Επανέρχονται οι περιορισμοί στη δόμηση σε Παλαιό Ψυχικό και Φιλοθέη
Την εξαίρεση των περιοχών της Φιλοθέης και του Παλαιού Ψυχικού από τα ευεργετήματα του νέου οικοδομικού κανονισμού (NOK) προβλέπει τροπολογία που ψηφίστηκε την Τρίτη το βράδυ από τη Βουλή μαζί με το νομοσχέδιο του υπουργείου Eσωτερικών.
Συγκεκριμένα δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούνται εκείνα τα ευεργετήματα που δίνουν την δυνατότητα να οικοδομηθούν ψηλότερα κτίρια και να αυξηθούν τα δομήσιμα τετραγωνικά μέτρα με βάση τα μπόνους του ΝΟΚ. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι σε όσες περιπτώσεις έχει εκδοθεί προέγκριση οικοδομικής άδειας, αυτή θα εκτελεστεί κανονικά.
Την εξέλιξη χαιρέτησε ο δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού, Δημήτρης Γαλάνης, κάνοντας λόγο για μια μεγάλη ημέρα δικαίωσης του αγώνα που δίνουν όλοι οι κάτοικοι του δήμου εδώ και αρκετό καιρό. «Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει τις προσπάθειες της Δημοτικής μας Αρχής που από την πρώτη στιγμή, με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα, αγωνίστηκε να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τις κηπουπόλεις και το ειδικό καθεστώς που τις διέπει, ώστε να μην αλλοιωθεί η φυσιογνωμία του προαστίου μας», είπε.
Ο κ. Γαλάνης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό που όπως είπε «δέχτηκε το αίτημά μας και με προσωπική του παρέμβαση διόρθωσε μια αστοχία που θα έπληττε ανεπανόρθωτα το προάστιό μας μας, καθώς και τους βουλευτές που στήριξαν την τροπολογία».
«Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλες τις δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού που συμπορεύτηκαν μαζί μας στην προσπάθεια αυτή. Και φυσικά τους δημότες μας που ασκώντας πίεση διευκόλυναν την προσπάθειά μας. Με ενότητα, δυναμισμό και βάζοντας πάνω απ’ όλα το συμφέρον της περιοχής μας, ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού θα παραμείνει ένα προάστιο πρότυπο, όπως το θέλουμε και όπως αξίζει στους κατοίκους του», ανέφερε ακόμη ο δήμαρχος.
Η κατάργηση των μπόνους του ΝΟΚ έρχεται μετά από την εμφάνιση οικοδομών κτιρίων αρκετά υψηλότερο από τα υπάρχοντα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απώλεια του χαρακτήρα της περιοχής. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η συγκεκριμένη ρύθμιση να λειτουργήσει ως πιλοτική και να ακολουθήσουν και άλλες περιοχές της Αττικής με παρόμοια χαρακτηριστικά.
Τι προβλέπει η τροπολογία
Το σχετικό Άρθρο 12 της τροπολογίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε μαζί με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις σχετικά τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και βαθμού – Διατάξεις για ευζωία των ζώων συντροψιάς – Διατάξεις για ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου Τομέα – Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις» τιτλοφορείται «Εξορθολογισμός πολεοδομικής και περιβαλλοντικής Προστασίας ειδικότερων Περιοχών». Και σε αυτό αναφέρεται πως:
«1. Δεν επιτρέπεται υπέρβαση του ύψους και συντελεστή απόκλιση από τους λοιπούς όρους που ορίζονται ειδικά διατάγματα, τα οποία διέπουν τα διοικητικά όρια των περιοχών περ. β) του άρθρου μόνου του από 20.71968 β.δ. (Δ’ 132), όπως τα όρια αυτά ίσχυαν κατά έναρξη ισχύος του, ακόμη και εφαρμογή πολεοδομικών κινήτρων, όπως παρ. 1 του άρθρου 10, παρ. 8 του άρθρου 15, παρ. 2 του άρθρου 19 και της παρ. 1 του άρθρου 25 του ν. 4067/2012 (λ’ 79). Εκδίδονται τους όρους που ίσχυαν έως έναρξη ισχύος παρούσας οικοδομικές άδειες για τις έχει χορηγηθεί έως δημοσίευση του παρόντος προέγκριση οικοδομικής άδειας κατά άρθρο 35 του ν. 4495/2017 (Α’ 167).
2. Κατά αληθή έννοια παρ. του άρθρου 67 του ν. 998/1979 (Α’ 289), εφαρμογής αυτής, υπάγονται και οι εκτάσεις που περιλαμβάνονται στις υπ’ αρ. 116/1868 και 1151/1872 αποφάσεις του Εφετείου Αθηνών, όπως επικυρώθηκαν τις υπ’ αρ. 110/1878 και 698/1876 αποφάσεις του Αρείου Πάγου και του Εφετείου Ναυπλίου αντίστοιχα, οι οποίες φέρουν μορφή δασωμένου αγρού (πολύγωνα ΑΔ) του οικείου δασικού χάρτη».
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News