Κοινωνία Τετάρτη 23/08/2023, 21:16
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυρκαγιές: Αναζωπύρωση στα όρια του Εθνικού Δρυμού στην Πάρνηθα – Η εικόνα στα υπόλοιπα μέτωπα

Πυρκαγιές: Αναζωπύρωση στα όρια του Εθνικού Δρυμού στην Πάρνηθα – Η εικόνα στα υπόλοιπα μέτωπα

Μεγάλη μάχη με τις φλόγες δίνουν για δεύτερη νύχτα στην Πάρνηθα οι πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς η φωτιά που ξέσπασε την Τρίτη στη Φυλή πέρασε σήμερα τα όρια του Δρυμού της Πάρνηθας.

Στην Αλεξανδρούπολη, η φωτιά μαίνεται για πέμπτη ημέρα σε δύο μέτωπα, στην Αύρα και τη Δαδιά. Ολονύκτιες προβλέπονται και οι επιχειρήσεις σε Ροδόπη, Δίστομο Βοιωτίας, Κοντοδεσπότι Εύβοιας.

Δύσκολες ώρες απόψε στην Πάρνηθα – μολονότι νωρίτερα υπήρχε η πληροφορία ότι η πυρκαγιά βρίσκεται σε ύφεση, αναζωπύρωση σημειώνεται στα όρια του Εθνικού Δρυμού, με εχθρό τις ριπές του ανέμου.

Σε ύφεση βρισκόταν η πυρκαγιά της Πάρνηθας έπειτα από την ολοήμερη μάχη που έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ αυτή την ώρα, αναζωπύρωση σημειώνεται στα όρια του Εθνικού Δρυμού, με εχθρό τις ριπές του ανέμου. Ωστόσο, όπως λέει ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός στην ΕΡΤ, δεν προκαλεί ανησυχία. Σύμφωνα με τον ίδιο αλλά τις πληροφορίες από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, οι φλόγες δεν έπληξαν τον πυρήνα του εθνικού δρυμού.

Μέχρι να πέσει το σκοτάδι, ελικόπτερα ενεργούσαν συνεχώς στο μέτωπο της πυρκαγιάς, ενώ στην ουρά της φωτιάς, επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη Air Tractors έκαναν το ένα μετά το άλλο ρίψεις επιβραδυντικού υγρού από την πλευρά του Ασπροπύργου, του Μενιδίου και των Δερβενοχωρίων.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστών που επιχειρούν και θα συνεχίσουν να επιχειρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, επικεντρώνονται στο να σβήσουν τις κατά τόπους εστίες της πυρκαγιάς, τα λεγόμενα «καντηλάκια» και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αναζωπυρώσεις.

Παράλληλα με τη χρήση εκσκαφτικών μηχανημάτων, θα συνεχιστεί η προληπτική διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών, σε συνέχεια αυτών που υπήρχαν ήδη από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Ώρες αγωνίας στο Μενίδι

Στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής στο Μενίδι στάχτη έγιναν σπίτια και αυτοκίνητα. Η Βαλέρια Δολαψάκη και η κάμερα της ΕΡΤ βρέθηκαν μπροστά από ένα σπίτι που έχει παραδοθεί στις φλόγες ενώ από τη μανία της φωτιάς δεν γλύτωσαν τέσσερα αυτοκίνητα.

Μήνυμα εκκένωσης έλαβαν στις 10:30 οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής στο Μενίδι. Με λάστιχα, οι πολίτες, προσπαθούσαν να προλάβουν το κακό. Το βράδυ της Τρίτης (22/8), άνδρες της Αστυνομίας απεγκλώβισαν την κυρία Κούλα από το σπίτι της στο Μενίδι, που είχε περικυκλωθεί από τη φωτιά. Συγκινητική είναι η στιγμή που θέλει να προσφέρει καφέ στους αστυνομικούς, επειδή είναι κουρασμένοι.

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν φωτογραφίες με τον κάτοικο της Φυλής, που έσωσε ζώα μέσα από τα πύρινα μέτωπα. Το όνομα του, είναι Λεωνίδας Ρόδης. Σε λίγους μήνες μάλιστα ετοιμάζεται να γίνει πατέρας. «Για μένα είναι ήρωας κάθε μέρα! Ο δικός μου ήρωας!» έγραψε στον λογαριασμό της στο Facebook η σύζυγός του. Οι καπνοί κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική και οι κάτοικοι με λιγοστά υπάρχοντα, τρέχουν να σωθούν. Εθελοντές και πυροσβέστες διασώζουν ζώα από τις φλεγόμενες αυλές.

