Κοινωνία Παρασκευή 21/06/2024, 17:39
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιές: Πολλά τα μέτωπα στην Πελοπόννησο – Δύσκολη η μάχη στο Κρανίδι

Φωτιές: Πολλά τα μέτωπα στην Πελοπόννησο – Δύσκολη η μάχη στο Κρανίδι

Μάχη με τις φλόγες δίνει η Πυροσβεστική καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, στα μέτωπα που ξεσπούν σε σημεία της χώρας. Πολύ μεγάλο είναι το πρόβλημα στην Πελοπόννησο, όπου τα πύρινα μέτωπα είναι πολλά. Μπαράζ μηνυμάτων για απομάκρυνση κατοίκων στέλνει το 112.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός δήλωσε στην «Κ» ότι βρίσκονται σε εξέλιξη 4 μεγάλες φωτιές σε Κρανίδι όπου καίγονται σπίτια, Μεγαλόπολη, Μεσσηνία και Αργολίδα.

Ο δήμαρχος Ερμιονίδας, Γιάννης Γεωργόπουλος είπε ότι η φωτιά που ξεκίνησε νωρίτερα στην περιοχή Μελίντρα, έχει φτάσει στα πρώτα σπίτια της πόλης του Κρανιδίου, λέγοντας ότι ήδη έχουν τυλιχθεί κάποια εξ αυτών στις φλόγες.

Έχει γίνει εκκένωση προς Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη.΄Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι και δεν επιχειρούν εναέρια μέσα.

Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στο Νεοχώρι Μεσσηνίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή, Νεοχώρι του δήμου Οιχαλίας, στη Μεσσηνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πύρινο μέτωπο βρίσκεται νότια της κοινότητας Νεοχώρι και κινείται προς την κοινότητα Βαλύρα, αλλά και την μονή Βουλκάνου.

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης καθώς και εναέρια μέσα.

Δήμαρχος Ερυμάνθου: Πολύ δύσκολη η κατάσταση

Πολύ δύσκολη χαρακτηρίζει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την φωτιά, η οποία ξεκίνησε από την περιοχή Μαστραντώνη της Αχαΐας, ο δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής.

Όπως είπε στην «Κ» ο δήμαρχος, «έχουν εκκενωθεί περισσότεροι από 10 οικισμοί», ενώ όσον αφορά σε ζημιές από την φωτιά, ανέφερε ότι «υπάρχουν σίγουρα ζημιές σε οικισμούς, σε σπίτια και σε ποιμνιοστάσια», προσθέτοντας ότι «δεν έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα τραυματισμοί πολιτών από την φωτιά και ελπίζουμε να μην συμβεί κάτι τέτοιο». Επίσης, ανέφερε ότι «δεν έχουμε πολλά εναέρια μέσα πυρόσβεσης, τα οποία άργησαν να έλθουν».   

Μήνυμα από το 112 για την περιοχή Κωστοπουλαίικα, Κάλφας και Πόρτες Αχαΐας

«Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Κωστοπουλαίικα Κάλφας και Πόρτες Αχαΐας απομακρυνθείτε προς Λάτα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στην περιοχή Αλποχώρι της Ηλείας

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη φωτιά στην περιοχή Αλποχώρι, του δήμου Πύργου, στην Ηλεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πύρινο μέτωπο κατευθύνεται, λόγω των ανέμων, προς τις περιοχές, Χανάκια και Μυρτιά, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από κατοικημένες περιοχές.  

Διακοπή κυκλοφορίας στην Ε.Ο. Πατρών-Πύργου

Διακοπή κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στη νέα Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου μετά τις 18:00 της Παρασκευής από Χανάκια μέχρι και Δουνέικα λόγω πυρκαγιάς.

Πάνω από 45 πυρκαγιές

Νωρίτερα σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης δήλωσε ότι μόνο τις τελευταίες ώρες εκδηλώθηκαν 45 πυρκαγιές.

«Σε κατάσταση συναγερμού είναι σήμερα όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας με επικίνδυνες πυρκαγιές να είναι σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. Μόνο τις τελευταίες ώρες εκδηλώθηκαν 45 πυρκαγιές. Δίνουμε σκληρές μάχες για να τις αντιμετωπίσουμε και σε κάθε περίπτωση επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι σε αρκετές περιπτώσεις η ταχύτητα των ανέμων ξεπερνά τα 95 χιλιόμετρα την ώρα, γεγονός που δυσκολεύει την προσέγγιση των εναερίων μέσων και οι πιλότοι μας καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να προσεγγίσουν με ασφάλεια τα πύρινα μέτωπα», υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο κ. Βαθρακογιάννης επισήμανε ότι το 112 απέστειλε 11 μηνύματα είτε για την ενημέρωση των κατοίκων είτε για την απομάκρυνσή τους προς ασφαλή κατεύθυνση σε Μαύρο Λιθάρι Αττικής, Μεγαλόπολη Αρκαδίας, Μαστραντώνη Αχαΐας και Λυρκεία Αργολίδας και προσέθεσε ότι στην Κεφαλονιά, στο Αγρίνιο, στη Λιβαδειά, στη Θήβα, στο Μελιγαλά Μεσσηνίας, αλλά και σε άλλες περιοχές, καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν τα μέτωπα.

«Διανύουμε εξαιρετικά δύσκολες ημέρες. Γι’ αυτό εφιστούμε την προσοχή σε όλους. Αν δείτε καπνό ή φλόγες, καλέστε μας στο τηλέφωνο 199 ή στο 112. Καλέστε μας αμέσως.

moneyreview.gr με πληροφορίες από kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Δ. Αθηναίων: Έκτακτα μέτρα σε χώρους πρασίνου λόγω του κινδύνου πυρκαγιάς

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News