Κοινωνία Τετάρτη 23/08/2023, 22:21
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Ασύλληπτη η οικολογική καταστροφή στη Δαδιά» – Πάνω από 617.000 στρ. κάηκαν μέχρι σήμερα στον Έβρο

Το δάσος της Δαδιάς φιλοξενεί 36 από τα 38 είδη αρπακτικών της Ευρώπης

«Ασύλληπτη η οικολογική καταστροφή στη Δαδιά» – Πάνω από 617.000 στρ. κάηκαν μέχρι σήμερα στον Έβρο

Έκταση μεγαλύτερη των 617.000 στρεμμάτων έχει κατακάψει μέχρι σήμερα το μεσημέρι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο στην περιοχή Μελίας Έβρου, με βάση τις πιο πρόσφατες εικόνες υψηλής ανάλυσης του περιβαλλοντικού δορυφόρου Sentinel-2, που ανέλυσε η υπηρεσία χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ), η οποία υλοποιείται από το εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ. Αντίστοιχα έκταση μεγαλύτερη των 50.000 στρεμμάτων έχει κατακάψει η πυρκαγιά στη Φυλή Αττικής.

Παράλληλα, τις επιπτώσεις από την καταστροφική πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς επισημαίνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, κάνοντας λόγο για «ασύλληπτη οικολογική καταστροφή» και ζητώντας να εφαρμοσθεί ένας αποτελεσματικός αντιπυρικός σχεδιασμός που θα διαπερνά κάθε πτυχή διαχείρισης του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρει, η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 21 Αυγούστου στη θέση Γκίμπραινα «έρχεται να αποτελειώσει το έργο της περσινής καθώς πλέον καίγεται ο πυρήνας του δάσους όπου βρίσκεται και η αποικία του απειλούμενου με εξαφάνιση μαυρόγυπα. Η πυρκαγιά αυτή τη φορά, είναι ωστόσο πολύ χειρότερη και καταστροφικότερη τόσο ως προς τις περιβαλλοντικές της επιπτώσεις όσο και σε κόστος σε ανθρώπινες ζωές».

Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, οι φλόγες «καταπίνουν» μία από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές για τα αρπακτικά πουλιά της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι το δάσος της Δαδιάς φιλοξενεί 36 από τα 38 είδη αρπακτικών της Ευρώπης, εκ των οποίων τα τρία από τα 4 είδη γυπών. Τα τελευταία 4 ζευγάρια ασπροπάρη βρίσκονται εκεί, ενώ εκεί απαντά επίσης και ο μοναδικός αναπαραγόμενος πληθυσμός μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.«Αντίστοιχα, εξαιρετικά σοβαρή έως σχεδόν ολοκληρωτική, είναι η καταστροφή που έχει ήδη συντελεστεί στο Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου μια μεγάλη προστατευόμενη περιοχή που εκτείνεται από την Αισύμη μέχρι την Τραϊανούπολη ενώ πολύ ανησυχητικές είναι οι αναφορές που ήδη μιλούν ακόμα και για ολική καταστροφή σε κάποιες περιοχές», τονίζεται.

Αίτημα άμεσης απαγόρευσης του κυνηγιού

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ορνιθολογικής Εταιρείας, ελάχιστο μέτρο για την προστασία της ορνιθοπανίδας συνιστά η άμεση απαγόρευση του κυνηγιού στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να περιοριστούν οι πιέσεις που δέχεται η καταπονημένη ορνιθοπανίδα και να δοθεί η δυνατότητα να βρουν τα πουλιά καταφύγιο στις άκαυτες περιοχές.

«Δυστυχώς, έναν χρόνο μετά είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Δεν έχουμε ούτε την πολυτέλεια ούτε και το χρόνο να συνεχίζουμε να χάνουμε κάθε καλοκαίρι το ανεκτίμητο φυσικό κεφάλαιο της χώρας μας. Στον απόηχο των πυρκαγιών πρέπει επιτέλους να υπάρξει αλλά και να εφαρμοσθεί ένας αποτελεσματικός αντιπυρικός σχεδιασμός που να διαπερνά κάθε πτυχή διαχείρισης του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος της χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Περισσότερα από 617.000 στρέμματα κάηκαν στον Έβρο και πάνω από 50.000 στη Φυλή Αττικής

Σύμφωνα με το ΕπαΔαΠ, έκταση μεγαλύτερη των 617.000 στρεμμάτων έχει κατακάψει μέχρι σήμερα το μεσημέρι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο στην περιοχή Μελίας Έβρου, ενώ σύμφωνα με το Παρατηρητήριο έκταση μεγαλύτερη των 50.000 στρεμμάτων έχει καεί στη Φυλή Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα, στους χάρτες που δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ φαίνεται ότι οι καμένες εκτάσεις για τις περιοχές Φυλής του Νομού Αττικής και Αλεξανδρούπολης του Νομού Έβρου μέχρι τις 12 μ.μ. (23/08/2023) ανέρχονται στα 50.057 και 617.571 στρέμματα αντίστοιχα. Η χαρτογράφηση πραγματοποιήθηκε με δεδομένα Sentinel-2 (χωρικής διακριτικής ικανότητας 10μ.)

«Ασύλληπτη η οικολογική καταστροφή στη Δαδιά» – Πάνω από 617.000 στρ. κάηκαν μέχρι σήμερα στον Έβρο-1
Πυρκαγιά στη Φυλή Αττικής καμένη έκταση 5005.75 εκτάρια

 

Η ομάδα του Εργαστηρίου του ΑΠΘ σημειώνει, ωστόσο, ότι “οι περιοχές καλύπτονται σε μεγάλο μέρος από σύννεφα και καπνό και πιθανώς να υπάρχουν ενδιάμεσες περιοχές που έχουν εκτιμηθεί λανθασμένα ως καμένες”. Επιπλέον, διευκρινίζει πως “παρατηρούνται ενεργά μέτωπα και στις δύο πυρκαγιές, τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την τελική εκτίμηση της καμένης έκτασης”.

«Ασύλληπτη η οικολογική καταστροφή στη Δαδιά» – Πάνω από 617.000 στρ. κάηκαν μέχρι σήμερα στον Έβρο-2
Πυρκαγιά στον Έβρο καμένη έκταση 61757.14 εκτάρια

 

Θα ακολουθήσει ακριβέστερη εκτίμηση των εκτάσεων αυτών τις επόμενες ημέρες.

Το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών (ΕΠαΔαΠ) υλοποιείται από το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, με δικαιούχο τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η ομάδα εργασίας αποτελείται από τους/τις: Κωνσταντίνο Αντωνιάδη, Νίκο Γεωργόπουλο, Μιχάλη Σισμάνη, Δημήτρη Σταυρακούδη, Αργύρη Λεφάκη, Έλενα Γκουντή και Αλεξάνδρα Στεφανίδου, με επιστημονικά υπεύθυνο τον κ. Ιωάννη Γήτα, Καθηγητή ΑΠΘ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News