Κοινωνία Πέμπτη 7/01/2021, 16:58
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσφυγή της Εκκλησίας στο ΣτΕ για τα Θεοφάνεια

Παρά τα μέτρα, αρκετές Εκκλησίες ανά την Ελλάδα λειτούργησαν κανονικά

Προσφυγή της Εκκλησίας στο ΣτΕ για τα Θεοφάνεια

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγαν η Εκκλησία της Ελλάδος και 81 Μητροπόλεις, ζητώντας να κηρυχθούν ως αντισυνταγματικά τα μέτρα για την απαγόρευση της λειτουργίας των Εκκλησιών κατά τη διάρκεια της χθεσινής γιορτής των Θεοφανείων.

Οι προσφυγές κατατέθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης, παραμονή των Θεοφανείων, όταν η γραμματεία του Δικαστηρίου είχε πλέον κλείσει, ενώ από την ηλεκτρονική κατάθεση φαίνεται πως οι προσφυγές υποβλήθηκαν από τις 7.30 ως τις 8.30 το βράδυ.

Οπως ήταν φυσικό, δεν υπήρξε αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής αφού το ΣτΕ ανήμερα των Φώτων είναι κλειστό.

Πάντως, παρά τα κυβερνητικά μέτρα, αρκετές Εκκλησίες ανά την Ελλάδα λειτούργησαν κανονικά, τηρώντας βέβαια τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την παρουσία των πιστών στο εσωτερικό των ναών.

Τι περιλαμβάνει η προσφυγή

Σύμφωνα με την προσφυγή, η επίμαχη κοινή υπουργική απόφαση παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους διοικούντες.

Χαρακτηρίζει δε, ως μη αναγκαία και απρόσφορη τη κατάργηση της συμμετοχής στη λατρεία κατά τα Θεοφάνεια, η οποία μπορούσε να διατηρηθεί υπό αυστηρούς περιορισμούς, όπως είναι 25 ή 50 άτομα ανάλογα με το εμβαδόν της κάθε Εκκλησίας ή ένα άτομο ανά 1,5 τ.μ. ή απόσταση δυο μέτρων ανά εκκλησιαζόμενο κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε απορρίψει τις προσφυγές για τα περιοριστικά μέτρα σε ό,τι αφορά τον αριθμό των πιστών που μπορούν να εκκλησιάζονται.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News