Κοινωνία Σάββατο 2/09/2023, 15:59
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προφυλακίστηκαν οι «σερίφηδες»

Προφυλακίστηκαν οι «σερίφηδες»

Την προσωρινή κράτηση των τριών «αυτόκλητων σερίφηδων» του Εβρου αποφάσισε χθες το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης για την αρπαγή με ρατσιστικά κίνητρα και έκθεση σε κίνδυνο ζωής των 13 ανθρώπων από τη Συρία και το Πακιστάν, τους οποίους είχαν κλείσει επί ώρες σε τρέιλερ αυτοκινήτου στις 22 Αυγούστου.

Οι τρεις άνδρες είχαν τεθεί αρχικά σε κατ’ οίκον περιορισμό μετά την απολογία τους, καθώς εισαγγελέας και ανακριτής είχαν διαφωνήσει για το εάν έπρεπε να κρατηθούν προσωρινά. Τελικά το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης αποφάσισε να οδηγηθούν στη φυλακή μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης τους. Οι κατηγορούμενοι είχαν εντοπίσει δύο διαφορετικές ομάδες ατόμων που είχαν διασχίσει τα σύνορα στην περιοχή του Εβρου και τους είχαν υποχρεώσει να στοιβαχτούν στο τρέιλερ. Αργότερα υποστήριξαν ότι τους έπιασαν για να αποτρέψουν απόπειρα εμπρησμού. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί τους δεν κρίθηκαν βάσιμοι από τις εισαγγελικές αρχές, καθώς και οι 13 μετανάστες αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους μετά τις απολογίες τους.

Στη μαραθώνια διαδικασία των απολογιών τους οι Πακιστανοί και οι Σύροι είχαν περιγράψει πώς οι τρεις κατηγορούμενοι έδρασαν ως πολιτοφυλακή. Αρχικά ένας εξ αυτών φέρεται να εντόπισε την ομάδα των Πακιστανών και να φώναξε τη λέξη «Police», ώστε εκείνοι να θεωρήσουν ότι πρόκειται για αστυνομικό και να ακολουθήσουν τις υποδείξεις του. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Πακιστανοί κατέθεσαν ότι αυτός ο άνδρας, ηλικίας 45 ετών και αλβανικής καταγωγής, τους χτύπησε με μια ράβδο στα χέρια και τους ζήτησε να βγάλουν τα ρούχα τους. Ανέφεραν ότι τους περιέφερε για ώρες και ότι μέσα στο τρέιλερ, με τον περιορισμένο αέρα, τους ήταν σχεδόν αδύνατο να αναπνεύσουν. Ο 45χρονος φέρεται να κάλεσε έπειτα δύο Ελληνες για να τον συνδράμουν, ενώ στο τρέιλερ έκλεισε άλλα οκτώ άτομα συριακής καταγωγής.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι Αικατερίνη Γεωργιάδου και Γιάννης Πατζανακίδης, συνήγοροι υπεράσπισης των οκτώ Σύρων, ανέφεραν ότι η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης για την προφυλάκιση των τριών ήταν σημαντική εξέλιξη για τους εντολείς τους, «στην πορεία που έχουν να διανύσουν μέχρι την απαλλαγή από όλες τις κατηγορίες και την αναγνώρισή τους ως θύματα ρατσιστικής βίας».

Ακόμη στην ανακοίνωση αναφέρθηκαν σε πρόσφατες συνεντεύξεις του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Πάρη Παπαδάκη, σημειώνοντας ότι ως πολιτικό πρόσωπο θα έπρεπε να αφήσει τη Δικαιοσύνη ανεπηρέαστη. Επισήμαναν ακόμη ότι όσα έχει αναφέρει εις βάρος των εντολέων τους για απόπειρα εμπρησμού «είναι απολύτως ψευδή και ανυπόστατα». «Αυτό προκύπτει τόσο από τα στοιχεία της δικογραφίας όσο και από το γεγονός ότι όλοι οι συλληφθέντες Σύροι και Πακιστανοί αφέθηκαν ελεύθεροι κατόπιν των απολογιών τους, χωρίς την επιβολή κανενός περιοριστικού όρου», τονίζουν.

Λίγες ημέρες μετά το συγκεκριμένο συμβάν, ακόμη ένα βίντεο κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο φαίνεται κάτοικος του Εβρου να έχει ακινητοποιήσει τέσσερις μετανάστες. Τον Ιανουάριο του 2010, κατά τη διαβούλευση σχεδίου νόμου για την πολιτική συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα, ένα άτομο που υπέγραφε με το ίδιο ονοματεπώνυμο είχε αναρτήσει την αντίρρησή του. Καλούσε τον τότε πρωθυπουργό να πάει στην Αλεξανδρούπολη και έκανε λόγο στο ρατσιστικό σχόλιό του για «ξεπούλημα της ελληνικής ταυτότητας».

Η πυρκαγιά στον Εβρο χθες είχε συμπληρώσει ακριβώς δύο εβδομάδες εκτός ελέγχου. Σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής, μια ομάδα 25 μεταναστών εντοπίστηκε μεταξύ των χωριών Γιαννούλης και Δαδιάς και απεγκλωβίστηκαν από πυροσβέστες, αστυνομικούς και εθελοντές.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News