Κοινωνία Πέμπτη 30/05/2024, 19:26
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποδαρικό με καύσωνα ο Ιούνιος – «Κοντά στο ρεκόρ του 2009 οι θερμοκρασίες»

Ποδαρικό με καύσωνα ο Ιούνιος – «Κοντά στο ρεκόρ του 2009 οι θερμοκρασίες»

Με ζέστη και με 37άρια θα ξεκινήσει ο Ιούνιος, χωρίς ωστόσο αυτό να προδικάζει πως το υπόλοιπο καλοκαίρι θα κυλήσει στο ίδιο ζεστό «τέμπο».

Όπως αναφέρει στην «Κ» ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, «περιμένουμε το πρώτο κύμα ζέστης του καλοκαιριού, στο ξεκίνημα του Ιουνίου από Κυριακή 2/6 έως Τετάρτη 5/6».

Η άνοδος της θερμοκρασίας ξεκινάει σταδιακά από αύριο Παρασκευή 31 Μαϊου. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο «θα σημειωθούν κάποιες μπόρες στα βορειοανατολικά της χώρας, όχι όμως κάτι το ιδιαίτερο. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 30 βαθμούς Κελσίου. Το Σάββατο 1/6, ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου. Ο καιρός θα είναι αίθριος, με λίγα σύννεφα. Την Κυριακή 2/6, ανεβαίνουμε στους 33 με 34 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά και τοπικά θα φτάσουμε και τους 35 βαθμούς. Τη Δευτέρα 3/6, έχουμε περαιτέρω άνοδο και θα ξεπεράσουμε τους 35 βαθμούς Κελσίου. Τρίτη 4/6 και Τετάρτη 5/6 ανεβαίνουμε άλλον έναν βαθμό, με το θερμόμετρο να δείχνει στην Αθήνα 36 βαθμούς κελσίου. Τοπικά, σε Βοιωτία, Φθιώτιδα, Αιτωλοακαρνανία, Πελοπόννησο και Κρήτη, ο υδράργυρος θα ξεπεράσει και τους 36 βαθμούς».

Από εκεί κι έπειτα, την Πέμπτη 6/6, η ζέστη υποχωρεί λίγο. Την ημέρα των ευρωεκλογών, πάντως, Κυριακή 9/6, σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα, το θερμόμετρο θα δείχνει στην Αθήνα 33 βαθμούς Κελσίου.

«Κοντά στο προηγούμενο ρεκόρ για αρχή Ιουνίου»

Ο κ. Γιαννόπουλος τονίζει πως έχουν καταγραφεί ξανά υψηλές θερμοκρασίες στην αρχή του καλοκαιριού.

«Την Κυριακή 17 Μαΐου του 2020 το θερμόμετρο σε πολλές περιοχές της χώρας έδειξε 41 βαθμούς Κελσίου» μας υπενθυμίζει ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ, σημειώνοντας πάντως πως: «Για το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, το ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας είναι οι 37 βαθμοί Κελσίου στην Αττική οι οποίοι σημειώθηκαν το 2009, από 8 έως 11 Ιουνίου. Τώρα, στην Αττική, θα είμαστε στους 35 με 36 βαθμούς, σε απόσταση αναπνοής δηλαδή από το προηγούμενο ρεκόρ και μάλιστα τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου».

Το θετικό σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο είναι πως δεδομένου ότι τα κτίρια και οι υποδομές στο λεκανοπέδιο δεν έχουν ακόμα ζεσταθεί από πολυήμερα θερμά κύματα, δεν αναμένεται το κοινό να νιώσει δυσφορία από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Επίσης, όπως τονίζει ο κ. Γιαννόπουλος: «Αυτό το ζεστό ποδαρικό δεν προεξοφλεί ότι θα κυλήσει ζεστά και το υπόλοιπο καλοκαίρι».

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης:

Ακραία καιρικά φαινόμενα: Έρχεται «καυτό» καλοκαίρι για τα εμπορεύματα

Οδηγός αγοράς air condition: Όλες οι τεχνολογίες που πρέπει να ξέρεις

ΟΗΕ-Κλίμα: Μεγάλη πιθανότητα το 2024 να είναι η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News