Κοινωνία Κυριακή 23/06/2024, 22:30
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γαλλία: Ο Μακρόν δεσμεύεται να μείνει έως το τέλος της θητείας του τον Μάιο του 2027

Γαλλία: Ο Μακρόν δεσμεύεται να μείνει έως το τέλος της θητείας του τον Μάιο του 2027

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε σήμερα «να δράσει μέχρι τον Μάιο του 2027», όποτε και λήγει η θητεία του, ακόμη κι αν το πολιτικό του στρατόπεδο βρεθεί σε ευάλωτη θέση απέναντι στην ακροδεξιά.

Μία εβδομάδα πριν από τις βουλευτικές εκλογές ο Γάλλος πρόεδρος προσπαθεί και πάλι να εξηγήσει την απόφασή του να προσφύγει σε εκλογές και παραδέχεται ότι «ο τρόπος διακυβέρνησης χρειάζεται βαθιές αλλαγές».

«Αυτή η κίνηση ήταν η μόνη δυνατή επιλογή τόσο για να αναγνωρίσουμε την ψήφο σας στις ευρωεκλογές, όσο και για να ανταποκριθούμε στην αναστάτωση που ήδη υπάρχει εδώ και στη μεγαλύτερη αναστάτωση που θα έρθει», τόνισε ο Μακρόν με ανοιχτή επιστολή του προς τους Γάλλους πολίτες, επιστολή που διανεμήθηκε στον Τύπο.

Η απλή αλλαγή του πρωθυπουργού ή της κυβέρνησης θα ήταν «εύκολη για μένα. Αλλά δεν θα είχε λύσει κανένα πρόβλημα», έγραψε ο Μακρόν.

Στην επιστολή, ο Μακρόν είπε ότι επέλεξε να κάνει εκλογές τώρα, επειδή τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχεδίαζαν να διώξουν την κυβέρνησή του αργότερα μέσα στο έτος, «κάτι που θα είχε βυθίσει τη χώρα μας σε κρίση τη στιγμή ακριβώς» που χρειάζεται να περάσει τον ετήσιο προϋπολογισμό.

«Η επερχόμενη κυβέρνηση, η οποία θα αντικατοπτρίζει αναγκαία την ψήφο σας, θα συγκεντρώσει, ελπίζω, Ρεπουμπλικάνους από διαφορετικά φάσματα που θα γνωρίζουν με το θάρρος τους να αντιτάσσονται στα άκρα», έγραψε ο Μακρόν.

Στις ευρωεκλογές νωρίτερα αυτό τον μήνα, το κόμμα του Μακρόν και οι σύμμαχοί του έλαβαν μόλις το 14,6% των ψήφων, έναντι 31,4% για τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν. Ανακοίνωσε ότι διαλύει το κοινοβούλιο εκείνο το βράδυ και όρισε εκλογές για τις 30 Ιουνίου και τις 7 Ιουλίου. Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών έδειχναν το Εθνικό Συναγερμό να προηγείται στην πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο, ακολουθούμενο από μια συμμαχία αριστερών κομμάτων, με την ομάδα του Μακρόν να βρίσκεται στην τρίτη θέση. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News