Ηλίας Μόσιαλος: Ας πάρουμε ανάσα αλλά με προσοχή
«Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε και να χορεύουμε με τον κορωνοϊό με απόσταση», τόνισε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, σημειώνοντας ευθέως ότι είναι υπέρ του ανοίγματος του λιανεμπορίου και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, εκτίμησε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει μόνο το ρίσκο από τον κορωνοϊό αλλά και όλα τα άλλα», υπογραμμίζοντας ότι «σωστά ανοίξαμε το λιανεμπόριο με βάση την επιδημιολογική κατάσταση». Και πρόσθεσε ότι το ζητούμενο είναι να υπάρχει προσοχή στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων.
Ο ίδιος επισήμανε ότι «τα μέτρα πρέπει να εφαρμόζονται οριζοντίως και να γίνονται ταυτόχρονα πολλά τεστ για να μπορούμε να μετράμε την κατάσταση», καθώς -όπως είπε- «αν συνεχίζουμε με δειγματοληψίες και αν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα, πιθανώς να καθυστερήσουμε το επόμενο κύμα ώστε να εμβολιαστούν οι ευάλωτες ομάδες».
«Αν δεν τα καταφέρουμε θα κλείσουν πάλι όλα», τόνισε, σχολιάζοντας: «Ας πάρουμε ανάσα, αλλά με προσοχή».
Μεταλλάξεις
Σχετικά με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και τα εμβόλια, είπε ότι για την βρετανική μετάλλαξη ήδη υπάρχουν πειραματικά δεδομένα της Biontech που δείχνουν ότι το εμβόλιο που έχει κατασκευάζει μαζί με την Pfizer είναι αποτελεσματικό και γι’ αυτό το στέλεχος.
Για την μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής, τόνισε ότι με βάση όσα γνωρίζουμε τα εμβόλια συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά.
Εξήγησε ότι υπάρχει αδημοσίευτη εργασία Νοτιοαφρικανών επιστημόνων σε ένα πολύ μικρό δείγμα 44 ατόμων, που δείχνει μεγάλη μείωση αντισωμάτων και συγκρίνοντας με αντίστοιχα παραδείγματα από τον ιό της γρίπης, βγάζει το συμπέρασμα ότι ίσως χρειαστεί να αλλάξει το εμβόλιο.
Επεσήμανε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της γρίπης είναι από 29% έως 60% το πολύ, ενώ του εμβολίου απέναντι στον κορωνοϊό φτάνει στο 95% «άρα μιλάμε για ανόμοια πράγματα, άρα έκαναν υπόθεση εργασίας που υπερέβησαν λίγο κάποια δεδομένα».
Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, δεν υπάρχει μόνο η ανοσία μέσω των αντισωμάτων, αλλά και η κυτταρική, η οποία δεν μετρήθηκε στην εν λόγω νοτιοαφρικανική μελέτη. «Και η κυτταρική ανοσία, κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ μεγαλύτερη όσον αφορά την ανοσοαπόκριση», τόνισε.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News