Ισχυρός σεισμός στην Εύβοια – Τι λένε οι σεισμολόγοι
Σεισμός σημειώθηκε στις 08:26 με επίκεντρο στην Κεντρική Εύβοια.
H εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κάνει λόγο για 5,1 Ρίχτερ, με επίκεντρο 6 χιλιόμετρα ανατολικά του Προκοπίου Ευβοίας.
Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 14,2 χιλιόμετρα.
Η δόνηση έγινε αισθητή και στην Αττική.
Λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε και δεύτερος σεισμός 3,8 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή.
«Δεν έχουμε ζημιές εκ πρώτης όψεως. Κάποιες τζαμαρίες και κατολισθητικά κυρίως φαινόμενα» σημείωσε στην «Κ» ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιωτης, προσθέτοντας: «Ξεκινάμε τις αυτοψίες. Η αίσθηση της δόνησης ήταν πάντως ισχυρή».
Τι λένε οι σεισμολόγοι
Ηταν αναμφίβολα μια ισχυρή δόνηση, πάνω σε ένα μικρό ρήγμα της περιοχής, ανέφερε στην «Κ», ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς.
«Στην Κεντρική Εύβοια δεν υπάρχει κάποιο ρήγμα που θα μπορούσε να δώσει σε εκείνο το σημείο αυτόν τον σεισμό. Αυτή η περιοχή έδινε μια σεισμική ακολουθία την περίοδο 2007-2008 στα ανοιχτά του Μαντουδίου και τότε ήταν που μας είχε απασχολήσει τελευταία φορά. Παρότι η δόνηση ήταν ισχυρή, ο σεισμός είναι μεσαίου μεγέθους, συνολικά μιλώντας», σημείωσε και πρόσθεσε:
«Θα περιμένουμε λίγες ώρες για να δούμε αν ήταν ο κύριος, αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι πιθανότατα ήταν, αφού είχαμε ήδη μετασεισμό 3,7 Ρίχτερ. Αναμένεται, πάντως, να υπάρχουν ζημιές στα παλιά κτίρια της περιοχής».
Οσο για το γεγονός ότι έγινε τόσο αισθητός στην Αττική, όπως είπε, έχει να κάνει με τον φλοιό της Στερεάς Ελλάδας, καθώς, όπως εξήγησε, η σύστασή του είναι τέτοια, που η απόσβεση στα σεισμικά κύματα είναι πολύ μικρή, με αποτέλεσμα αυτά να φτάνουν μακριά, ανεμπόδιστα.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι πρόκειται για περιοχή με έντονη σεισμικότητα σε χαμηλά και διαφορετικά επίπεδα, με χαρακτηριστικό ότι δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς.
Είναι νωρίς για να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Το ιστορικό δεδομένο είναι ότι δεν δίνει η περιοχή μεγάλους σεισμούς και πιθανόν ο σημερινός σεισμός να είναι η οροφή, είπε.
«Είναι διαχρονικά συνεχής δραστηριότητα σε μεγάλη τεκτονική δομή με χαρακτηριστικό ότι δίνει μικρούς σεισμούς, που πριν από 15 χρόνια και πριν από δύο χρόνια έδωσε σεισμό 4,8 βαθμών. Συγκεντρώνουμε τα στοιχεία για να δούμε τα δεδομένα και είμαστε σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και φορείς για να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση».
Προς τους κατοίκους η σύσταση είναι να αποφεύγουν κατοικίες που είναι παλιές και στο οδικό δίκτυο να αποφεύγουν περιοχές επιρρεπείς σε κατολισθήσεις. ‘Οπως είπε ο κ. Λέκκας, το προηγούμενο διάστημα κακοκαιρίας εκδηλώθηκαν κατολισθήσεις επομένως είναι γνωστά τα σημεία που πρέπει να αποφεύγονται.
Πηγή: kathimerini.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News