Κοινωνία Πέμπτη 11/07/2024, 20:43
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέσσερα ευρωπαϊκά έθνη συμφωνούν να αναπτύξουν από κοινού πυραύλους cruise μεγάλου βεληνεκούς

Τέσσερα ευρωπαϊκά έθνη συμφωνούν να αναπτύξουν από κοινού πυραύλους cruise μεγάλου βεληνεκούς

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Πολωνία υπέγραψαν την Πέμπτη επιστολή προθέσεων για την ανάπτυξη πυραύλων cruise εδάφους με βεληνεκές πέραν των 500 χιλιομέτρων (310 μίλια), με στόχο να καλύψουν αυτό που λένε ότι είναι ένα κενό στα ευρωπαϊκά οπλοστάσια που αποκαλύφθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον μετά την τελετή υπογραφής, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Sebastien Lecornu δήλωσε ότι ο νέος πύραυλος προορίζεται να λειτουργήσει αποτρεπτικά.

“Η ιδέα είναι να τον ανοίξουμε όσο το δυνατόν ευρύτερα”, δήλωσε στους δημοσιογράφους και πρότεινε ότι η νέα κυβέρνηση των Εργατικών της Βρετανίας θα μπορούσε να συμμετάσχει. “Έχει αξία, μεταξύ άλλων και σε δημοσιονομικό επίπεδο, διότι προφανώς επιτρέπει επίσης την απόσβεση των διαφόρων δαπανών”.

Ένα πρώτο προσχέδιο του όπλου θα μπορούσε να σκιαγραφηθεί μέχρι το τέλος του έτους, είπε, ενώ οι προδιαγραφές, όπως το βεληνεκές, θα εκπονηθούν λεπτομερέστερα αργότερα.

Μιλούσε μία ημέρα αφότου η Ουάσινγκτον και το Βερολίνο ανακοίνωσαν ότι θα αρχίσουν να αναπτύσσουν αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο γερμανικό έδαφος το 2026, συμπεριλαμβανομένων των SM-6, των Tomahawks και των αναπτυξιακών υπερηχητικών όπλων.

Η ανάπτυξη, η οποία καταδικάστηκε από τη Μόσχα ως “πολύ σοβαρή απειλή” για τη ρωσική εθνική ασφάλεια, θεωρείται μια προσωρινή λύση μέχρι η Ευρώπη να έχει έτοιμους τους δικούς της πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Οι πύραυλοι cruise με βεληνεκές αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων είχαν μια αναβίωση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, με τη Μόσχα να εξαπολύει διασυνοριακά πλήγματα και το Κίεβο να ανταποδίδει τα χτυπήματα σε στόχους στο ρωσικό έδαφος.

Τα υπάρχοντα αποθέματα πυραύλων cruise της Ευρώπης περιλαμβάνουν όπλα που εκτοξεύονται από μαχητικά αεροσκάφη, όπως το Storm Shadow της Βρετανίας, το Scalp της Γαλλίας και το Taurus της Γερμανίας με βεληνεκές περίπου 500 χλμ.

Σε αντίθεση με τους βαλλιστικούς πυραύλους, οι πύραυλοι cruise πετούν χαμηλά, γεγονός που καθιστά δυσκολότερο τον εντοπισμό τους από τα ραντάρ.

Στρατιωτική πηγή δήλωσε ότι στόχος είναι ο νέος πύραυλος εδάφους να έχει βεληνεκές 1.000 έως 2.000 χλμ. ώστε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ για μια τέτοια ικανότητα.

Το Παρίσι πρότεινε να βασιστεί το όπλο σε μια τροποποίηση του υπάρχοντος ναυτικού πυραύλου cruise MdCN (Missile de Croisiere Naval), που κατασκευάζεται από την ευρωπαϊκή αμυντική εταιρεία MBDA, η οποία παράγει επίσης τους Taurus, Storm Shadow και Scalp.

Η MBDA, η οποία ανήκει στη γαλλογερμανική Airbus, τη βρετανική BAE Systems και την ιταλική Leonardo, εργάζεται για την ανάπτυξη μιας τροποποίησης του MdCN που θα μπορούσε να εκτοξεύεται από εκτοξευτές πυραύλων που τοποθετούνται σε φορτηγά.

Η ανάπτυξη ενός πυραύλου με βεληνεκές άνω των 500 χιλιομέτρων σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα επαναφέρουν στην πράξη μια κατηγορία όπλων που απαγορεύεται από τη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς μέχρι το 2019.

Η συνθήκη INF που υπογράφηκε το 1987 απαγόρευε πυρηνικούς και συμβατικούς πυραύλους εδάφους με βεληνεκές μεταξύ 500 και 5.500 χιλιομέτρων. Εξάλειψε μια ολόκληρη κατηγορία όπλων.

Η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία κατέστρεψαν επίσης τους πυραύλους τους τη δεκαετία του 1990, ενώ αργότερα ακολούθησαν η Σλοβακία και η Βουλγαρία.

Οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τη Συνθήκη INF το 2019, λέγοντας ότι η Μόσχα παραβιάζει τη συμφωνία, επικαλούμενες την ανάπτυξη από τη Ρωσία του πυραύλου cruise 9M729 εδάφους, γνωστού στο ΝΑΤΟ ως SSC-8. Η Ρωσία αρνήθηκε την κατηγορία και επέβαλε μορατόριουμ στη δική της ανάπτυξη πυραύλων που είχαν προηγουμένως απαγορευτεί από τη συνθήκη INF.

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Μόσχα θα πρέπει να επαναλάβει την παραγωγή πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πυρηνικά, αφού οι ΗΠΑ έφεραν παρόμοιους πυραύλους στην Ευρώπη και την Ασία.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News