Δραματικές οι ώρες και στη Μονή της Αγίας Παρασκευής, αλλά και στα γύρω σπίτια. Με αυτοθυσία, κάτοικοι και πυροσβέστες, ανέβηκαν στις στέγες για να τα διασώσουν. Το κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, εκκενώθηκε προληπτικά.

Σύνοψη 21:00

  • Οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν σε όλη την Επικράτεια 99 αγροτοδασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 55 εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο.
  • Η πυρκαγιά στη Φυλή επηρέασε περιοχές νότια της Πάρνηθας, ενώ οι φλόγες μπήκαν και στον δρυμό. Επιχειρούν 226 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 69 οχήματα συμπεριλαμβανομένης της δύναμης από τη Γαλλία και μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν 12 αεροσκάφη και 14 ελικόπτερα.
  • Στις πυρκαγιές της Αλεξανδρούπολης, της Δαδιάς και της Ροδόπης επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις. Πολλές αναζωπυρώσεις έχουν δημιουργήσει μέτωπα πυρκαγιών στις περιοχές Μελία, Κοίλα, Γρατινή, Χαμηλό, Βέλκιο και Μεστή – εκδόθηκαν μηνύματα από το 112 για την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων.
  • Σε δύο διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς που εκδηλώθηκαν το απόγευμα σε απόσταση περίπου 200 μέτρων μεταξύ τους, στην περιοχή Δοκός, βορειοανατολικά της πόλης της Χαλκίδας, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις.
  • Αντιμετωπίζονται πυρκαγιές σε Δίστομο, Ταρσό και Πρόδρομο Βοιωτίας, καθώς και Σκιόεσσα Αχαΐας.
  • Σώθηκε μετά από σκληρή μάχη με τις φλόγες η ιστορική Μονή του Οσίου Λουκά στο Στείρι Βοιωτίας.
  • Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στην Υλίκη Βοιωτίας και οριοθετημένη στο Μοσχοπόδι Θήβας
  • Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για την Πέμπτη (24/8), προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Βοιωτία, Εύβοια και Αττική.
  • Στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας έχουν γίνει 140 συλλήψεις ατόμων για εμπρησμούς σε αγροτοδασικές εκτάσεις. Ειδικότερα 117 για αμέλεια και 23 για πρόθεση. Σχεδόν το σύνολο των συμβάντων σχετίζονται με θερμές ή αγροτικές εργασίες.

Πυροσβεστικές δυνάμεις από την Κρήτη στην Πάρνηθα

Με απόφαση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος μεταβαίνουν για ενίσχυση πυροσβεστικές δυνάμεις από Κρήτη στην πυρκαγιά που μαίνεται στην Πάρνηθα Αττικής.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μεταβαίνουν οκτώ υδροφόρα οχήματα και ένα όχημα μεταφοράς προσωπικού, με 35 πυροσβεστικούς υπάλληλους.

Επίσης μεταβαίνουν και δύο ομάδες τις 3ης ΕΜΟΔΕ με 17 υπαλλήλους και ένα όχημα μεταφοράς προσωπικού με 10 οχήματα και 53 πυροσβέστες συνολικά.

Πάρνηθα: Χάρτης με τις εστίες της πυρκαγιάς

Στο χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Ερευνας Beyond EO Centre NOA, απεικονίζονται οι εστίες της πυρκαγιάς στην περιοχή της Πάρνηθας, όπως είχαν καταγραφεί έως το βράδυ της Τρίτης.

Η πυρκαγιά εξελίσσεται εντός του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, που εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA2000. Επιπλέον, στο χάρτη απεικονίζονται οι καμένες εκτάσεις από το γεγονός του 2021 και η θέση του Χ.Υ.Τ.Α. Άνω Λιοσίων.

Πυρκαγιές: Αναζωπύρωση στα όρια του Εθνικού Δρυμού στην Πάρνηθα – Η εικόνα στα υπόλοιπα μέτωπα-1
Πηγή: Beyond EO Centre NOA / Facebook

 

55 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

 

 με πληροφορίες από www.kathimerini.gr, ertnews.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News