Κοινωνία Τρίτη 14/05/2024, 15:29
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΕ: Ενισχύει την ετοιμότητά της για την αντιπυρική περίοδο του 2024

ΕΕ: Ενισχύει την ετοιμότητά της για την αντιπυρική περίοδο του 2024

Στο πλαίσιο ετοιμότητας ενόψει της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου, η ΕΕ ενισχύει τις προσπάθειες πυρόσβεσης και την προστασία των τοπικών κοινοτήτων, προεγκαθιστώντας πυροσβέστες και συγκροτώντας έναν στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών. 

Μεταξύ των προληπτικών μέτρων που λαμβάνει, 556 πυροσβέστες από 12 χώρες θα είναι στρατηγικά προεγκατεστημένοι σε καίριες τοποθεσίες, στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία φέτος το καλοκαίρι, έτοιμοι να συνδράμουν τις τοπικές πυροσβεστικές δυνάμεις.

Το προληπτικό αυτό μέτρο ενισχύει την ετοιμότητα της Ευρώπης για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών και τον μετριασμό των καταστροφικών τους επιπτώσεων στις ανθρώπινες ζωές, τις κατοικίες και το περιβάλλον, και υπογραμμίζει την ισχυρή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων. 

Επιπλέον για το φετινό καλοκαίρι η ΕΕ έχει συγκροτήσει και έναν ειδικό στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών rescEU, ο οποίος αποτελείται από 28 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, σταθμευμένα σε 10 κράτη μέλη. Ο στόλος αυτός ειδικότερα θα περιλαμβάνει:

  • τέσσερα μεσαία αμφίβια αεροσκάφη, δύο ελαφρά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο από την Ελλάδα
  • δύο μεσαία αμφίβια αεροσκάφη από την Κροατία
  • δύο μεσαία αμφίβια αεροσκάφη και δύο ελαφρά αεροπλάνα από την Ιταλία
  • δύο μεσαία αμφίβια αεροσκάφη από την Ισπανία
  • τέσσερα μεσαία αμφίβια αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο από τη Γαλλία
  • τέσσερα ελαφρά αεροσκάφη από τη Σουηδία
  • δύο ελαφρά αεροσκάφη από την Πορτογαλία
  • δύο ελικόπτερα από την Τσεχία
  • δύο ελαφρά αεροσκάφη από την Κύπρο
  • δύο ελαφρά αεροσκάφη από την Γερμανία

Η Επιτροπή έχει διαθέσει συνολικά κονδύλια ύψους 600 εκατ. ευρώ, για να διευκολύνει τη μελλοντική αγορά 12 νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών , τα οποία θα κατανεμηθούν μεταξύ έξι κρατών μελών της ΕΕ. Επιπλέον, η ΕΕ μελλοντικά θα χρηματοδοτήσει 9 ελικόπτερα ενισχύοντας έτσι τον εναέριο πυροσβεστικό στόλο της ΕΕ.

Η προεγκατάσταση πυροσβεστών και η απόκτηση επιπλέον πυροσβεστικών αεροσκαφών υπογραμμίζουν τη δέσμευση της ΕΕ να ενισχύσει την ικανότητα αποτελεσματικής αντίδρασής της στις δασικές πυρκαγιές, ιδίως τους προσεχείς θερινούς μήνες.

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς, τόνισε τη σημασία αυτών των πρωτοβουλιών, δηλώνοντας σχετικά: «Καθώς γιορτάζουμε την πέμπτη επέτειο του rescEU, επιβάλλεται να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη συλλογική μας ανθεκτικότητα έναντι των φυσικών καταστροφών. Η προεγκατάσταση των πυροσβεστών και η ενίσχυση του εναερίου πυροσβεστικού στόλου μας αποτελούν κρίσιμα βήματα στην προσπάθεια αυτή».

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News