Σε ποιες χώρες είναι νόμιμος ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών – Χάρτης
«Θέλω να σας πω, καταρχάς, ότι αυτό το οποίο θα νομοθετήσουμε είναι την ισότητα στο γάμο. Δηλαδή, την απαλοιφή οποιασδήποτε διάκρισης ανάλογα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό στο ζήτημα της σύναψης μιας σχέσης γάμου». Αυτό είπε -μεταξύ άλλων- στην προ ημερών συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για το πολύκροτο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Και συνέχισε διερωτώμενος: «Ουσιαστικά τι είναι ο γάμος; Είναι, θα έλεγα, το “επιστέγασμα” της αγάπης μεταξύ δύο ανθρώπων. Είναι ταυτόχρονα, όμως, και ένα νομικό συμβόλαιο με δικαιώματα και υποχρεώσεις».
Το εν λόγω νομοσχέδιο που προτίθεται ο πρωθυπουργός να φέρει προς ψήφιση, δεν είναι, όπως είπε, «κάτι επαναστατικά διαφορετικό από αυτό το οποίο ήδη ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες». Σύμφωνα με τον ίδιο: «Δεν πάμε δηλαδή να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα, ούτε να κάνουμε κάτι το οποίο ξεφεύγει από αυτό το οποίο συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Θέλω επίσης να τονίσω ότι μιλάμε για πολιτικό γάμο, έτσι; Δεν μιλάμε εδώ ούτε για εκκλησία, ούτε για στέφανα. Μιλάμε για πολιτικό γάμο, δεν μιλάμε για εκκλησία, για ρύζια, ούτε για τίποτα τέτοιο».
Με αφορμή, λοιπόν, το επερχόμενο, πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τον γάμο των ατόμων του ίδιου φύλου, αλλά και την πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα του πολιτικού γάμου και της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, αναζητήσαμε τι ισχύει νομικά στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και παγκοσμίως, σε ό,τι αφορά τη νομιμοποίηση του γάμου ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου ή/και της ίδιας ταυτότητας φύλου.
Τι ισχύει με τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών στην Ευρώπη και τον κόσμο;
Κάντε «κλικ» στις κόκκινες πινέζες του χάρτη για να δείτε τη χρονολογία και γενικότερες πληροφορίες σχετικά με τη νομιμοποίηση των γκέι γάμων ανά χώρα.
Όπως προκύπτει, η Ολλανδία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που έδωσε πλήρη δικαιώματα γάμου για όλα τα ζευγάρια χωρίς καμία διάκριση, από την 1η Απριλίου 2001. Μάλιστα, τόσο τα ομόφυλα όσο και τα ετερόφυλα ζευγάρια, έπειτα από τρία χρόνια κοινής ζωής, μπορούν να κάνουν αίτηση για δικαστική έγκριση τεκνοθεσίας.
Έκτοτε, τουλάχιστον 38 χώρες στον κόσμο έχουν θεσπίσει νόμους που επιτρέπουν στα ομόφυλα ζευγάρια να παντρεύονται, κυρίως στην Ευρώπη και την Αμερική.
Η τελευταία χώρα που προστέθηκε στη λίστα, όπως θα δούμε και παρακάτω, είναι η Εσθονία. Στις 20 Ιουνίου 2023, το εσθονικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της ισότητας του γάμου, ενώ ο νόμος τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024. Η Σλοβενία, όμως, την πρόλαβε και έγραψε ιστορία το 2022 ως η πρώτη χώρα του πρώην ανατολικού μπλοκ που νομιμοποίησε το γάμο και την υιοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Νομιμοποίηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών ανά χώρα & χρονιά (Λίστα)
Ολλανδία: 2001
Τα ομόφυλα ζευγάρια στην Ολλανδία απέκτησαν δικαιώματα γάμου και υιοθεσίας μέσω μέτρων που εγκρίθηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου 2000. Η νομοθεσία τέθηκε σε ισχύ τον επόμενο Απρίλιο και έθεσε τα θεμέλια για τη μελλοντική νομοθεσία σε ολόκληρο τον κόσμο.
Βέλγιο: 2003
Το Βέλγιο έγινε η δεύτερη χώρα που νομιμοποίησε τους γάμους ομοφυλόφιλων στα τέλη Ιανουαρίου 2003, αφού το Κοινοβούλιο υποστήριξε συντριπτικά έναν νέο νόμο που παραχωρεί στα ομόφυλα ζευγάρια δικαιώματα αντίστοιχα με αυτά των ετεροφυλόφιλων ζευγαριών. Η νομοθεσία τέθηκε σε ισχύ αργότερα το ίδιο έτος.
