Κοινωνία Τρίτη 14/05/2024, 09:35
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χ. Δούκας: Ο Δήμος Αθηναίων κατά των μπόνους του νέου οικοδομικού κανονισμού

Χ. Δούκας: Ο Δήμος Αθηναίων κατά των μπόνους του νέου οικοδομικού κανονισμού

«Μπλόκο» στην έκδοση οικοδομικών αδειών με βάση τα μπόνους του νέου οικοδομικού κανονισμού (ΝΟΚ) θα επιχειρήσει να θέσει και ο Δήμος Αθηναίων. Βασισμένο σε νομική γνωμοδότηση, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης αποφάσισε χθες να ζητήσει από την πολεοδομία να απέχει από την έκδοση οικοδομικών αδειών με βάση τα κίνητρα του ΝΟΚ, υποστηρίζοντας ότι ο δήμος διέπεται στο σύνολο της έκτασής του από ειδικό πλαίσιο που ανάγεται στο 1955.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας κατέθεσε χθες Δευτέρα στο δημοτικό συμβούλιο πρόταση για «αποκλεισμό» των μπόνους του ΝΟΚ στα όρια της πρωτεύουσας. Η πρόταση βασίστηκε σε νομική γνωμοδότηση του γραφείου Αλιβιζάτου – Κιουσοπούλου, η οποία παρουσιάστηκε χθες στο δημοτικό συμβούλιο και η οποία βασίζεται σε τρία σημεία:

  • Πρώτον, σημειώνει ότι είναι υποχρέωση της διοίκησης να συμμορφώνεται προς τις αποφάσεις του ΣτΕ και να μην εκδίδει πράξεις που παραβιάζουν το δεδικασμένο.
  • Δεύτερον, αναλύει πώς το ζήτημα των υψών έχει καλυφθεί ήδη από το 2020 από το ΣτΕ ειδικά για τον Δήμο Αθηναίων (απόφαση 705/2020). Οπως αναφέρει το ΣτΕ, το διάταγμα του 1955 με τις μετέπειτα τροποποιήσεις του «ουδέποτε καταργήθηκε ρητά» και επομένως εξακολουθεί να ορίζει τα ανώτατα ύψη των κτιρίων ανά περιοχή (αντίθετα με ό,τι υποστηρίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος).
  • Τρίτον, καταλήγει σε πρόταση για τη συμμόρφωση προς τις δικαστικές αποφάσεις. Οπως αναφέρει, η απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά το 2023 (για την παράκαμψη της απόφασης του ΣτΕ) πρέπει να θεωρηθεί ανίσχυρη: «στον βαθμό που ερμηνεύει τις κρίσιμες πολεοδομικές διατάξεις κατά τρόπο απροφασίστως αντίθετο προς το δεδικασμένο της απόφασης 705/2020, η απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος παραβιάζει ευθέως την υποχρέωσή του για συμμόρφωση προς τις δικαστικές αποφάσεις». Η γνωμοδότηση του γραφείου Αλιβιζάτου – Κιουσοπούλου καταλήγει ότι «ο Δήμος Αθηναίων και η Διεύθυνση Δόμησης δεσμεύονται και μάλιστα ευθέως από το δεδικασμένο της απόφασης 705/2020 και οφείλουν ως εκ τούτου να απέχουν από την έκδοση οικοδομικών αδειών που εγκρίνουν την ανέγερση κτιρίων καθ’ υπέρβαση του επιτρεπόμενου από το διάταγμα του 1955 ύψους».

Στη βάση αυτή, η αντιδήμαρχος Αστικής Αναζωογόνησης και Ανθεκτικότητας Μάρω Ευαγγελίδου εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο την αποδοχή της γνωμοδότησης. Οπως αποφασίστηκε, τα στελέχη της υπηρεσίας δόμησης θα πρέπει να απέχουν από οποιαδήποτε έγκριση (έκδοση βεβαιώσεων όρων δόμησης ή προεγκρίσεων δόμησης) οικοδομικής άδειας με ύψη ανώτερα των προβλεπομένων από το διάταγμα του 1955. Η ακριβής διατύπωση αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων χθες, καθώς κανείς δεν επιθυμεί να εκτεθούν οι υπάλληλοι της πολεοδομίας από την εφαρμογή της.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα πρέπει τώρα να ελεγχθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Υπενθυμίζεται ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση παρενέβη και ακύρωσε την παρέμβαση του δημάρχου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης για το ίδιο θέμα – κάτι που ο Δήμος Αθηναίων προσπαθεί να αποφύγει μέσω της γνωμοδότησης, δηλαδή της νομικής επιχειρηματολογίας για το θέμα αυτό. Να σημειωθεί πάντως ότι η προηγούμενη διοίκηση του δήμου θα μπορούσε να είχε προσβάλει δικαστικά την απόφαση του κ. Ταγαρά, ωστόσο προτίμησε να μην το πράξει.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΒΕΑ για Οικοδομικό Κανονισμό: Να δοθεί δίκαιη λύση στο θέμα των κινήτρων

«Παγώνουν» οι οικοδομικές άδειες με μπόνους ύψους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News