Κοινωνία Τρίτη 25/07/2023, 21:35
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυρκαγιές: Σε Ρόδο, Κέρκυρα τα σοβαρότερα μέτωπα – 53 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Συνεχίζεται για ακόμη μια ημέρα η μάχη στα πύρινα μέτωπα της χώρας. 

Πυρκαγιές: Σε Ρόδο, Κέρκυρα τα σοβαρότερα μέτωπα – 53 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Για όγδοη ημέρα μαίνεται το μέτωπο στη Ρόδο, όπου εστάλησαν μηνύματα εκκένωσης από το 112, όπως και στην Κέρκυρα.

Τραγωδία σημειώθηκε στην Κάρυστο, όπου αεροσκάφος Canadair έπεσε σε χαράδρα κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης με αποτέλεσμα τον θάνατο των δύο πιλότων του.

Ρόδος: Καίγονται σπίτια στο Γεννάδι – Νέο μεγάλο μέτωπο στον Μαλώνα

Για φωτιά που κατακαίει το Γεννάδι -σπίτια, το σχολείο του χωριού, καταστήματα- κάνουν λόγο πηγές της «Κ» που έχουν καλή εικόνα από το πεδίο της πυρκαγιάς στο νησί. Πρόβλημα αντιμετωπίζει και το Βάτι, όμως εκεί έχει ήδη προκληθεί σημαντική ζημιά, οπότε η πυρκαγιά δεν βρίσκει πολλά να κάψει.

Ο πρόεδρος της κοινότητας του, κοντινού στο Γεννάδι, χωριού Ασκληπιείο, Νικόλαος Κούγκρας, δήλωσε στην «Κ» τα εξής: «Απέναντι μου σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται το Γεννάδι, το Βάτι, η Λαχανιά – όλα τους καίγονται. Μεσολαβεί μια απόσταση 3 χιλιομέτρων μέσα από το βουνό από εμάς κι αυτά τα χωριά – 10 χιλιόμετρα από τον δρόμο. Η φωτιά κινείται τώρα προς την παραλία του Γενναδίου και στο τέλος, αν συνεχίσει, θα φτάσει στο τέλος του νησιού, στο Πρασονήσι. Εμείς έχουμε εδώ και κάποιες ώρες «καντηλάκια» τα οποία σβήνουν κάτοικοι και εθελοντές. Είμαι 73 χρονών και τέτοιο πράγμα δεν έχω ξαναδεί. Να σβήνεις μια φωτιά και μετά να ανάβει ξανά και ξανά. Δεν καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει – σήμερα είχαμε κι εναέρια. Δεν εξηγείται αυτό που συμβαίνει. Το καλό είναι πως το κάθε χωριό βοηθάει το άλλο, όπως μπορεί».

Σημειώνεται πως ένα νέο μέτωπο που απασχολεί έντονα αυτή τη στιγμή την Πυροσβεστική, ο Μαλώνας, είχε εκκενωθεί και χθες με μήνυμα από το 112.

Εύβοια: Απανθρακωμένη σορός βρέθηκε στην περιοχή Όχη

Απανθρακωμένη σορός εντοπίστηκε στην περιοχή «Όχη» στην Εύβοια.

Υπενθυμίζεται ότι ένας 38χρονος κτηνοτρόφος από το χωριό Πλατανιστός, του δήμου Καρύστου αγνοείται από το μεσημέρι της Κυριακής, εν μέσω των πυρκαγιών που πλήττουν την περιοχή. Συγγενείς του κτηνοτρόφου έχουν κληθεί να αναγνωρίσουν τη σορό.

Σε Ρόδο, Κέρκυρα τα σοβαρότερα μέτωπα – 53 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Συνολικά 53 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, εκ των οποίων «οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο», όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική.

«Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν στα μέτωπα των πυρκαγιών. Οι σημαντικότερες από αυτές εξελίσσονται σε Ρόδο και Κέρκυρα», αναφέρει.

Στην πυρκαγιά της Ρόδου, οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν κυρίως στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού έλαβαν διαστάσεις, γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκαν τρία μηνύματα από το 112 για εκκένωση των οικισμών Βάτι, Πλημμύρι και Λαχανιά καθώς και Γεννάδι προς ασφαλή κατεύθυνση.

Στην Κέρκυρα, οι αναζωπυρώσεις είναι πολλές στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής πλευράς του νησιού. Οι φλόγες απείλησαν τους οικισμούς Λούτσες, Ημερολιά, Σύκι καθώς και Απράος Καλαμάκι και γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλή κατεύθυνση.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, «στον Πλατανιστό Καρύστου Ευβοίας και στο Δερβενάκι Αχαΐας, μέχρι στιγμής, οι πολλαπλές αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται».

 

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News