Κοινωνία Τρίτη 18/07/2023, 19:01
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Μάνδρα και Λουτράκι – Διακοπή κυκλοφορίας στην Εθνική

Η πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, ενώ εκτός ελέγχου παραμένει η φωτιά του Λουτρακίου

Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Μάνδρα και Λουτράκι – Διακοπή κυκλοφορίας στην Εθνική

H πυρκαγιά που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια και αυτή του Λουτρακίου αποτελούν τα πιο επικίνδυνα μέτωπα αυτή την ώρα, με τις φλόγες να έχουν φτάσει σε κατοικημένες περιοχές, αναγκάζοντας τις αρχές να προχωρήσουν στην εκκένωση οικισμών. Μάλιστα, δραματική είναι η κατάσταση στη Μάνδρα Αττικής, καθώς σπίτια έχουν καεί στη Νέα Ζωή, ενώ καλύτερη η εικόνα στο Δαφνί.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, κατά την ενημέρωση μετά τις 6.30μ.μ., τόνισε ότι «η πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και η Πυροσβεστική προχώρησε σε πολλούς απεγκλωβισμούς πολιτών. Η φωτιά του Λουτρακίου δεν έχει ελεγχθεί ακόμα».

Την ίδια ώρα, η Τροχαία έκρινε αναγκαίο να κλείσει τόσο η παλαιά όσο και η νέα Εθνική Αθηνών – Κορίνθου, ενώ η διακοπή της κυκλοφορίας ισχύει και στα δύο ρεύματα, από τα διόδια Ελευσίνας έως τα διόδια Κορίνθου. Η διακοπή κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου ανακοινώθηκε λίγο πριν τις 19:00 της Τρίτης (18.7.2023) για να μην κινδυνεύσουν οι πολίτες αλλά και να διευκολυνθεί το έργο της πυροσβεστικής στη φωτιά στο Λουτράκι.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Λουτράκι

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε την Τρίτη (18/7) ο δήμος Λουτρακίου, Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων και για έξι μήνες, ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν οι δύσκολες συνθήκες αλλά και να γίνει διαχείριση των ζημιών και των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την πυρκαγιά που μαίνεται.

Την απόφαση έλαβε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ύστερα από αίτημα της δημοτικής αρχής, για τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις χθες στις δημοτικές Κοινότητες Λουτρακίου, Περαχώρας και Ισθμίας.

Η κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες, δηλαδή έως και 17 Ιανουαρίου 2024.

Τα εναέρια μέσα

Για την αντιμετώπιση των πολλών και δύσκολων πυρκαγιών που ξέσπασαν από χθες στο λεκανοπέδιο της Αττικής, οι αεροπορικές δυνάμεις ενισχύθηκαν σημαντικά και από 24 αεροσκάφη και ελικόπτερα, που σταθμεύουν στη συνήθη διάταξη στα αεροδρόμια της Αττικής.

Τα εναέρια μέσα που επιχειρούν αυξήθηκαν στα 36 από χθες – προερχόμενα κυρίως από περιοχές που παρουσιάζουν χαμηλότερο δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς.

Η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατάσβεση των πυρκαγιών

Με εναέρια μέσα και ομάδες «Δευκαλίωνα» και «Ξενοκράτη» συμμετείχαν οι ‘Ενοπλες Δυνάμεις στα μέτωπα των πυρκαγιών σε Κουβαρά, Λουτράκι και Δερβενοχώρια Βοιωτίας. Συγκεκριμένα, στην ευρύτερη περιοχή Σαρωνίδας-Κουβαρά επιχειρούν 50 άτομα του σχεδίου «Ξενοκράτης», δύο ομάδες «Δευκαλίων» με 22 άτομα συνολικά καθώς και ένα ασθενοφόρο.

Για το μέτωπο στο Λουτράκι διατέθηκαν ένα αεροσκάφος 1 PZL, δύο προωθητές γαιών, μια ομάδα «Δευκαλίων» με 11 άτομα και μια ομάδα «Ξενοκράτης» με 8 άτομα. Στα Δερβενοχώρια επιχειρούν τρεις προωθητές γαιών, δύο ομάδες «Δευκαλίων» με 22 άτομα συνολικά.

Επιπρόσθετα, έξι αεροσκάφη CL-215, τέσσερα αεροσκάφη CL-415 και τρία ελικόπτερα Chinook επιχειρούν και στις τρεις περιοχές, ανάλογα με την εξέλιξη των πυρκαγιών, τις  ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας. Το σύνολο των μέσων- μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News