Κοινωνία Πέμπτη 18/07/2024, 11:04
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Πλάτη» Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στο ΕΣΥ για την κάλυψη θέσεων

«Πλάτη» Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στο ΕΣΥ για την κάλυψη θέσεων

Την εισφορά 1.000 ευρώ σε κάθε γιατρό που θα συνδράμει στην κάλυψη θέσεων στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, αποφάσισε να παρέχει το ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, προκειμένου να χαλαρώσει σε ένα βαθμό την ένταση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Υπουργείου Υγείας και γιατρών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΠΙΣ, το Διοικητικό Συμβούλιο μετά τη συνάντηση του προεδρείου του την Τρίτη 16 Ιουλίου με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, συνεδρίασε χτες Τετάρτη 17 Ιουλίου και:

1.- Επισημαίνει ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας σε ότι αφορά στις Παθολογικές Κλινικές, η οποία ουδέποτε συζήτησε σοβαρά τις προτάσεις μας που καταθέτουμε κατ΄ επανάληψη από το 2022. Ουδέποτε θέσπισε ειδικά μέτρα για τις νησιωτικές και άγονες περιοχές, δεν τηρεί ούτε καν την πρόβλεψη του νόμου 4999/22 για αναπροσαρμογή του επιδόματος αγόνου που όφειλε να υλοποιήσει έως τις 30/6/2023 και τώρα υπόσχεται να εκδώσει τη σχετική ΚΥΑ έως τα τέλη Αυγούστου, καθώς ουδεμία προπαρασκευαστική ενέργεια έχει γίνει για την αντιμετώπιση του από ετών διογκούμενου προβλήματος. Είναι προφανές ότι δεν μπορούν ή δεν προλαβαίνουν τρέχοντας από τηλεοπτικό σε τηλεοπτικό σταθμό και από ραδιόφωνο σε ραδιόφωνο.

2.- Εκφράζει την απογοήτευσή του για την επιστράτευση του κοινωνικού αυτοματισμού και του λαϊκισμού εις βάρος των γιατρών.

3.- Διαπιστώνει επίσης ότι η πολιτεία δεν διακρίνει την εφημερία και υπηρεσία σε Παθολογική Κλινική από την άσκηση εξωνοσοκομειακής ιατρικής.

4.- Αντιμετωπίζει ακατονόμαστες απειλές που περιπλέκουν το πρόβλημα.

5.- Επισημαίνει ότι δεν ελήφθησαν γραπτά και αναλυτικά οι ανάγκες του συστήματος, παρά τις αιτήσεις και τις διαβεβαιώσεις που υπήρξαν από πλευράς Υπουργείου.

Σε κάθε περίπτωση αναφέρει ο ΠΙΣ εργάστηκε με την υπόθεση ανάγκης 39 ιατρών σε 14 Νοσοκομεία, χωρίς να γνωρίζει πόσοι και πού.

Ο ΠΙΣ αποφάσισε:

-Να χορηγήσει από το ταμείο του  επίδομα 1000 ευρώ σε κάθε γιατρό που θα συνδράμει, ποσό που ξεπερνά τα χρήματα που θα λάβει για δύο εφημερίες επί τρείς μήνες.

-Με τη συνεργασία των Επιστημονικών Εταιρειών θα χορηγήσει τη δωρεάν συνδρομή για τρία Πανελλήνια συνέδρια σε κάθε συνάδελφο.

-Θα απευθύνει πρόσκληση στους γιατρούς που πραγματικά μπορούν να βοηθήσουν, δηλαδή σε αυτούς που πρόσφατα έλαβαν τον τίτλο της ειδικότητας και ελπίζει ότι οι ήδη υπηρετούντες γιατροί στο ΕΣΥ έχουν ενημερωθεί εγκαίρως.

Διαβάστε επίσης: 

Καθορίστηκαν οι όροι για την άσκηση ιδιωτικού έργου των ιατρών του ΕΣΥ

Γύρισαν την πλάτη στις εκκλήσεις των διοικητών νοσοκομείων οι ιδιώτες γιατροί 14 περιοχών

ΕΣΥ: Συμμάζεμα δαπανών – Αγώνας για ενίσχυση προσωπικού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News