Κοινωνία Τρίτη 9/07/2024, 18:07
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανελλαδικές: Ανακοινώθηκαν οι ελάχιστες βάσεις εισαγωγής – Πίνακες

Πανελλαδικές: Ανακοινώθηκαν οι ελάχιστες βάσεις εισαγωγής – Πίνακες

Με οδηγό τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (ΕΒΕ) ανά Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι υποψήφιοι για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους δελτίο. 

Κάθε υποψήφιος, κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού, μπορεί να επιλέξει μόνο τμήματα για τα οποία έχει εξασφαλίσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής, ανάλογα με τη βαθμολογία του στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Μετά και την ανακοίνωση των βαθμών στα ειδικά μαθήματα, ξεκινά σήμερα η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 18/7.

Αναλυτικά οι ελάχιστες βάσεις εισαγωγής (σ.σ. όπως είναι ορατές και στο μενού, στην επιλογή «Χρήσιμα Εγγραφα»).

Πανελλαδικές: Ανακοινώθηκαν οι ελάχιστες βάσεις εισαγωγής – Πίνακες-1

Πανελλαδικές: Ανακοινώθηκαν οι ελάχιστες βάσεις εισαγωγής – Πίνακες-2

Πανελλαδικές: Ανακοινώθηκαν οι ελάχιστες βάσεις εισαγωγής – Πίνακες-3

Πανελλαδικές: Ανακοινώθηκαν οι ελάχιστες βάσεις εισαγωγής – Πίνακες-4

Πανελλαδικές: Ανακοινώθηκαν οι ελάχιστες βάσεις εισαγωγής – Πίνακες-5

Πανελλαδικές: Ανακοινώθηκαν οι ελάχιστες βάσεις εισαγωγής – Πίνακες-6

Πανελλαδικές: Ανακοινώθηκαν οι ελάχιστες βάσεις εισαγωγής – Πίνακες-7

Οι παγίδες για τους υποψηφίους

Πολλοί χαρακτηρίζουν τη διαδικασία ως το πέμπτο μάθημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Δύσκολο να το πιστέψουν οι υποψήφιοι, οι οποίοι για σχεδόν τρία χρόνια ρίχνουν το βάρος τους μόνο στην προετοιμασία για τα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα που έχουν επιλέξει. Ισως τώρα που αρχίζει η προθεσμία υποβολής του μηχανογραφικού τους δελτίου, να συμφωνήσουν με τον χαρακτηρισμό. Και αυτό γιατί οι παγίδες είναι πολλές, ιδίως για εκείνους που δεν έχουν λίγες επιλογές σχολών, αλλά είναι χαμένοι στην μετάφραση των 420 τμημάτων και σχολών του μηχανογραφικού δελτίου.

«Κάθε χρόνο γίνονται διάφορα λάθη από τους υποψηφίους, κυρίως λάθη στρατηγικής», παρατηρεί ο μαθηματικός – αναλυτής κ. Στράτος Στρατηγάκης, με τη συνδρομή του οποίου η «Κ» παρουσιάζει τα σημεία τα οποία οι υποψήφιοι –και οι γονείς τους– πρέπει να προσέξουν. Συγκεκριμένα:

• Κάποιοι δηλώνουν όσο περισσότερα τμήματα μπορούν, υπό τον φόβο να μη μείνουν εκτός ΑΕΙ. Το λάθος είναι ότι έτσι δηλώνουν και τμήματα που δεν τους αρέσουν, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να πετύχουν σε ένα που δεν θέλουν και, τελικά, να το εγκαταλείψουν. Το σωστό είναι να δηλώσουν λίγα τμήματα, ώστε να έχουν τον έλεγχο της σειράς προτίμησης, αλλά από όλη την γκάμα των βάσεων· υψηλόβαθμες, μεσαίες και χαμηλόβαθμες, για να εξασφαλίσουν την εισαγωγή.

• Πολλοί υποψήφιοι θεωρούν ότι η υψηλή βάση σημαίνει καλή σχολή, σε αντίθεση με τις σχολές με χαμηλότερη βάση. Ωστόσο, η βάση μιας σχολής δεν εκφράζει την αξία της. Η βάση εκφράζει μόνο τη ζήτηση για σπουδές σε αυτή τη σχολή. Η ζήτηση καθορίζεται από το επιστημονικό αντικείμενο, την έδρα του τμήματος και τη φήμη της.

• Προσοχή: Πολλοί οι υποψήφιοι πιστεύουν ότι εάν δηλώσουν ένα τμήμα σε υψηλότερη σειρά προτίμησης, θα προηγηθούν στη διεκδίκηση μιας θέσης σε αυτό το τμήμα σε σχέση με έναν άλλο υποψήφιο που δήλωσε το τμήμα σε χαμηλότερη σειρά προτίμησης. Είναι λάθος αυτή η τακτική, καθώς δεν έχει σημασία η σειρά προτίμησης. Θα εισαχθεί στο τμήμα ο υποψήφιος που έχει περισσότερα μόρια και όχι αυτός που το δήλωσε σε υψηλότερη σειρά. Μοναδική εξαίρεση οι σχολές ενστόλων, όπου μόνο σε περίπτωση ισοβαθμίας προηγείται αυτός που έχει δηλώσει τη σχολή σε υψηλότερη θέση. Στις υπόλοιπες σχολές, σε περίπτωση ισοβαθμίας μετράει ο βαθμός στο μάθημα με τον υψηλότερο συντελεστή βαρύτητας.

Πηγή: kathimerini.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News