Καναδάς: 2005
Η νομιμοποίηση του γάμου ομοφυλόφιλων εξαπλώθηκε στις επαρχίες του Καναδά ξεκινώντας το 2003 με μια σειρά δικαστικών υποθέσεων. Ένας νόμος που εγκρίθηκε από το ομοσπονδιακό νομοθετικό σώμα της χώρας που νομιμοποιεί τους γάμους ομοφυλόφιλων τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο του 2005.
Ισπανία: 2005
Η ώθηση για νομιμοποιημένους γάμους ομοφύλων στην Ισπανία ξεκίνησε σε μεγάλο βαθμό το 2004 υπό την κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο. Το επόμενο έτος, το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε νομοσχέδιο στα τέλη Ιουνίου 2005 που τέθηκε επίσημα σε ισχύ στις αρχές Ιουλίου.
Νότια Αφρική: 2006
Το κοινοβούλιο της Νότιας Αφρικής νομιμοποίησε τους γάμους ομοφυλόφιλων στα τέλη Νοεμβρίου 2006, σχεδόν ένα χρόνο αφότου το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι οι προηγούμενοι νόμοι περί γάμου ήταν αντισυνταγματικοί. Η Νότια Αφρική έγινε η πρώτη χώρα στην Αφρική και η πρώτη χώρα στο Νότιο Ημισφαίριο που νομιμοποίησε την πρακτική.
Νορβηγία: 2009
Ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου έγινε νόμιμος στη Νορβηγία την 1η Ιανουαρίου 2009, μετά την ψήφιση νομοσχεδίου που ψηφίστηκε από Νορβηγούς νομοθέτες τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους. Αυτός ο νόμος του 2008 αντικατέστησε έναν νόμο του 1993 που επέτρεπε το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια.
Σουηδία: 2009
Ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών έγινε νόμιμος στη Σουηδία την 1η Μαΐου 2009, μετά την ψήφιση νόμου περί γάμου που ψηφίστηκε από το σουηδικό κοινοβούλιο στις αρχές Απριλίου. Η χώρα είχε επιτρέψει το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια από το 1995.
Ισλανδία: 2010
Το κοινοβούλιο της Ισλανδίας ενέκρινε ομόφωνα ένα νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τους ουδέτερους ως προς το φύλο γάμους στις 11 Ιουνίου 2010. Η πρωθυπουργός της Ισλανδίας Johanna Sigurdardottir έγραψε ιστορία τον Φεβρουάριο του 2009 όταν έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας και η πρώτη ανοιχτά γκέι αρχηγός κυβέρνησης στον κόσμο.
Πορτογαλία: 2010
Ο γάμος γκέι ζευγαριών έγινε νόμιμος στην Πορτογαλία τον Ιούνιο του 2010, όταν τέθηκε σε ισχύ η νομοθεσία που ψηφίστηκε νωρίτερα το ίδιο έτος. Ο νόμος ψηφίστηκε από το πορτογαλικό κοινοβούλιο τον Ιανουάριο, αναθεωρήθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας τον Απρίλιο και επικυρώθηκε από τον πρόεδρο της χώρας τον Μάιο του ίδιου έτους.
Αργεντινή: 2010
Η Αργεντινή έγινε η πρώτη χώρα στη Λατινική Αμερική που νομιμοποίησε τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών τον Ιούλιο του 2010.
Δανία: 2012
Η Βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα Β’ έδωσε τη βασιλική της συγκατάθεση για το νομοσχέδιο για τους γκέι γάμους στη χώρα λίγες μέρες αφότου το νομοθετικό σώμα ψήφισε τη νομοθεσία τον Ιούνιο του 2012. Η Δανία ήταν η πρώτη που αναγνώρισε το σύμφωνο διαβίωσης μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών το 1989.
Ουρουγουάη: 2013
Η Ουρουγουάη ακολούθησε την Αργεντινή ως η δεύτερη χώρα στη Λατινική Αμερική που νομιμοποίησε τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών όταν ο πρώην πρόεδρος Χοσέ Μουχίκα υπέγραψε το νομοσχέδιο της χώρας στις αρχές Μαΐου 2013. Προηγουμένως, το έθνος είχε επιτρέψει σε ομόφυλα ζευγάρια να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης.
