Κοινωνία Σάββατο 20/04/2024, 07:43
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κακοκαιρία: Πού αναμένονται έντονα φαινόμενα έως το μεσημέρι

Συνεχίζεται και σήμερα Σάββατο η κακοκαιρία που έφερε βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας

Κακοκαιρία: Πού αναμένονται έντονα φαινόμενα έως το μεσημέρι

Συνεχίζεται και σήμερα Σάββατο η κακοκαιρία που έφερε βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ανακόπτοντας την ασυνήθιστη καλοκαιρία του Απριλίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Επικαιροποιημένο Εκτακτο Δελτίο της ΕΜΥ, το βαρομετρικό χαμηλό που προκαλεί την επιδείνωση του καιρού έχει περάσει στο βόρειο Αιγαίο, όπου προβλέπεται πρόσκαιρα να βαθύνει και να συνεχίσει να επηρεάζει κυρίως τα ανατολικά τμήματα της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι σήμερα το μεσημέρι, οπότε και θα κινηθεί ανατολικότερα πληρούμενο.

Τοπικές χαλαζοπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο.

Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάνουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται σήμερα Σάββατο (20-04-24):

Μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στη Θεσσαλία (κυρίως στον ν. Μαγνησίας και τα ανατολικά τμήματα του ν. Λάρισας), τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τα βόρεια τμήματα), σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως ν. Πιερίας, ν. Χαλκιδικής), τη Θράκη (κυρίως τα νότια και ανατολικά τμήματα), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Β. Τα φαινόμενα έως τις προμεσημβρινές ώρες σήμερα Σάββατο (20-04-24) θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και παρουσιάζουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα στις παρακάτω περιοχές:

  • Θεσσαλία (κυρίως ανατολικά)
  • Σποράδες
  • Νότια Πιερία
  • Βόρεια Εύβοια
  • Νομό Φθιώτιδας (στα βόρεια)
  • Νησιά ανατολικού Αιγαίου (κυρίως Χίο και Λέσβο)

Σε κατάσταση επιφυλακής η Θεσσαλία

Στο πλαίσιο αυτό, η Θεσσαλία έχει τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής, καθώς ήδη έχουν σημειωθεί ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, τα εντονότερα καιρικά φαινόμενα επικρατούν στο νότιο Πήλιο, ενώ δεν αποκλείεται να επεκταθούν στον Βόλο και το ανατολικό Πήλιο.

Οπως αναφέρει το τοπικό TheNewspaper, μεγάλη είναι η ποσότητα νερού που έπεσε στο βουνό των Κενταύρων, πλημμυρίζοντας δρόμους και στενά σε Ζαγορά, Μηλιές και άλλα χωριά.

«Εχουμε έξω πάνω από 250 μηχανήματα στον Αλμυρό, στην Αγιά, στο Βελεστίνο, στη Λάρισα και αλλού. Προσωπικά ανησυχώ περισσότερο για τις Σποράδες, όπου ήδη (σ.σ. νωρίς χθες το απόγευμα) έχει αρχίσει να βρέχει», είπε στην «Κ» ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, δρ Δημήτρης Κουρέτας.

Και συμπλήρωσε ότι «οι ζημιές από τον “Daniel” έχουν αποκατασταθεί καλά ή πλημμελώς σε 300 σημεία, όμως λόγω ξηρασίας το χώμα δεν έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες νερού».

Ενόψει των βροχοπτώσεων, τα συνεργεία του Δήμου Λαρισαίων ανέλαβαν δράση καθαρίζοντας ρέματα και φρεάτια, ώστε το νερό να βρει δίοδο και να μην προκαλέσει πλημμυρικά φαινόμενα. Παράλληλα, όμως, και οι πολίτες έλαβαν τα μέτρα τους. Οι κάτοικοι στη Νέα Σμύρνη Λάρισας, όπου οι καταστροφές την προηγούμενη φορά ήταν ανυπολόγιστες, προμηθεύτηκαν τα τελευταία 24ωρα σακιά με άμμο ώστε να οχυρώσουν τα σπίτια τους.

Μήνυμα από το 112 σε έξι περιοχές

Μήνυμα 112 εστάλη στους κατοίκους της Χαλκιδικής, της Θεσσαλίας, της Μαγνησίας, της Λέσβου, των Σποράδων και της Βόρειας Εύβοιας.

Το μήνυμα προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου.

Τα έντονα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στη διάρκεια του Σαββάτου, ωστόσο η πτώση της θερμοκρασίας θα διατηρηθεί έως τη Δευτέρα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News