιάννης: Παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση

Ενημέρωση για τις φωτιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αττική πραγματοποίησε ο Βασίλης Βαθρακογιάννης, εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής. «Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «οι αναζωπυρώσεις και οι κηλιδώσεις είναι συνεχόμενες, δημιουργούν διαρκώς νέες εστίες και εξαπλώνονται αστραπιαία, υποβοηθούμενες από τους πολύ ισχυρούς ανέμους».

Επιχειρούν 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα και Εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας.

Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 35 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 3 για το συντονισμό τους. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, η περίμετρος της πυρκαγιάς είναι μεγάλη και σε πολλές περιπτώσεις, τα εναέρια μέσα δεν είναι διακριτά, λόγω της διασποράς τους αλλά και των πυκνών καπνών.

Έχουν εκδοθεί 30 μηνύματα από το 112, τα τελευταία για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς, Νέας και Παλιάς Πεντέλης, Πάτημα Χαλανδρίου, Πάτημα Βριλησσίων, Κρασσά Άνω Βριλησσίων καθώς και από Διόνυσο και Καλέντζι Μαραθώνα, προς ασφαλή κατεύθυνση.

Συνδρομή από άλλες χώρες

Στο αίτημα της χώρας μας, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για παροχή συνδρομής, από χθες το απόγευμα, προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ανταποκρίθηκαν, η Γαλλία με την αποστολή ενός ελικοπτέρου που αναμένεται να φτάσει σήμερα, η Ιταλία με την αποστολή 2 αεροσκαφών που αναμένεται να φτάσουν αύριο και η Τσεχία με την αποστολή 75 πυροσβεστών και 25 οχημάτων, εκ των οποίων τα 9 υδροφόρα, με αναμενόμενη άφιξη αύριο.

Επίσης, αναμένεται η οριστικοποίηση της συνδρομής από Ισπανία και Τουρκία, σύμφωνα με τον κ. Βαθρακογιάννη.

ΔΕΔΔΗΕ: Σε πλήρη ετοιμότητα και επιφυλακή τα συνεργεία

Σε συνέχεια της ενημέρωσης για τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που έχουν προκαλέσει οι καταστροφικές πυρκαγιές στη ΒΑ Αττική, ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοινώνει ότι όλο το προσωπικό του βρίσκεται επί ποδός για την όσο το δυνατό ταχύτερη επανηλεκτροδότηση των πληγεισών περιοχών.

Από το πρωί και έως αυτή την ώρα, το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ στη ΒΑ Αττική, έχει ολοκληρώσει την επιθεώρηση στο δίκτυο Μέσης Τάσης καταγράφοντας ζημιές σε τουλάχιστον 120 στύλους στις περιοχές Βαρνάβα, Αμυγδαλέζας, Λίμνης Μαραθώνα, Ραπεντώσας, Νταού Πεντέλης, Καλέντζι και Γραμματικό. 

Οι εργασίες αποκατάστασης στο Δίκτυο Μέσης Τάσης που αποτελεί και το βασικό κορμό για την επανηλεκτροδότηση των περιοχών, έχουν ήδη ξεκινήσει στα σημεία που υπάρχει πρόσβαση και αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο. Ταυτόχρονα, έχει ήδη ξεκινήσει και η επιθεώρηση στο δίκτυο Χαμηλής Τάσης στις ίδιες περιοχές, με στόχο τον προγραμματισμό  ηλεκτροδότησης  των πελατών.

Να σημειωθεί ότι τις πρωινές ώρες οι πυρκαγιές είχαν θέσει εκτός 120 υποσταθμούς που επηρέασαν περίπου 5.000 πελάτες, ενώ αυτή την ώρα και παρά την επέκταση της πυρκαγιάς και προς την περιοχή των Βριλησσίων, επηρεάζουν 75 υποσταθμούς και ένα σύνολο περίπου 3.000 πελατών.

Το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ είναι σε πλήρη επιφυλακή για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από την εξέλιξη του δυναμικού αυτού φαινομένου, έχοντας ήδη συνδράμει στην ομαλή λειτουργία κρίσιμων υποδομών όπως το αντλιοστάσιο του Καπανδριτίου με την ηλεκτροδότησή του με γεννήτριες και άλλα σημεία στα οποία οι εγκαταστάσεις ήταν λειτουργικές.

Ευρεία σύσκεψη υπό τον Ν. Χαρδαλιά

Νέα ευρεία σύσκεψη είχε προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα υπό τον περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά για τη μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει από χθες τη Βορειοανατολική Αττική.

Στόχος είναι η κοινή συνεκτίμηση της παρούσας κατάστασης που επικρατεί στα ενεργά πύρινα μέτωπα και τον συντονισμό των απαραίτητων κινήσεων στις οποίες θα πρέπει να προβούν οι εμπλεκόμενοι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσα στις επόμενες ώρες.

 

Διαβάστε επίσης:

Οδηγίες προστασίας από καπνό και αιωρούμενα σωματίδια

Συγκένρωση τροφίμων και υγειονομικού υλικού από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Πώς αποτυπώνεται η πυρκαγιά στην Αττική στους χάρτες Copernicus

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News