Κοινωνία Τετάρτη 19/07/2023, 06:59
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυρκαγιές: Μάχη με τις φλόγες για τρίτη ημέρα

Πυρκαγιές: Μάχη με τις φλόγες για τρίτη ημέρα

(upd) Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η μάχη στα πύρινα μέτωπα της χώρας. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές στη Δυτική Αττική και το Λουτράκι, ενώ μαίνεται η φωτιά και στη Ρόδο και στη Σπάρτη.

Δυτική Αττική 

Στο μέτωπο της άνω Βλυχάδας εντοπίζεται ο μεγαλύτερος κινδυνος στην περιοχή των Μεγάρων, καθώς στην τοποθεσία Δρίτσα οι φλόγες βρίσκονταν σε απόσταση 40-50 μέτρων γύρω στις 5 μ.μ. Στο σημείο επιχειρούν 3 οχήματα της Πυροσβεστικής και ένα του Δήμου, όπως δήλωσε στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Μεγάρων, Κωνσταντίνος Φυλακτός.

Στο Κανδήλι, όπου το μεσημέρι δόθηκε εντολή εκκένωσης, η κατάσταση έχει ελεγχθεί.  Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του δημάρχου Μεγάρων, Γρηγόρη Σταμούλη, από την σύντομη περιήγηση του στην πληγείσα περιοχή, όπως ενημέρωσε, δεν έχουν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές στον οικιστικό ιστό πλην 2-3 κτισμάτων. Ωστόσο σοβαρότερες ήταν οι καταστροφές στους οικισμούς Πλάτωνας, Άνω Λουτρόπυργος και Άνω Βλυχάδα της Νέας Περάμου Μεγάρων (επάνω από την Εθνική). Στην περιοχή παραμένει κλειστός ο επαρχιακός δρόμος που συνδέει τη Ν. Πέραμο με την Μάνδρα καθώς επιχειρούν οι δυνάμεις πυρόσβεσης μεταξύ των οποίων εθελοντές, Ρουμάνοι, στρατός, πολίτες.

Πυρκαγιές: Μάχη με τις φλόγες για τρίτη ημέρα-1

Συνολικά, στα πύρινα μέτωπα στη Δυτική Αττική επιχειρούν επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και από αέρος 9 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωηση της πυροσβεστικής.

Στην περιοχή της Αττικής ισχύει η διακοπή κυκλοφορίας στους εξής δρόμους:

  • οδό Φυλής, από την Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών,
  • επαρχιακή οδό Οινόης – Μαγούλας, από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ,
  • επαρχιακή οδό Ελευσίνας – Θηβών, από τον κόμβο Μάνδρας προς Θήβα μέχρι τα όρια με Θήβα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας,
  • οδό Αγ. Αικατερίνης από Μάνδρα έως Λ. Καταδρομών,
  • Λ. Καταδρομών και Γερμανικού.

Παράλληλα, για την περιοχή της Βοιωτίας εξακολουθεί να ισχύει η διακοπή και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας:

  • στη Λεωφόρο Οινόης Σχηματαρίου – Ελευσίνας, από τη 14η χ/θ (Στεφάνι Βοιωτίας) έως την 7η χ/θ (περιοχή ΤΙΤΑΝ),
  • στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας – Θηβών, από 33η χ/θ (θέση ‘Αγιος Χριστόφορος) έως την 30η χ/θ (όρια με Νομό Αττικής),
  • καθώς και στην Επαρχιακή Οδό Πάνακτου – Οινόης Αττικής, από την 1η έως την 10η χ/θ.

Επιπλέον, στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, από το ύψος του Κόμβου Αγίων Θεοδώρων μέχρι τον Κόμβο Επιδαύρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από την αριστερή και τη μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας, πλην όμως παραμένει κλειστή η δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας.

Λουτράκι

Μεγάλη είναι η ανησυχία και για το Λουτράκι όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν τεράστια μάχη κατά τη διάρκεια της νύχτας και κατάφεραν να μην περάσει η πυρκαγιά κάτω από την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου. Στην περιοχή επιχειρούν επίγειες δυνάμεις και από αέρος 2 ελικόπτερα.

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στη Γλυκιά Ζωή Λουτρακίου, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, με τους πυροσβέστες να προσπαθούν από αέρος και εδάφους να σβήσουν τις φλόγες που ξεπηδούν στα καμμένα.

Μιλώντας στην «Κ», ο δήμαρχος Λουτρακίου Γιώργος Γκιώνης, εκτίμησε πως έχουν καεί σπίτια, υπογραμμίζοντας τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η περιοχή.  Κατά τη διάρκεια της ημέρας εστάλησαν μηνύματα από το 112, ενώ ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ρόδος

Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση με την πυρκαγιά στη Ρόδο, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται και τις συνεχείς ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Η πυρκαγιά βρίσκεται στο κέντρο του νησιού για αυτό τον λόγο ενεργοποιήθηκε το 112. Στο νησί επιχειρούν 103 πυροσβέστες, 3 πεζοπόρες ομάδες και 28 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου προχώρησαν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στην εκκένωση των χωριών Ελεούσας, Σαλάκου, Διμυλιάς και του ορεινού όγκου του Προφήτη Ηλία, όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο Έλαφος, μετά από εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Με ανακοινώσεις τους, Αυτοδιοίκηση και εθελοντικές ομάδες κάνουν έκκληση να σπεύσουν να βοηθήσουν όσοι μπορούν για την αντιμετώπιση της φωτιάς και κυρίως αυτοί που διαθέτουν μηχανήματα. Άλλωστε, η πολιτική προστασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αναφέρει πως είναι σε διαδικασία επίταξης όλων των μηχανημάτων έργων καθώς και των υδροφόρων, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης.

Επίσης, σε έκτακτη ανακοίνωσή της η πολιτική προστασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έκανε γνωστό ότι λόγω της πυρκαγιάς κλείνουν οι δρόμοι από Σάλακο σε Έμπωνα, από Απόλλωνα σε Έμπωνα και από Λάερμα προς Απόλλωνα.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News