Κοινωνία Κυριακή 11/08/2024, 22:06
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βαρνάβας: Στη μάχη για να ελεγχθεί το πύρινο μέτωπο και στρατιωτικές δυνάμεις

Βαρνάβας: Στη μάχη για να ελεγχθεί το πύρινο μέτωπο και στρατιωτικές δυνάμεις

Μεγάλη πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη στην Αττική η οποία ξεκίνησε το μεσημέρι από αγροτοδασική έκταση στην περιοχή του Βαρνάβα. Κατά την έναρξη της φωτιάς έπνεαν άνεμοι 8 μποφόρ και σε ελάχιστα λεπτά έλαβε μεγάλες διαστάσεις, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροβεστικής, στο πλαίσιο έκτακτης ενημέρωσης. Αυτή τη στιγμή το μέτωπο έχει έκταση χιλιομέτρων με τους ανέμους να συνεχίζουν να πνέουν ισχυροί και να αλλάζουν κατεύθυνση. Αλλεπάλληλα είναι τα μηνύματα του 112 τα οποία καλούν τους κατοίκους διαφόρων περιοχών να απομακρυνθούν για την ασφάλειά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΡΤΝews, όλες οι δυνάμεις του Στρατού – επίγειες και εναέριες – είναι στη διάθεση των Αρχών για την κατάσβεση της φωτιάς.

Παραμένει επικίνδυνη η κατάσταση στον Βαρνάβα τόνισε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, καθώς, όπως είπε, η φωτιά εξελίσσεται κοντά σε σπίτια έχοντας προκαλέσει και ζημιές «Οι κύριες γραμμές άμυνας έχουν αναπτυχθεί βόρεια στο Μικροχώρι Ωρωπού, ανατολικά στο Γραμματικό και νότια στη Σταμάτα», τόνισε.

Όπως είπε οι άνεμοι εξάπλωσαν αστραπιαία τη φωτιά παρά το γεγονός ότι η πρώτη ρίψη νερού από εναέριο μέσο έγινε πέντε λεπτά από την έναρξη της. «Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι παρόλο που το πρώτο εναέριο μέσο εκτελώντας έμφορτη περιπολία, πραγματοποίησε ρίψη πέντε λεπτά μετά την έναρξη της πυρκαγιάς και σε δέκα λεπτά επιχείρησαν οι πρώτες επίγειες δυνάμεις οι ισχυροί άνεμοι την εξάπλωσαν αστραπιαία δημιουργώντας της ακραία συμπεριφορά με συνεχόμενες κηλιδώσεις και νέα μέτωπα πίσω από τις γραμμές ανάσχεσης» εξήγησε.

Το πιο πρόσφατο από τα μηνύματα του 112 καλεί τους πολίτες να φύγουν από Ροδόπολη και Αμυγδαλέζα Σταμάτας προς Κηφισιά. Λίγα λεπτά νωρίτερα υπήρξε μήνυμα για εκκένωση του Γραμματικού προς Μαραθώνα. Επίσης, κλήθηκαν να απομακρυνθούν προς Καπανδρίτι και Αφίδνες μέσω Εθνικής Οδού όσοι είναι στην περιοχή Μικροχώρι του Δήμου Ωρωπού. Με μήνυμα του 112 που ήχησε νωρίτερα κλήθηκαν όσοι βρίσκονται στην περιοχή Μικροχώρι του Δήμου Ωρωπού, να απομακρυνθούν προς Καπανδρίτι και Αφίδνες μέσω της Εθνικής Οδού.

Όπως ανέφερε το ΕΡΤΝews η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη κι έχει κάνει ένα πέταλο έξω από το Μικροχώρι με τη μία του άκρη να είναι αυτή που έρχεται από το Καπανδρίτι. Ο καπνός έχει εξαφανίσει το φως της μέρας στην περιοχή και είναι σα να είναι η νύχτα. Τα πρώτα σπίτια είναι στην ουσία στον δρόμο της φωτιάς, τόνισε ο ρεπόρτερ της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Eπίσης, υπήρξε μήνυμα 112 στο οποίο αναφέρεται αν βρίσκεστε στην περιοχή Σταμάτα Αττικής, απομακρυνθείτε μέσω Δροσιάς και Κηφισιά προς Εθνική Οδό.

Επιχειρούν τετρακόσιοι πυροσβέστες με δεκατέσσερις ομάδες δασοκομάντος και 110 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Από αέρος μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν 29 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 16 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο για τον συντονισμό τους.

Σύμφωνα με τον κ. Βαθρακογιάννη «έχουν πραγματοποιηθεί πολλές διασώσεις πολιτών που εγκλωβίστηκαν επειδή αρνήθηκαν να απομακρυνθούν. Επειδή λοιπόν σε πολλές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων έχουν εγκλωβιστεί και πυροσβέστες και επειδή σύμφωνα με τις προβλέψεις οι άνεμοι θα παραμείνουν ενισχυμένοι και τις επόμενες ώρες επαναλαμβάνουμε την έκκληση προς τους κατοίκους των περιοχών που εξελίσσεται η πυρκαγιά, προκειμένου να ακολουθούν υποχρεωτικά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών για οποιαδήποτε εξέλιξη».

Αρχικά στάλθηκε μήνυμα του 112 σε όσους βρίσκονται στην περιοχή του Βαρνάβα να βρίσκονται σε ετοιμότητα ενώ ακολούθησε νέο μήνυμα για εκκένωση: «αν βρίσκεστε στην περιοχή Βαρνάβα Αττικής, απομακρυνθείτε προς Γραμματικό και Καπανδρίτι». Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα υπήρξε ένα ακόμα μήνυμα στο οποίο αναφέρεται «αν βρίσκεστε στην περιοχή Μοναστήρι Παναγιάς, απομακρυνθείτε προς Γραμματικό». Ακολούθησε νέο μήνυμα για όσους βρίσκονται στις περιοχές Βόθωνας, Καλέντζι, και Πουρίθι να φύγουν προς Μαραθώνα.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση απο την Αστυνομία οι εκτροπές κυκλοφορίες που είναι σε ισχύ στην περιοχή του Βαρνάβα λόγω της πυρκαγιάς είναι οι εξής:

  • Επαρχιακή οδός Καπανδριτίου-Βαρνάβα
  • Επαρχιακή οδός Γραμματικού-Βαρνάβα
  • Επαρχιακή οδός παραλίας Βαρνάβα-Βαρνάβας
  • Από τον οικισμό Καλέντζι, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Γραμματικό
  • Λεωφόρος λίμνη Μαραθώνος και Αναπαύσεως
  • Λεωφόρος Μαραθώνος από την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου
  • Λεωφόρος Γραμματικού, από το ύψος του Μαραθώνα

Σε ύφεση η πυρκαγιά στις Αιγειρούσες Μεγάρων

Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στις Αιγειρούσες Μεγάρων όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης ενώ για τον Βαρνάβα Αττικής σημείωσε ότι παραμένει επικίνδυνη η κατάσταση αφού η πυρκαγιά εξελίσσεται ανάμεσα σε κατοικίες έχοντας προκαλέσει και ζημιές.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από kathimerini.gr, ertnews.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News