Νέα Ζηλανδία: 2013
Το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας ενέκρινε επίσημα ένα νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των γάμων ατόμων του ίδιου φύλου τον Απρίλιο του 2013. Το μέτρο έλαβε βασιλική έγκριση λίγες μέρες αργότερα και η έγκριση έκανε τη χώρα την πρώτη στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού που επέτρεψε σε ομόφυλα ζευγάρια να παντρευτούν.
Γαλλία: 2013
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έδωσε την τελική έγκριση σε νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση του γκέι γάμου τον Μάιο του 2013, υπογράφοντας ένα μέτρο που είχε αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις από το συντηρητικό κόμμα της αντιπολίτευσης της χώρας.
Βραζιλία: 2013
Το Εθνικό Συμβούλιο Δικαιοσύνης της Βραζιλίας αποφάσισε το 2013 ότι τα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να μπορούν να αποκτήσουν άδειες γάμου.
Αγγλία και Ουαλία: 2014
Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ έδωσε τη βασιλική της συγκατάθεση σε διάταξη που νομιμοποιεί τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών στην Αγγλία και την Ουαλία τον Ιούλιο του 2013. Το βρετανικό κοινοβούλιο είχε εγκρίνει το μέτρο μια ημέρα πριν από την έγκρισή της. Ο νόμος ήταν προτεραιότητα για τον τότε πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Οι πρώτοι νόμιμοι γάμοι ομοφυλόφιλων στην Αγγλία έγιναν τον Μάρτιο του 2014.
Σκωτία: 2014
Το κοινοβούλιο της Σκωτίας ενέκρινε νομοσχέδιο που επιτρέπει τον γάμο γκέι ζευγαριών τον Φεβρουάριο του 2014 και ο νόμος τέθηκε σε ισχύ αργότερα το ίδιο έτος. Τα ομόφυλα ζευγάρια, στα οποία προηγουμένως επιτρεπόταν να συνάψουν συμβίωση, άρχισαν να παντρεύονται τον Δεκέμβριο.
Λουξεμβούργο: 2015
Ο γάμος του ίδιου φύλου έγινε νόμιμος στο Λουξεμβούργο την 1η Ιανουαρίου 2015, μετά από ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τους βουλευτές της χώρας τον Ιούνιο του 2014. Ο πρωθυπουργός Xavier Bettel, ο οποίος είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλος, υποστήριξε το μέτρο και έγινε ο πρώτος ηγέτης της Ευρώπης Ένωσης που παντρεύτηκε τον σύντροφό του.
Ιρλανδία: 2015
Η Ιρλανδία νομιμοποίησε τον γάμο ατόμων του ιδίου φύλου μέσω δημοφιλούς δημοψηφίσματος στα τέλη Μαΐου 2015, καθιστώντας την πρώτη χώρα που νομιμοποιεί τέτοιους γάμους με λαϊκή ψηφοφορία. Το 2017, ο Leo Varadkar εξελέγη ως ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός της χώρας.
Ηνωμένες Πολιτείες: 2015
Αν και ορισμένα αμερικανικά κράτη ενέκριναν το γάμο ατόμων του ίδιου φύλου ήδη από το 2003, η πρακτική δεν έγινε νόμιμη σε εθνικό επίπεδο μέχρι τον Ιούνιο του 2015, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι τα ζευγάρια του ίδιου φύλου έχουν συνταγματικά προστατευμένο δικαίωμα να παντρευτούν και ότι τα κράτη πρέπει να αναγνωρίσουν τους γάμους των ομόφυλων ατόμων. Η απόφαση ακολούθησε μια αλλαγή στην αμερικανική κοινή γνώμη για την υποστήριξη τέτοιων γάμων.
Γροιλανδία: 2016
Το Κοινοβούλιο της Γροιλανδίας, αυτοκυβερνώμενο έδαφος της Δανίας, ψήφισε νομοσχέδιο που νομιμοποιούσε τον γάμο ατόμων του ιδίου φύλου τον Μάιο του 2015. Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο του 2016 μετά την έγκριση από τους Δανούς νομοθέτες και τη βασιλική σύμφωνη γνώμη. Η Γροιλανδία δεν υπόκειται στο παρελθόν στον νόμο της Δανίας για τους γάμους ομοφυλόφιλων που εγκρίθηκε το 2012.
