Λόρδος Βέιζι: Γλυπτά Παρθενώνα και Μάσκα του Αγαμέμνονα
Τη νεκρική προσωπίδα του Αγαμέμνονα, το διάσημο μυκηναϊκό εύρημα του Ερρίκου Σλήμαν που φυλάσσεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο του ο Λόρδος Βέιζι, πρόεδρος της καμπάνιας Parthenon Project, ως ένα από τα ενδεχόμενα «ανταλλάγματα» που θα μπορούσε να προσφέρει η ελληνική πλευρά στο Βρετανικό Μουσείο, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Στο άρθρο, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του βρετανικού κοινοβουλίου «The House», ο Λόρδος Βέιζι, πρώην υπουργός πολιτισμού της Βρετανίας, υπενθυμίζει ότι με δεδομένες τις κόκκινες γραμμές Ελλάδας και Βρετανικού Μουσείου, απαιτείται μια αμοιβαία επωφελής λύση, η οποία εκτιμά ότι μπορεί να επιτευχθεί εντός του 2023.
«Αυτή η συμφωνία», σημειώνει ο Βέιζι, «θα υποστηριζόταν από μια πολιτιστική ανταλλαγή που θα μπορούσε να δει εκπληκτικά ελληνικά έργα τέχνης, όπως τη Μάσκα του Αγαμέμνονα, να εκτίθενται στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο εναλλασσόμενων εκθέσεων, που θα προσελκύουν νέους επισκέπτες στο Βρετανικό Μουσείο».
Απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» αν μια ανταλλαγή που θα περιλαμβάνει την προσωπίδα του Αγαμέμνονα είναι ένα ενδεχόμενο επιθυμητό από το Βρετανικό Μουσείο, ένας εκπρόσωπός του επανέλαβε τη θέση ότι το ίδρυμα λειτουργεί εντός του πλαισίου του νόμου, προσβλέποντας σε μακροπρόθεσμες συνεργασίες, που θα του επιτρέψουν να μοιραστεί μερικά από τα σπουδαιότερα αντικείμενά του με το διεθνές κοινό. «Τα Γλυπτά ανήκουν στο Μουσείο και στους Trustees», ανέφερε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος, «οι οποίοι, εντός των ορίων του νόμου, θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για κάθε μελλοντική απόφαση σχετικά με αυτά».
Το σενάριο μιας επιστροφής των Γλυπτών με «ενέχυρο» την προσωπίδα του Αγαμέμνονα περιλαμβανόταν και σε παλιότερο δημοσίευμα της Daily Telegraph, ενώ ένα πρόσφατο ρεπορτάζ των Financial Times αναφερόταν στις προϊστορικές τοιχογραφίες της Θήρας. Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου με γνώση των διαπραγματεύσεων είχαν αναφέρει τότε στην «Κ» (11.2.23) ότι ενώ η πιθανότητα μιας πολιτιστικής ανταλλαγής είναι αποδεκτή από την ελληνική πλευρά, ούτε οι τοιχογραφίες της Θήρας ούτε άλλες αρχαιότητες έχουν συζητηθεί.
Πηγή: kathimerini.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News