Κοινωνία Τρίτη 21/05/2024, 09:55
ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Δ. Αναγνωστόπουλος: Η νέα εφαρμογή myinfo θα βάλει σε τάξη τα προσωπικά στοιχεία των πολιτών

Δ. Αναγνωστόπουλος: Η νέα εφαρμογή myinfo θα βάλει σε τάξη τα προσωπικά στοιχεία των πολιτών

Με την εφαρμογή myinfo η οποία τίθεται σε λειτουργία σύντομα, θα ομογενοποιηθούν τα προσωπικά στοιχεία των πολιτών στα τέσσερα βασικά μητρώα του δημόσιου τομέα, βάζοντας έτσι σε τάξη τα διαθέσιμα δεδομένα, σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος εξήγησε από το βήμα του 2nd CIO Summit πως, με τη συγκεκριμένη εφαρμογή ο ίδιος ο πολίτης θα μπορεί να διορθώσει τα προσωπικά στοιχεία του που δεν ταυτίζονται μεταξύ τους, επειδή έχουν γραφτεί με διαφορετικό τρόπο.

Εκτίμησε δε πως «σίγουρα σε λίγο καιρό θα διαπιστωθεί από πλευράς αποτελεσμάτων πως κατά μέσο όρο, ένα μέλος σε κάθε οικογένεια, θα έχει πρόβλημα με την ορθότητα των δεδομένων, όπως έχουν καταχωρηθεί σε ένα από τα τέσσερα βασικά μητρώα».

Γνωστοποίησε επίσης ότι αντίστοιχες ενέργειες «εκκαθάρισης» θα γίνουν και στα μητρώα οχημάτων. «Σε λίγο καιρό θα ξεκαθαρίσουμε και το μητρώο οχημάτων γιατί έχουμε οχήματα που κυκλοφορούν από τη δεκαετία του 50 ή του 60 επειδή κάποιος δεν έχει δηλώσει ότι το όχημα καταστράφηκε ή πουλήθηκε» όπως είπε.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος αναφέρθηκε στα άλματα που έχουν γίνει στις ψηφιακές συναλλαγές τα τελευταία χρόνια. «Από 40 εκατομμύρια συναλλαγές το 2019, φτάσαμε 1.45 δισ. συναλλαγές το 2023. Περισσότερες από αυτές είναι ενέργειες που γίνονται για τον πολίτη και την επιχείρηση, χωρίς να το γνωρίζουν, αλλά με τη δική τους συναίνεση» ανέφερε.

Τέλος ο γενικός γραμματέας προανήγγειλε πως σε δύο χρόνια θα έχει δημιουργηθεί το ευρωπαϊκό wallet, με το οποίο ο καθένας θα μπορεί να κινείται σε ολόκληρη την Ευρώπη και να έχει πρόσβαση σε δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες. «Για παράδειγμα η υποβολή φορολογικής δήλωσης ή ενοικίαση αυτοκινήτου σε ολόκληρη την Ευρώπη θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο, με το ίδιο τεχνολογικό υπόβαθρο. Κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την ΕΕ» εξήγησε ο κ. Αναγνωστόπουλος.  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News