Κολομβία: 2016
Ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών έγινε νόμιμος στην Κολομβία στα τέλη Απριλίου 2016, αφού το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έκρινε συνταγματικούς τέτοιους γάμους. Προηγουμένως, τα ομόφυλα ζευγάρια επιτρεπόταν να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης.
Φινλανδία: 2017
Το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας ψήφισε νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση του γάμου ατόμων του ίδιου φύλου τον Νοέμβριο του 2014 και ο Πρόεδρος της Φινλανδίας Sauli Niinisto υπέγραψε το νομοσχέδιο το Φεβρουάριο του 2015, αν και δεν τέθηκε σε ισχύ μέχρι τον Μάρτιο του 2017.
Γερμανία: 2017
Οι Γερμανοί βουλευτές ψήφισαν υπέρ του gay γάμου στα τέλη Ιουνίου 2017, σε μια κίνηση που υποστηρίχθηκε ευρέως σε ολόκληρη τη χώρα. Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel ψήφισε κατά του μέτρου, αλλά επέτρεψε στα μέλη του συντηρητικού συνασπισμού της να ψηφίσουν υπέρ της συνείδησής τους. Οι πρώτοι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών της χώρας πραγματοποιήθηκαν την 1η Οκτωβρίου 2017.
Μάλτα: 2017
Οι βουλευτές της Μάλτας ψήφισαν υπέρ της νομιμοποίησης των γκέι γάμων τον Ιούλιο του 2017, παρά την αντίθεση της Καθολικής Εκκλησίας. Η απόφαση ήταν σύμφωνη με την υπόσχεση του πρωθυπουργού Joseph Muscat να φέρει έναν τέτοιο νόμο ενώπιον του Κοινοβουλίου.
Αυστραλία: 2017
Το κοινοβούλιο της Αυστραλίας ψήφισε τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου μετά από ταχυδρομική έρευνα που έδειξε ότι οι Αυστραλοί πολίτες υποστήριζαν σε μεγάλο βαθμό την αλλαγή. Οι νομοθέτες ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία ένα μέτρο που ορίζει τον γάμο ως «ένωση δύο ατόμων».
Αυστρία: 2019
Το ανώτατο δικαστήριο της Αυστρίας έκρινε το 2017 ότι η απαγόρευση γάμου σε ζευγάρια λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού αποτελεί διάκριση. Η νομιμοποίηση τέθηκε επίσημα σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2019.
Ταϊβάν: 2019
Οι νομοθέτες της Ταϊβάν ενέκριναν ένα νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τους γάμους ομοφυλόφιλων στο νησί, καθιστώντας την Ταϊβάν ως την πρώτη ασιατική χώρα που το κάνει. Σημειώνεται ότι τόσο η Νότια Αφρική όσο και η Ταϊβάν, θέσπισαν νομοθεσία για τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, αφού τους το επέβαλαν δικαστήρια.
Εκουαδόρ: 2019
Ο Ισημερινός αναγνώρισε νόμιμα τους γάμους ομοφυλόφιλων, αφού η πλειοψηφία των δικαστών στο ανώτατο δικαστήριο του αποφάνθηκε υπέρ ενός γκέι ζευγαριού που μήνυσε το ληξιαρχείο της χώρας. Το αίτημα γάμου του ζευγαριού είχε απορριφθεί λόγω των προσανατολισμών τους. Η απόφαση τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο του ίδιου έτους.
Βόρεια Ιρλανδία: 2020
Η Βόρεια Ιρλανδία δεν προσχώρησε στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά τη νομιμοποίηση των γάμων ομοφύλων ζευγαριών το 2014. Το 2019, το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισε τον νόμο της Βόρειας Ιρλανδίας, ο οποίος νομιμοποίησε τους γάμους ομοφυλόφιλων στη Βόρεια Ιρλανδία στις 13 Ιανουαρίου 2020. Οι πρώτοι γκέι γάμοι πραγματοποιήθηκαν στη Βόρεια Ιρλανδία τον Φεβρουάριο του 2020.
Κόστα Ρίκα: 2020
Μετά από ώθηση από το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2018, το Ανώτατο Δικαστήριο της Κόστα Ρίκα έκρινε ότι η απαγόρευση του γάμου γκέι ατόμων ήταν αντισυνταγματική και θα ακυρωνόταν αυτόματα σε 18 μήνες, εάν οι νομοθέτες δεν λάβουν μέτρα. Έτσι, τα μεσάνυχτα της 26ης Μαΐου 2020, ο γάμος ομοφύλων ζευγαριών νομιμοποιήθηκε στην Κόστα Ρίκα, καθιστώντας την την πρώτη χώρα στην Κεντρική Αμερική που το έκανε.
