Κοινωνία Παρασκευή 25/08/2023, 10:19
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιές: Συνεχίζεται η μάχη σε Βοιωτία και Εβρο – Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα

Φωτιές: Συνεχίζεται η μάχη σε Βοιωτία και Εβρο – Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα

Σαφώς καλύτερη, σε σχέση με το χθεσινό πρωινό, είναι η εικόνα από το μέτωπο της Πάρνηθας, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις σε Βοιωτία και Εβρο, όπου σημειώνονται αναζωπυρώσεις και τα μέτωπα παραμένουν ενεργά.  

Ειδικότερα, στην Πάρνηθα οι άνεμοι έχουν πέσει με αποτέλεσμα να διευκολύνονται οι προσπάθειες κατάσβεσης, που πλέον επικεντρώνονται σε ένα μικρό ενεργό μέτωπο νοτιοδυτικά στο Φρούριο της Φυλής.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική κατά την διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν κάποιες αναζωπυρώσεις, οι οποίες όμως ήταν χαμηλότερης έντασης σε σχέση με αυτές που έγιναν τα ξημερώματα της Πέμπτης, και αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις ισχυρές επίγειες δυνάμεις που συνέχιζαν να επιχειρούν όλο το βράδυ.

Στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού 8 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Βελτιωμένη είναι η εικόνα της πυρκαγιάς και στη Βοιωτία. Το μέτωπο παραμένει ενεργό σε δυσπρόσιτες περιοχές, χωρίς όμως να απειλεί ή να πλησιάζει οικισμούς. 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το μέτωπο που απασχολεί αυτή την στιγμή είναι στην Υλίκη, ενώ υπάρχουν διάσπαρτες εστίες στο Στείρι, οι οποίες όμως φαίνεται να είναι διαχειρίσιμες.

«Μεγάλο το πρόβλημα στη Δαδιά»

Οσον αφορά τη Θράκη, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στα μέτωπα της Δαδιάς, της Αλεξανδρούπολης και της Ροδόπης. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, στην ΕΡΤ στη Δαδιά αυτή τη στιγμή «υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα».

Σημειώνεται επίσης ότι, παρότι δεν υπάρχει νέα εστία φωτιάς, οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς σε διάφορες περιοχές και δημιουργούν μικρά μέτωπα τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν μεγάλες ζημιές στο πέρασμά τους.

Η καταστροφή στο μέτωπο αυτό άλλωστε, είναι ήδη τεράστια. Μετά τη δεύτερη σάρωση των περιοχών που παραδόθηκαν στις φλόγες σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η ομάδα από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές Copernicus υπολόγισε πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και χρόνια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Copernicus, η έκταση που έχει καεί στην περιοχή αντιστοιχεί σε 720.344 στρέμματα κι ενώ οι επιχειρήσεις κατάσβεσης συνεχίζονται.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

·         Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

·         Περιφέρεια Αττικής

Φωτιές: Συνεχίζεται η μάχη σε Βοιωτία και Εβρο – Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα-1

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News