Κοινωνία Τρίτη 7/11/2023, 21:33
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους: Με πλούσιο καλλιτεχνικό περιεχόμενο αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά

Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους: Με πλούσιο καλλιτεχνικό περιεχόμενο αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά

Το Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους μπορεί να μετρά μόλις δύο χρόνια ζωής αλλά στο διάστημα αυτό έβαλε γερά θεμέλια για να μετατραπεί σε κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό για τον Δήμο Πεντέλης, αλλά και ολόκληρη την Αττική.

Η «αυλαία» του άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 2022, σε μια ιστορική και μοναδική βραδιά, μέσα στη μαγευτική ατμόσφαιρα του Αρχαίου Λατομείου της Πεντέλης, που πρώτη φορά υποδέχθηκε ανάλογη εκδήλωση. Εκεί, η χορωδία της ΕΡΤ ταξίδεψε μουσικά το κοινό σε ένα μουσικό αφιέρωμα -υπό τον τίτλο «Πόσον Ήσυχα Κοιμάται»- στον σπουδαίο συνθέτη κι επί σειρά ετών γενικό διευθυντή των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, Μίκη Θεοδωράκη.

Η φετινή συνέχεια αποδείχθηκε εξίσου πλούσια σε καλλιτεχνικό περιεχόμενο, αφού οι συνδιοργανωτές (Δήμος Πεντέλης και Δήμος Αθηναίων) ανέδειξαν την πολιτιστική κληρονομιά μας από τους αρχαίους χρόνους έως τη σύγχρονη εποχή, με αποκορύφωμα την ξεχωριστή συναυλία του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας.

«Φέτος εμπλουτίσαμε το πρόγραμμά μας και διοργανώσαμε εκδηλώσεις σε εμβληματικά τοπόσημα, ξεκινώντας από την κορυφή του βουνού της Πεντέλης, συνεχίζοντας στο Αρχαίο Λατομείο, δίπλα στην οδό Λιθαγωγίας, στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας και στη Μονή Πεντέλης» δηλώνει η δήμαρχος και εμπνευστής του φεστιβάλ Δήμητρα Κεχαγιά. Όπως εξηγεί η ίδια, η συμμετοχή στο Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους της περιοχής, και όχι μόνο, να γνωρίσουν τοποθεσίες μοναδικού φυσικού κάλλους, με ιστορική σημασία, αλλά και να παρακολουθήσουν ποιοτικές εκδηλώσεις, με ελεύθερη είσοδο.

Το φεστιβάλ διεξάγεται κάθε χρόνο, στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ εκτός από τον πολιτιστικό χαρακτήρα του, ο Δήμος Πεντέλης του έχει προσδώσει και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά. Έτσι, μέσω της προσέλκυσης χορηγών, η δημοτική αρχή ενισχύει τον τοπικό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, με στόχο την αντιπυρική θωράκιση του Πεντελικού, που αποτελεί πολύτιμο πνεύμονα πρασίνου για την ευρύτερη περιοχή.

Εξάλλου, όπως λέει και ίδια η δήμαρχος Πεντέλης, «το Φεστιβάλ Πεντελικού έρχεται να αποδείξει στην πράξη τα αποτελέσματα της ολιστικής προσέγγισης που οραματιζόμαστε για το Πεντελικό βουνό. Πολιτισμός και φυσικό περιβάλλον μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Προστατεύουμε το φυσικό περιβάλλον, αναδεικνύουμε τα πολιτιστικά μνημεία του Πεντελικού, με αιχμή φυσικά το Αρχαίο Λατομείο».

Αναμφίβολα, όταν η τοπική αυτοδιοίκηση έχει έμπνευση τα αποτελέσματα δεν μπορεί παρά να είναι πολλαπλώς ωφέλιμα για τους πολίτες. Οι τελευταίοι έχουν κάθε λόγο να δίνουν κάθε Σεπτέμβριο πολιτιστικό ραντεβού στο Πεντελικό, από τα σπλάχνα του οποίου δημιουργήθηκε το παγκόσμιο μνημείο του Παρθενώνα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News