Ελβετία: 2022
Η Ελβετία διεξήγαγε δημοψήφισμα σε όλη τη χώρα το 2021 σχετικά με το ζήτημα της νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και την παροχή του δικαιώματος υιοθεσίας σε τέτοια ζευγάρια. Το δημοψήφισμα ψηφίστηκε με σχεδόν δύο τρίτα πλειοψηφία 64,1%. Οι πρώτοι νόμιμοι γκέι γάμοι της χώρας πραγματοποιήθηκαν την 1η Ιουλίου 2022.
Μεξικό: 2022
Ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στο Μεξικό έγινε αρχικά νόμιμος στην Πόλη του Μεξικού, την πρωτεύουσα της χώρας, όπου η πρακτική νομιμοποιήθηκε μετά την ψήφιση της νομοθεσίας το 2009 και ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού έκρινε ότι οι κρατικές απαγορεύσεις κατά του γάμου ομοφυλόφιλων ήταν αντισυνταγματικές το 2015. Κάποια κράτη χρειάστηκαν χρόνια για να συμφωνήσουν με την απόφαση. Η Tamaulipas ήταν η τελευταία από τις 32 πολιτείες του Μεξικού που νομιμοποίησε τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, πράγμα που έγινε τον Οκτώβριο του 2022.
Χιλή: 2022
Ο πρόεδρος της Χιλής υπέγραψε νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στη χώρα της Λατινικής Αμερικής το 2021, με τον νόμο να τίθεται σε ισχύ τον Μάρτιο του 2022. Η ψηφοφορία ήταν το επιστέγασμα μιας τετραετούς προσπάθειας που ξεκίνησε με την εισαγωγή ενός νομοσχεδίου το 2017.
Σλοβενία: 2022
Η Σλοβενία έγραψε ιστορία το 2022 ως η πρώτη χώρα του πρώην ανατολικού μπλοκ που νομιμοποίησε το γάμο και την υιοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια. Στις 9 Ιουλίου 2022, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Σλοβενίας έκρινε με ψήφους 6-3 ότι η απαγόρευση του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και της υιοθεσίας ήταν αντισυνταγματικές. Ενώ η απόφαση του δικαστηρίου τέθηκε σε ισχύ αμέσως, έδωσε στο κοινοβούλιο της χώρας προθεσμία έξι μηνών για να τροποποιήσει τους νόμους για να συμφωνήσει με την απόφαση. Το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε μια τροπολογία που νομιμοποιεί τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών τον Οκτώβριο.
Κούβα: 2022
Οι γάμοι γκέι ζευγαριών νομιμοποιήθηκαν μετά από ένα εθνικό δημοψήφισμα στην Κούβα στις 25 Σεπτεμβρίου 2022. Η πλειοψηφία των Κουβανών ψήφισε έναν οικογενειακό κώδικα που επέτρεπε στα ομόφυλα ζευγάρια να παντρεύονται και να υιοθετούν παιδιά, μεταξύ άλλων διατάξεων που επικεντρώνονται σε γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους.
Ανδόρα: 2023
Το κοινοβούλιο της Ανδόρα ψήφισε στις 21 Ιουλίου 2022 την επέκταση του πολιτικού γάμου σε ομόφυλα ζευγάρια, μια κίνηση που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του 2023. Πριν από την ψηφοφορία ορόσημο, τα ομόφυλα ζευγάρια στην Ανδόρα μπορούσαν να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο θεσπίστηκε το 2014.
Εσθονία: 2024
Η Εσθονία είναι η τελευταία χώρα που προστέθηκε στη λίστα. Στις 20 Ιουνίου 2023, το εσθονικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της ισότητας στον γάμο, καθιστώντας την Εσθονία ως την πρώτη χώρα της Βαλτικής που το έκανε. Η απόφαση τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024.
Σε άλλες 10 χώρες σε όλον τον κόσμο (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης εφόσον το επιθυμούν.
Για όλα τα υπόλοιπα κράτη στον κόσμο, είτε δεν υπάρχει καν νομική αναγνώριση, είτε το νομικό πλαίσιο είναι λιγότερο ή περισσότερο σύνθετο για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Πηγή: neolaia.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News