Κοινωνία Τρίτη 30/07/2024, 13:30
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαρδαλιάς για πανώλη: Σε απόλυτη επιφυλακή οι υπηρεσίες της Περιφέρειας

Χαρδαλιάς για πανώλη: Σε απόλυτη επιφυλακή οι υπηρεσίες της Περιφέρειας

Επί ποδός βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής μετά την επιβεβαίωση της εμφάνισης του πρώτου κρούσματος πανώλης των αιγοπροβάτων σε κτηνοτροφική μονάδα στον Ασπρόπυργο. 

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, με απόφαση του Περιφερειάρχη Νίκου Χαρδαλιά, κατόπιν συνεννόησης με τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών, από την πρώτη στιγμή στην περιοχή έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής διεξάγουν συνεχείς και σχολαστικούς ελέγχους.

Η Περιφέρεια αναφέρει ότι νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη για την επανεκτίμηση της κατάστασης και την αναβάθμιση των μέτρων προστασίας με στόχο την εκρίζωση της νόσου.

Όπως αποφασίστηκε, τα μέτρα επικεντρώνονται:

  • Στον άμεσο εντοπισμό τυχόν πρωτογενών κρουσμάτων
  • Στην άμεση θανάτωση, εντός 24 ωρών, των ζώων που νοσούν
  • Στον άμεσο έλεγχο με πολλές κινητές μονάδες και με στοχευμένα δείγματα.
  • Παράλληλα, η ζώνη προστασίας ορίζεται στα 3 χιλιόμετρα και η ζώνη επιτήρησης στα 10 χιλιόμετρα, ενώ έχει απαγορευτεί η μετακίνηση ζώντων ζώων για αναπαραγωγή, σφαγή και προς τους θερινούς βοσκότοπους, σε όλη την Αττική. 

Επισημαίνεται ότι, αυτή τη στιγμή, στην Περιφέρεια έχουν ήδη συγκροτηθεί τρία Τοπικά Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (ΤΚΕΝ), με όλους τους υπηρετούντες κτηνιάτρους της Περιφέρειας Αττικής να βρίσκονται επί ποδός. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News