Κοινωνία Σάββατο 29/06/2024, 20:36
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σέριφος: «Δύσκολη η φωτιά» – Μηνύματα 112 για εκκένωση έξι περιοχών

Σέριφος: «Δύσκολη η φωτιά» – Μηνύματα 112 για εκκένωση έξι περιοχών

Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά που εκδηλώθηκε περίπου στις 6 το απόγευμα, σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Λιβάδι, στη Σέριφο.

Μιλώντας στην «Κ», ο δήμαρχος Σερίφου Κωνσταντίνος Ρεβίνθης έκανε λόγο για «ανεξέλεγκτη φωτιά», με ισχυρούς ανέμους να δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης. Τόνισε δε ότι στην περιοχή έφτασαν αεροσκάφη τύπου Canadair και λόγω των ανέμων δεν κατάφεραν να επιχειρήσουν., Ο ίδιος εκτιμά ότι το πύρινο μέτωπο «έχει φτάσει στα 8 χιλιόμετρα», σημειώνοντας ότι στο νησί αναμένεται να φτάσει πριν από τα μεσανυχτα πλοίο από τη Σύρο με τρία πυροσβεστικά οχήματα. Εκανε δε έκκληση για ενίσχυση των πυροσβεστικών μέσων καθώς -όπως είπε- η φωτιά «φλερτάρει» με οικισμούς.

Μιλώντας στην «Κ», ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, έκανε λόγο για «δύσκολη φωτιά», η οποία φαίνεται πως θα απασχολήσει τις πυροσβεστικές δυνάμεις καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Μάλιστα, είναι πιθανό η επιχείρηση κατάσβεσης να συνεχιστεί μέχρι τις πρωινές ώρες, δεδομένων των ανέμων και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο νησί.

Οπως εξήγησε, η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση, κυρίως πουρνάρια, κάτι το οποίο επιτρέπει την ταχεία και μεγάλη εξάπλωση του μετώπου.

Χαρακτήρισε «δύσκολο και απαιτητικό τον έλεγχο» της πυρκαγιάς, καθώς και τις συνθήκες στο νησί, εν μέσω τουριστικής περιόδου, εκτιμώντας, ωστόσο, ότι δεν θα απειληθούν σπίτια.

Αναφορικά με την επιχείρηση κατάσβεσης, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των επίγειων μέσων, με οχήματα από τη Σύρο.

Πρόσθεσε ότι, καθώς δεν υπάρχει ακτοπλοϊκό δρομολόγιο που να συνδέει τη Σύρο και τη Σέριφο, εξετάζεται το ενδεχόμενο να «αξιοποιηθεί» κάποιο από τα πλοία που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις Κυκλάδες, προκειμένου να μεταφερθούν πυροσβεστικά οχήματα στο νησί.

Μηνύματα μέσω 112 για απομάκρυνση από έξι περιοχές

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη λίγο μετά τις 19:30 για την απομάκρυνση των πολιτών από τις περιοχές Κουταλάς, Γάνεμα, Βάγια και Καλό Αμπέλι. «Απομακρυνθείτε προς Χώρα Σερίφου μέσω Κουταλά. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρεται.

Νωρίτερα, στις 18:29 εστάλη το πρώτο μήνυμα μέσω του 112 που ανέφερε: «Πυρκαγιά στην Σέριφο. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Ράμος και Λιβάδι απομακρυνθείτε προς Σέριφο».

Για την κατάσβεση της φωτιάς έχουν κινητοποιηθεί επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Στο σημείο επιχειρούν τέσσερις πυροσβέστες με ένα όχημα και υδροφόρες του δήμου, ενώ αυξήθηκαν τα εναέρια μέσα και πλέον πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Πάρνηθα

Βελτιωμένη εμφανίζεται η εικόνα στην πυρκαγιά στο Κατσιμίδι της Πάρνηθας που ξέσπασε το μεσημέρι και αμέσως ήχησε το 112. Λίγο μετά τις 18:00, δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο, όπως τόνισε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας βεβαίως ότι οι δυνάμεις θα παραμείνουν στην περιοχή καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά εντοπίστηκε από drone. Από το μέτωπο της πυρκαγιάς, μιλώντας στην «Κ», λίγο μετά τις 18:00, ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Νίκος Ρουμελιώτης, είπε ότι η φωτιά αντιμετωπίζεται από μια τεράστια δύναμη της Πυροσβεστικής και αυτό είναι πλεονέκτημα. «Εχουμε ήδη μέσα στο μέτωπο και πέντε ομάδες δασοκομάντος που σβήνουν τη φωτιά και δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες».

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News