Ελεγκτικό Συνέδριο: Οι συντάξεις των δικαστών επανέρχονται στα επίπεδα προ του 2012
Την επιστροφή των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών στα επίπεδα προ 2012, δρομολογεί απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που συντάχθηκε με την τελευταία κρίση του Μισθοδικείου σχετικά με τον επανακαθορισμό των συντάξεων των δικαστών.
Με πλειοψηφία (28-3), το Ελεγκτικό Συνέδριο δικαιώνει τους συνταξιούχους δικαστές που είχαν προσφύγει αφού, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, οι συντάξεις τους θα πρέπει να επιστρέψουν στο προηγούμενο καθεστώς.
Η ρύθμιση του νόμου Κατρουγκαλου που μείωνε δραματικά τις συντάξιμες αποδοχές τους έχει κριθεί αντισυνταγματική τόσο από το Μισθοδικείο όσο και το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ωστόσο, η απόφαση θα επηρεάσει μόνο τους συγκεκριμένους προσφεύγοντες στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ η όποια ρύθμιση για τους υπόλοιπους θα αποφασιστεί από την κυβέρνηση, επειδή η καταβολή των αναδρομικών έχει δημοσιονομικό κόστος.
Τα τρία μέλη της Ολομέλειας που μειοψήφισαν, επισήμαναν ότι πρέπει να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής στην κυβέρνηση.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο επισημαίνει πως «σε υποθέσεις συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών το Ελεγκτικό Συνέδριο υποχρεούται να σέβεται τις επί νομικών ζητημάτων κρίσεις του ειδικού κατά το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος Δικαστηρίου (Μισθοδικείου), που έχει τη σχετική πρωτογενή εκ του Συντάγματος δικαιοδοσία».
«Η εκ του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος υποχρέωση για παροχή πλήρους δικαστικής προστασίας από την προσβολή των συνταξιοδοτικής φύσης δικαιωμάτων των δικαστικών λειτουργών και η εντεύθεν διασφάλιση της πρακτικής αποτελεσματικότητας του δικαιώματος του οποίου η προσβολή διαγνώστηκε με απόφαση του ειδικού Δικαστηρίου, επιβάλλει όπως η συνταξιοδοτική Διοίκηση, μετά τη δικαστική διάγνωση της αντισυνταγματικότητας μειώσεων σε σύνταξη δικαστικού λειτουργού, προβεί, εφ’ όσον τούτο ζητηθεί και ανεξαρτήτως αν η απόφαση του εν λόγω Δικαστηρίου αφορούσε στον ίδιο τον αιτούντα, σε νέο, σύμφωνο με το Σύνταγμα, υπολογισμό της σύνταξης, εκδίδοντας νέα εκτελεστή διοικητική πράξη· τυχόν δε άρνηση να ενεργήσει σχετικώς αποτελεί απορριπτική εκτελεστή διοικητική πράξη που προσβάλλεται με έφεση ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου».
Πηγή: kathimerini.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News