Κοινωνία Κυριακή 23/07/2023, 20:35
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλες αναζωπυρώσεις στη Ρόδο – Σε πύρινη πολιορκία η χώρα

Μεγάλες αναζωπυρώσεις στη Ρόδο – Σε πύρινη πολιορκία η χώρα

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στα μέτωπα της Ρόδου και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η νύκτα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Η μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς συνεχίζεται αμείωτη από νωρίς το πρωί από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα αλλά και από ισχυρές δυνάμεις πυροσβεστών και πολυμελείς ομάδες εθελοντών που βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στην γραμμή της μάχης.

Μέχρι τώρα παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται η κατάσταση στα τρία μέτωπα της φωτιάς είναι εκτός ελέγχου ενώ τεράστια είναι η καταστροφή στο οικοσύστημα του νησιού.

Τα τρία μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι στην περιοχή Ασκληπειού -Κιοτταρίου, στην περιοχή Απολλώνων και στην περιοχή των Λαέρμων και δίνεται μάχη από αέρος και εδάφους για τον περιορισμό τους. Η προσπάθεια και σήμερα δυσκολεύεται από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν και το δύσβατο της περιοχής.

Πυρκαγιά στην Κάρυστο: Κρίσιμη και ανησυχητική η κατάσταση

Κορυφώνεται η αγωνία στην Κάρυστο καθώς πλησιάζει η νύχτα και η πύρινη κόλαση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι επίγειες και οι εναέριες δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή μαζί με μηχανήματα της αυτοδιοίκησης μπόρεσαν να μετριάσουν το ένα από τα τρία μέτωπα, ωστόσο, τα άλλα δύο κινούνται εξίσου απειλητικά.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι και η χαμηλή βλάστηση, ενώ αποπνικτική είναι η κατάσταση στην περιοχή που έχει γεμίσει με πυκνούς καπνούς.

Όπως έγινε γνωστό από τη δημοτική αρχή, ένα από τα πύρινα μέτωπα πλησίασε το χωριό Πλατανιστός και οι αστυνομικοί πρόλαβαν και απομάκρυναν με ασφάλεια τους κατοίκους που βρέθηκαν κοντά στην παραλία.

Οι επίγειες πλέον δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία σε κρίσιμα σημεία για να μην επεκταθούν οι φλόγες προς την Κάρυστο. Αυτή την ώρα συγκεντρώνονται στην περιοχή ισχυρές δυνάμεις από την κεντρική Ελλάδα για να επιχειρήσουν μέσα στη νύχτα.

Μαίνεται η φωτιά στο Αίγιο

Ανεξέλεγκτη είναι η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής στην περιοχή Δερβενάκια του Αιγίου. Η φωτιά απείλησε τον οικισμό Βυτινιώτικα και κινήθηκε κατά μήκος της Νέας Εθνικής Οδού Κορίνθου – Πατρών με κατεύθυνση προς Διακοφτό και Ακράτα. Μήνυμα, μέσω του 112, εστάλη προς τους πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή Κάστρο της Αιγιαλείας να μετακινηθούν προς την περιοχή Καθολικό.

Φωτιά στην Κέρκυρα: Εκκενώνονται οικισμοί

Μήνυμα από το 112 εστάλη για την εκκένωση των οικισμών Σάντα, Μεγκουλα, Πόρτα, Παλιά Περίθεια και Σινιές με κατεύθυνση προς Κασσιόπη, σχετικά με τη φωτιά που καίει στις Λούτσες.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου η φωτιά πλησίαζε τους οικισμούς Σάντα και Μέγκουλα. Ο δήμαρχος της Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης, ο οποίος βρίσκεται στον οικισμό Μέγκουλας, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ανέφερε ότι «είναι μια δύσκολη κατάσταση και η φωτιά στον οικισμό Μέγκουλα έχει φθάσει στα πρώτα σπίτια».

64 νέες πυρκαγιές

Σήμερα εκδηλώθηκαν 64 νέες δασικές πυρκαγιές, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη την επικράτεια να διαχειρίζονται συνολικά 82 δασικές φωτιές, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Ταυτόχρονα, όπως είπε, το τελευταίο εικοσιτετράωρο αντιμετωπίστηκαν 345 περιστατικά που αφορούσαν φωτιές και διασώσεις σε αστικές περιοχές της χώρας.

Η πυρκαγιά που εξακολουθεί να απασχολεί μεγάλο αριθμό πυροσβεστικών δυνάμεων είναι αυτή της Ρόδου, όπως τόνισε ο κ. Βαθρακογιάννης. Εκεί επιχειρούν 266 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 55 οχήματα και από αέρος περιοδικά επιχειρούν 10 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. Σύμφωνα με τον κ. Βαθρακογιάννη, σχεδόν σε όλες τις ανοιχτές πυρκαγιές δεν έλειψαν και σήμερα οι αναζωπυρώσεις. Οπως είπε, σε κάποιες περιπτώσεις δημιούργησαν μεγάλο μέτωπο που έφτασε κοντά σε οικισμούς, όπως αυτό που εκδηλώθηκε το μεσημέρι πολύ κοντά στο Ασκληπιείο Ρόδου.

Αναφορικά με τον Πλατανιστό Καρύστου, είπε ότι σήμερα το μεσημέρι εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα 3 διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς, εκ των οποίων η μία έχει ελεγχθεί και οι άλλες 2 είναι σε εξέλιξη, ενώ επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 6 αεροσκάφη. «Στην Κάρυστο η πυρκαγιά έχει λάβει διαστάσεις», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι γι’ αυτόν τον λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 και αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η εκκένωση των οικισμών Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι, Πλατανιστός, με κατεύθυνση προς Κάρυστο.

«Παρά τις αντίξοες συνθήκες, ισχυρές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, συνεχίζουν να επιχειρούν σε πολλές πυρκαγιές. Στην Υλίκη Θήβας, στο Μετόχι Επιδαύρου, στο Δερβενάκι Αχαΐας, στον Αστακό Μεσολογγίου, και στην Αμυγδαλιά Βόλου. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Οι συνθήκες παραμένουν ακραίες. Απευθύνουμε έκκληση προς τους πολίτες που εκκενώνουν οικισμούς. Για τη δική σας ασφάλεια, σε περίπτωση που επιθυμείτε την επιστροφή στον χώρο κατοικίας ή διαμονής θα πρέπει υποχρεωτικά να ενημερώνεστε από τις αρμόδιες αρχές. Ολες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού», επισήμανε ο κ. Βαθρακογιάννης.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News