Κοινωνία Τετάρτη 19/06/2024, 14:11
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλη φωτιά στο Κορωπί – Εκκενώθηκαν σχολεία στη Βάρη

Μεγάλη φωτιά στο Κορωπί – Εκκενώθηκαν σχολεία στη Βάρη

(upd) Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη φωτιά στη Λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου, η οποία ξέσπασε λίγο πριν από τις 14:00 της Τετάρτης, σε πάρκινγκ σκαφών στο ύψος του Κορωπίου.

Μιλώντας στην «Κ», ο δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτρης Κιούσης, αναφέρει ότι οι φλόγες έχουν μπει μέσα σε σπίτια, ενώ -όπως έγινε γνωστό από άλλη πηγή- καίγεται και μία επιχείρηση με σκάφη.

Ο κ. Κιούσης διευκρίνισε ότι δεν είναι σαφές σε αυτή τη φάση το πόσα σπίτια έχουν τυλιχθεί στις φλόγες, συμπληρώνοντας ότι τουλάχιστον 30 κατοικίες βρίσκονται σε σημείο κοντινό με την περίμετρο της φωτιάς. Παράλληλα, «οι άνεμοι δημιουργούν κηλιδώσεις με τις καύτρες να δημιουργούν νέες εστίες».

Σημειώνεται επίσης ότι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια οι μαθητές από τρία σχολεία στη Βάρη.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, η Τροχαία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη λ. Βάρης – Κορωπίου από το ύψος της οδού Καλύμνου.

Νωρίτερα εστάλη μήνυμα από το 112 που καλεί όσους βρίσκονται στην περιοχή Λαμπρικά να απομακρυνθούν προς τη λεωφόρο Αγίας Μαρίνας. Λίγο αργότερα, εστάλη ακόμα ένα μήνυμα, που καλεί όσους βρίσκονται στο Κίτσι Κορωπίου να απομακρυνθούν προς Βάρη.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, επικαλούμενο την Πυροσβεστική, πρόκειται για μία δύσκολη φωτιά – οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν προσπάθειες για να την περιορίσουν και έχουν ενισχυθεί. Πλέον επιχειρούν 54 πυροσβέστες – με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 19 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 4 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Παράλληλα, ο Ιππικός Ομιλος Βάρης δήλωσε στην «Κ» ότι εκκενώθηκαν εγκαταστάσεις του με τη βοήθεια της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας, μεταφέροντας τα άλογα στις εγκαταστάσεις της Ομοσπονδίας στο Μαρκόπουλο.

Δύσκολες οι καιρικές συνθήκες

«Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες μέχρι και το Σάββατο το πρωί είναι πολύ δύσκολες», δήλωσε στην «Κ» ο πυρομετεωρολόγος, συνεργάτης meteo και Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Θοδωρής Μ. Γιάνναρος.

«Οι άνεμοι αυτή τη στιγμή είναι από 5 έως 6 μποφόρ και τοπικά και 7 μποφόρ. Οι δε ριπές των ανέμων φτάνουν τα 80 με 90 χιλιόμετρα την ώρα. Η πυρκαγιά στο Κορωπί είναι μια δύσκολη πυρκαγιά σε ζώνη μίξης με χαμηλή σχετικά βλάστηση την οποία η πυρκαγιά μπορεί να διατρέχει με μεγάλη ταχύτητα», είπε.

Πρόσθεσε πως «οι άνεμοι αναμένεται να κοπάσουν αργά το απόγευμα όμως μέχρι και το Σάββατο το πρωί, κάθε δύσκολη πυρομετεωρολογικά μέρα θα “προστίθεται” στην προηγούμενη και οι συνθήκες θα γίνονται πιο δύσκολες».

Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Λόγω της φωτιάς, τέθηκαν σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή. Ειδικότερα:

Διακοπή της κυκλοφορίας:

  • Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου από το ύψος της Αγίας Μαρίνας προς την οδό Θερμοπυλών
  • Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου και Ηρακλειδών
  • Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου από την λεωφόρο Αγίας Μαρίνας
  • Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου από την λεωφόρο Αναργυρούντος
  • Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου από το ύψος της οδού Τσαγκαράκη στο ρεύμα προς Κορωπί
  • Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου στη συμβολή της με την λεωφόρο Κορωπίου-αεροδρόμιου προς την παραλία.

Επίσης, η Αττική Οδός ενημέρωσε ότι λόγω της πυρκαγιάς είναι κλειστή η έξοδος της Αττικής Οδού για τους προορισμούς Κορωπί – Βάρη – Αγία Μαρίνα. Παραμένει ανοιχτή η έξοδος προς τους προορισμούς Μαρκόπουλο – Παιανία.

Οριοθετήθηκε η φωτιά στο Μαρκόπουλο

Σημειώνεται ότι η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα στην περιοχή του Μαρκόπουλου Μεσογαίας έχει οριοθετηθεί. Η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση κοντά σε σούπερ μάρκετ, ενώ στην περιοχή υπάρχουν και διάσπαρτες κατοικίες.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 65 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 23 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρεί ένα ελικόπτερο.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News