Κοινωνία Παρασκευή 14/06/2024, 15:46
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυρκαγιές: Πολλά τα πύρινα μέτωπα – Μήνυμα 112 σε Πέλλα, Κιλκίς και Λάρισα

Πυρκαγιές: Πολλά τα πύρινα μέτωπα – Μήνυμα 112 σε Πέλλα, Κιλκίς και Λάρισα

(upd) Αντιμέτωπες με αρκετές πυρκαγιές βρίσκονται τις τελευταίες ώρες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, επιχειρώντας σε μέτωπα στο Ελευθεροχώρι Πέλλας, στο Χέρσο Κιλκίς, στο Καινούργιο Αγρινίου, στον Αγιο Θωμά Λάρισας, στο Ακόντιο Λιβαδειάς και σε δύο περιοχές στη Θεσσαλονίκη.

Λάρισα: Κοντά στον αστικό ιστό η φωτιά – Μήνυμα 112

Πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Αγιος Θωμάς Λάρισας, όπου επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά καίει κοντά στον αστικό ιστό και γι’ αυτό τον λόγο εστάλη μήνυμα από το 112 προκειμένου να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από την περιοχή. Στο σημείο επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα και ένα ελικόπτερο, ενώ τα εναέρια μέσα ενισχύονται με δύο αεροσκάφη.

«Δασική πυρκαγιά στον Αγιο Θωμά Λάρισας. Αν βρίσκεστε στην περιοχή απομακρυνθείτε προς την πόλη της Λάρισας», αναφέρεται στο μήνυμα του 112.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, Κωνσταντίνο Καλαμπαλίκη, η φωτιά φαίνεται να ξεκίνησε από πρανές της Εθνικής Οδού Λάρισας – Τρικάλων, ενώ στο σημείο υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας. Στη συνέχεια, επεκτάθηκε προς τη συνοικία του Αγίου Θωμά, όπου βρίσκονται οι εργατικές κατοικίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, ωστόσο, δεν απειλούνται κατοικίες.

Οπως είπε στην «Κ» ο δήμαρχος Λάρισας, Θανάσης Μαμάκος, η φωτιά βρίσκεται κοντά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (πρώην ΤΕΙ Λάρισας), το οποίο γειτνιάζει με τις εργατικές κατοικίες του Αγ. Θωμά.

Ηδή, η Δημοτική Αρχή έχει κινητοποιήσει 4 αστικά ΚΤΕΛ, προκειμένου να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι φοιτητές και το προσωπικό. Σημειώνεται πως από τη φωτιά οι πυκνοί καπνοί έχουν σκεπάσει μεγαλη έκταση της πόλης.

Πέλλα: Μέσα σε χαράδρα καίει η φωτιά

Στην Πέλλα, η φωτιά καίει χορτολιβαδική έκταση, ενώ στην περιοχή επιχειρούν 28 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 10 οχήματα. Ρίψεις νερού πραγματοποίησαν δύο αεροπλάνα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πέλλας, Ευστάθιο Φουντουκίδη, ενώ αρχικά φαινόταν ότι η φωτιά ελέγχεται, ο άνεμος άλλαξε διεύθυνση και πλέον πνέει προς την πλευρά του Ελευθεροχωρίου. Αυτή τη στιγμή καίει μέσα σε χαράδρα, σχετικά κοντά στον οικοισμό, ο οποίος αποτελείται κατά βάση από εξοχικές κατοικίες.

Νωρίτερα, προειδοποιητικό μήνυμα εστάλη από το 112 προκειμένου οι κάτοικοι να παραμείνουν σε ετοιμότητα. Οπως ανέφερε ο κ. Φουντουκίδης, έχει ειδοποιήσει την ΕΛ.ΑΣ., σε περίπτωση που απαιτηθεί επιχείρηση εκκένωσης. Πρόσθεσε δε πως τα αεροπλάνα που επιχειρούσαν νωρίτερα, μετέβησαν στο μέτωπο του Κιλκίς και πλέον στην περιοχή αναμένονται εναέρια μέσα από την Αγχίαλο.

Κιλκίς: Φωτιά σε χαμηλή βλάστηση

Την ίδια στιγμή, στην περιοχή Χέρσο του Κιλκίς, η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση, ενώ στο σημείο επιχειρούν 34 πυροσβέστες με 16 οχήματα και δύο αεροσκάφη.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική στο μέτωπο πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Αγρίνιο: Φωτιά στην περιοχή Καινούργιο

Χαμηλή βλάστηση καίει η φωτιά, που εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι τώρα αιτία, στην περιοχή του Καινούργιου, στο Αγρίνιο.

Επί τόπου επιχειρούν 27 πυροσβέστες, με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος της 6ης ΕΜΟΔΕ και 10 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο ελικόπτερα.

Παράλληλα, υδροφόρες της αυτοδιοίκησης συνδράμουν το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Επίγειες και εναέριες δυνάμεις στη Λιβαδειά

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Ακόντιο Λιβαδειάς, ενώ για την κατάσβεσή της επιχειρούν 30 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 4ης ΕΜΟΔΕ και 18 οχήματα. Από αέρος συνδράμουν δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη, ενώ στις επιχειρήσεις συνεισφέρουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Θεσσαλονίκη: Πυρκαγιά σε Μελισσουργό, Λαγκαδά και Βασιλικά

Φωτιά έχει ξεσπάσει σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Μελισσουργός, στη Θεσσαλονίκη. Στο σημείο επιχειρούν 37 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος της 2ης ΕΜΟΔΕ και 15 οχήματα. Από αέρος συνδράμουν ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη.

Την ίδια στιγμή, πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση καίει στην περιοχή του Λαγκαδά. Στο σημείο επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 8 οχήματα, ενώ κινητοποιήθηκαν 5 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν επίσης υδροφόρες ΟΤΑ.

Μια τρίτη πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε ξερά χόρτα στην περιοχή των Βασιλικών, όπου έχουν σπεύσει 14 πυροσβέστες με επτά οχήματα.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News