Κοινωνία Δευτέρα 24/07/2023, 10:35
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στις φλόγες Ρόδος, Κέρκυρα, Κάρυστος, Αίγιο – Μάχη με διάσπαρτες εστίες

Στις φλόγες Ρόδος, Κέρκυρα, Κάρυστος, Αίγιο – Μάχη με διάσπαρτες εστίες

(upd) Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής μαζί με εθελοντές σε Ρόδο, Κέρκυρα, Αίγιο, Κάρυστο και Υλίκη, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα, δίνοντας μάχη με νέες αναζωπυρώσεις και σε πολλαπλά μέτωπα.

Ρόδος

Στην πυρκαγιά της Ρόδου, οι πυροσβέστες πάλευαν όλο το βράδυ με τις αναζωπυρώσεις ανάμεσα σε Απόλλωνα και Πλατάνια, ενώ υπάρχουν διάσπαρτες εστίες ανατολικά προς Μάλωνα και Μασάρη. 

Δραματική είναι η κατάσταση στο Ασκπληπιείο όπου πυροσβέστες και εθελοντές προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια. Επίσης δραματική η εικόνα στο Γεννάδι όπου οι ισχυροί άνεμοι ενισχύουν τις φλόγες. 

Λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε την εκκένωση των χωριών Μαλώνας και Μάσσαρη, δεδομένου ότι υπάρχει αναζωπύρωση σε μέτωπο φωτιάς κοντά στα δύο χωριά. Οι κάτοικοι των δυο χωριών κλήθηκαν να κατευθυνθούν προς το χωριό Αρχάγγελος.

Σε όλο το νησί επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι ριπές του ανέμου φτάνουν σήμερα και τα 8 μποφόρ. 

Ειδικότερα, επιχειρούν αυτή τη στιγμή:

  • 8 αεροσκάφη,
  • 10 ελικόπτερα,
  • 266 πυροσβέστες,
  • 55 οχήματα,
  • 16 πεζοπόρες ομάδες. 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αν και το πρωί λόγω πτώσης θερμοκρασίας η εικόνα της φωτιάς ήταν βελτιωμένη, το γεγονός πως καίει σε διάσπαρτες εστίες μια τεράστια έκταση και δεδομένων των ισχυρών μποφόρ, καθιστά αναπόφευκτες τις αναζωπυρώσεις.

Κέρκυρα

Η εικόνα στα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, μετά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων κατά τη διάρκεια της νύχτας να μην περάσει η φωτιά μέσα στους οικισμούς. Καθοριστική είναι και η συμβολή των εναέριων μέσων.

Επιστρέφουν σταδιακά στα ξενοδοχεία τους με ιδιωτικά λεωφορεία οι περίπου 2.000 τουρίστες, οι οποίοι χθες το βράδυ απομακρύνθηκαν από τις περιοχές Καλάμι, Νησάκι και Μπαρμπάτι και μεταφέρθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας για προληπτικούς λόγους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, υπάρχει μικρή αναζωπύρωση στην περιοχή της Παλιάς Περίθειας, εκεί όπου είχε εκδηλωθεί αρχικά η φωτιά, ενώ σε όλα τα άλλα μέτωπα πυροσβέστες, αστυνομικοί, εθελοντές και κάτοικοι με ό,τι μέσο διαθέτουν κρατούν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια.

Για εμπρησμό έκανε λόγο σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, Γιώργος Μαχειμάρης, καθώς η πυρκαγιά εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά σημεία στις πλαγιές του όρους Παντοκράτορας. Ο ίδιος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο, πήγε σε όλες τις επίμαχες περιοχές και διατύπωσε την εκτίμηση του εμπρησμού.

 

Εύβοια

Συνεχείς είναι οι αναζοπυρώσεις στην Εύβοια, ενώ νωρίτερα εστάλη μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους της περιοχής Πλατανιστόςκαλώντας τους να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Κάρυστο. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πλατανιστός, εκκενώστε τώρα προς Κάρυστο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».

Στις φλόγες Ρόδος, Κέρκυρα, Κάρυστος, Αίγιο – Μάχη με διάσπαρτες εστίες και διαρκείς αναζωπυρώσεις-2
Πηγή: evianews.gr

Στην Εύβοια, όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι, επιχειρούν 77 πυροσβέστες, 25 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και τρία αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Αίγιο, Υλίκη

Στο Αίγιο εκκενώθηκαν το βράδυ, με μήνυμα από το 112, το χωριό Τράπεζα και ο οικισμός Κάστρο Αιγιαλείας, καθώς η πυρκαγιά συνεχίζει να καίει σε κοντινό λόφο. Οι πυροσβέστες επιχειρούν ώστε να μην περάσει η φωτιά την εθνική οδό και μέχρι στιγμής το έχουν καταφέρει.

«Για καλή μας τύχη η φωτιά που ξέσπασε μεταξύ Αιγίου και Διακοπτού δεν πρόλαβε να κάψει τη χλωρίδα και τη πανίδα στο φαράγγι στου Βουραϊκού, το οποίο μαζί με τον ορεινό όγκο του Χελμού (Αροάνια όρη) αποτελούν μια ενιαία προστατευόμενη περιοχή που από το 2009 χαρακτηρίζεται ως Εθνικό Πάρκο της Ελλάδας», ανέφερε στην «Κ» ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), κ. Μητσόπουλος.

Τέλος, σε εξέλιξη είναι και η φωτιά στην Υλίκη, όπου δεν απειλείται κάποιος οικισμός και για την κατάσβεσή της επιχειρούν 60 πυροσβέστες, 21 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News