ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επένδυση 20 εκατ. ευρώ για την αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΕΣΥ

Επένδυση 20 εκατ. ευρώ για την αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΕΣΥ

Στην ανάπτυξη μιας σειράς εργαλείων μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), προχωρά το Υπουργείο Υγείας, επενδύοντας 20 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, δρομολογείται η δημιουργία μεθόδων για τη μέτρηση και αξιολόγηση της ποιότητας φροντίδας και των υπηρεσιών υγείας, ένα έργο το οποίο θα υλοποιηθεί από το αρμόδιο γραφείο του ΠΟΥ στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, η αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας είναι μία από τις προτεραιότητες της χώρας βάσει του «Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025». Για την εκπλήρωση αυτού του στόχου βασική προϋπόθεση είναι η δυνατότητα μέτρησης και αξιολόγησης της ποιοτικής απόδοσης της φροντίδας υγείας και των υπηρεσιών που παρέχουν οι φορείς υγείας στη χώρα.

Το Έργο αποτελείται από πέντε Πακέτα Εργασίας:

  1. Διαχείριση έργου και επιστημονικός συντονισμός
  2. Πλαίσιο μέτρησης και αξιολόγησης της ποιότητας στην υγεία
  3. Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Μέτρησης και Αξιολόγησης της Ποιότητας «Φροντίδας Υγείας & Υπηρεσιών Υγείας» (ΟΠΣ Υ.Μ.Α.Π.)
  4. Εφαρμογή του «Πλαισίου Μέτρησης & Αξιολόγησης της Ποιότητας της Φροντίδας Υγείας και των υπηρεσιών που παρέχονται από Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Υγείας»
  5. Επικοινωνία και Διάχυση Αποτελεσμάτων Έργου

Αφορά ειδικότερα:

  • Στην ανάπτυξη τεκμηριωμένου μεθοδολογικού οδηγού για τη θέσπιση μόνιμων διαδικασιών καταγραφής και μέτρησης βασικών δεικτών ποιοτικής απόδοσης, σχετικά με τη φροντίδα των ασθενών, τις ανάγκες υγείας και την παροχή υπηρεσιών υγείας, στo πλαίσιo της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, των νοσοκομείων, της μακροχρόνιας φροντίδας υγείας, της δημόσιας υγείας, της ψυχικής υγείας και των εξαρτήσεων από ουσίες. Επίσης, σχετικά με τη διασφάλιση αφενός της λήψης και αξιολόγησης ανατροφοδοτήσεων από τους ασθενείς, αφετέρου της αναγνώρισης της συμμετοχής των ασθενών και των οικογενειών τους,
  • Στην υποστήριξη της εφαρμογής ποιοτικών συστημάτων υγείας με επίκεντρο τον άνθρωπο, τα οποία θα μεγιστοποιούν την αξία της φροντίδας υγείας, μέσω εξορθολογισμού δαπανών και διασφάλισης ισότιμης πρόσβασης για όλους ανεξαιρέτως στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας
  • Στη διάχυση των προτύπων ποιότητας υγείας, που θα προκύψουν μέσω του Έργου, σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής περιφέρειας του Π.Ο.Υ. που αντιμετωπίζουν ανάλογες προκλήσεις με την Ελλάδα.

Όπως επισημάνθηκε, την υλοποίηση του έργου αναλαμβάνει το «Γραφείο Ποιότητας της Περίθαλψης & Ασφάλειας των Ασθενών» του Π.Ο.Υ. στην Αθήνα. Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμάται ότι θα διασφαλιστεί η επιτυχής υλοποίησή του, μέσω της εμπειρίας, του κύρους και της εξειδίκευσης του Π.Ο.Υ., ο οποίος είναι η καθοδηγητική και συντονιστική αρχή για την υγεία στα Ηνωμένα Έθνη, υπεύθυνη για την παροχή ηγεσίας σε παγκόσμια θέματα υγείας, τη διαμόρφωση της ατζέντας έρευνας για την υγεία, τον καθορισμό κανόνων και προτύπων, τη διαμόρφωση τεκμηριωμένων επιλογών πολιτικής, την παροχή τεχνικής υποστήριξης σε χώρες και την παρακολούθηση και αξιολόγηση των τάσεων στον τομέα της υγείας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το έργο εκτιμάται ότι θα οδηγήσει:

  • στη βελτιστοποίηση της ποιότητας της φροντίδας υγείας και των υπηρεσιών που παρέχονται από όλους τους διαφορετικούς τύπους φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, από την πρόληψη έως και τη μακροχρόνια φροντίδα υγείας και από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας έως και τη νοσοκομειακή περίθαλψη
  • στη σταδιακή ανάδειξη της Ελλάδας σε πρωταθλητή της ποιότητας στην υγεία στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια της Π.Ο.Υ., μέσα από την αξιοποίηση της νέας εργαλειοθήκης προτύπων ποιότητας για τα συστήματα υγείας.

Η συνολική δημόσια δαπάνη των 20 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται στο σύνολό της από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ), ενώ ως ημερομηνία έναρξης ορίζεται η 01/06/2023 και ως ημερομηνία λήξης η 31/12/2025.

Διαβάστε επίσης:

Διοικητές: Άμεσα οι διορισμοί στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες – Μέχρι τον Οκτώβριο στα νοσοκομεία

Εκτινάχθηκαν πάνω από το 1 δισ. τα χρέη του Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές εταιρείες

Υπουργείο Υγείας: Σειρά μέτρων για περιορισμό της δαπάνης για εργαστηριακές εξετάσεις

Τα «έξυπνα» νοσοκομεία του μέλλοντος σχεδιάζονται με τη χρήση ΤΝ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News