ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διευκρινίσεις στο «παρά πέντε» για το νέο γύρο προληπτικών εξετάσεων κατά του καρκίνου του μαστού

Διευκρινίσεις στο «παρά πέντε» για το νέο γύρο προληπτικών εξετάσεων κατά του καρκίνου του μαστού

Με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία υπογράφηκε και δημοσιεύτηκε χθες 8/5, θεσμοθετούνται οι τελευταίες αλλαγές για την έναρξη του νέου γύρου προληπτικών εξετάσεων κατά του καρκίνου του μαστού στο πλαίσιο των δράσεων για τη Δημόσια Υγεία. Στην απόφαση περιλαμβάνεται η διεύρυνση των ηλικιακών ορίων περιλαμβάνοντας γυναίκες από 45 έως 74 ετών, ο τρόπος ενημέρωσης των ωφελούμενων αλλά και η διαχείριση των περιστατικών σε περίπτωση ευρημάτων.  

Μάλιστα οι περισσότερες αλλαγές αφορούν στο τι θα πρέπει να γίνεται εφόσον από τις προληπτικές μαστογραφίες προκύψουν ευρήματα που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης από ειδικούς γιατρούς και περαιτέρω εξετάσεις. Να επισημάνουμε δε ότι από χθες είχε προγραμματιστεί η αποστολή sms προς τις γυναίκες που μπορούν να ωφεληθούν από τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις και οι διευκρινίσεις μέσω της ΚΥΑ δημοσιεύτηκαν κυριολεκτικά στο «παρά πέντε» της έναρξης της αποστολής.

Ειδικότερα στην Απόφαση την οποία υπογράφουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νικόλας Παπαθανάσης, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, μεταξύ άλλων σημειώνονται τα εξής:

Άρθρο 3

Το άρθρο 2 αντικαθίσταται εν συνόλω ως εξής: «1. Δικαιούχοι της Δράσης είναι οι Ελληνίδες πολίτες και οι γυναίκες πολίτες λοιπών χωρών που διαμένουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια. Οι ωφελούμενες του πρώτου εδαφίου πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

α) Να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από σαράντα πέντε (45) έως εβδομήντα τεσσάρων (74) ετών,

β) να διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.),

γ) να μην έχουν διενεργήσει την ίδια διαγνωστική εξέταση εντός του ημερολογιακού έτους που προηγείται εκείνου κατά το οποίο υλοποιείται η Δράση, και

δ) να μην έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού εντός των πέντε (5) ημερολογιακών ετών που προηγούνται του έτους κατά το οποίο υλοποιείται η Δράση.

2. Η Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., ως εκτελούσα την επεξεργασία για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας, επιτρέπεται να επεξεργαστεί δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, τα οποία τηρεί για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας, για τον σκοπό του αυτοματοποιούμενου προσδιορισμού των δικαιούχων της Δράσης, με βάση τα κριτήρια της ανωτέρω παραγράφου, καθώς και για τον σκοπό της αυτοματοποιημένης έκδοσης παραπεμπτικού.

3. Οι δικαιούχοι ενημερώνονται για τη Δράση μέσω:

(α) Αποστολής γραπτών μηνυμάτων (sms), σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης,

(β) ειδικά διαμορφωμένης ξεχωριστής ιστοσελίδας (προσαρμοσμένης στα δεδομένα φιλοξενίας της πλατφόρμας gov.gr), της ιστοσελίδας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και της ιστοσελίδας του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου (Ε.Π.Π.Ε.) που θα δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό από το Υπουργείο Υγείας και

(γ) λοιπού διαφημιστικού υλικού (λ.χ. παραγωγή τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών spots και banners) και

(δ) μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Ειδικότερα, οι δικαιούχοι που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση ενημερώνονται με γραπτά μηνύματα (sms) στο κινητό τους τηλέφωνο, στα οποία περιλαμβάνεται το παραπεμπτικό και οδηγίες για την εκτέλεσή του.

Επιπλέον, στην καρτέλα όλων των δικαιούχων, στο σύστημα συνταγογράφησης της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., περιλαμβάνεται ειδική σήμανση, προκειμένου να ενημερώνονται, κατά την επίσκεψή τους σε οποιονδήποτε ιατρό, συμβεβλημένο με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κατά τη χρονική περίοδο εκτέλεσης του έργου, για την επιλεξιμότητά τους για τη διενέργεια προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων μαστογραφίας».

 Άρθρο 4

Στην παρ. 5 του άρθρου 4 αντικαθίσταται η φράση «και της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.», με τη φράση «και του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου (Ε.Π.Π.Ε.)» και η παράγραφος διαμορφώνεται ως εξής:

«5. Το παραπεμπτικό εκτελείται σε δημόσια ή ιδιωτική Μονάδα Υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Οι Μονάδες Υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας που συμμετέχουν στη Δράση, εκτελούν το παραπεμπτικό, κατά τα προαναφερόμενα, ανεξάρτητα από το εάν είναι συμβεβλημένες με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ή όχι. Οι δικαιούχοι ενημερώνονται για τις Μονάδες Υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας που δύνανται να εκτελούν τις προληπτικές εξετάσεις από τις ιστοσελίδες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ και του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου (Ε.Π.Π.Ε.)»

Να αναφέρουμε ότι η νέα ΚΥΑ μειώνει τον αριθμό των άρθρων που περιελάμβανε η προηγούμενη με τα νέα άρθρα 5 και 6 να αφορούν κυρίως τη διαχείριση των ευρημάτων.   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News