Πολιτική Παρασκευή 16/10/2020, 16:17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Έντονη αποδοκιμασία για τις ενέργειες της Τουρκίας

Σύνοδος Κορυφής: Έντονη αποδοκιμασία για τις ενέργειες της Τουρκίας

Την έντονη αποδοκιμασία της Ε.Ε. για τις μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο εκφράζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με την ολοκλήρωση της διήμερης Συνόδου Κορυφής, η οποία στέλνει νέο μήνυμα προς την Άγκυρα, με αφορμή τις σεισμογραφικές έρευνες του «Oruc Reis» νότια του Καστελλόριζου.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο κοινό ανακοινωθέν.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατα τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπερασματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020» καταλήγει η ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής.

Από την πλευρά του, σε δηλώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι ο Δεκέμβριος είναι η καταληκτική ημερομηνία για τη λήψη αποφάσεων, σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειες. Υπενθύμισε δε, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εξέφρασε την αποδοκιμασία του για τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και συνέχισε: «Πολλοί ηγέτες εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για την απόφαση της Άγκυρας να ξαναβγάλει το ερευνητικό πλοίο και οι πιο “καχύποπτες” χώρες άρχισαν να πείθοντα. Εφόσον η Τουρκία συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα διστάσει να προχωρήσει στις απαραίτησεις αποφάσεις για κυρώσεις». 

Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι έθεσε και το ζήτημα της επιβολής εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Τουρκία. «Η καλύτερη έκφραση αλληλεγγύης που μπορεί να υπάρξει, είναι κάποιες χώρες να μην επιτρέπουν την πώληση όπλων στην Τουρκία, όπλα που ενδεχομένως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά της κυριαρχίας κράτους-μέλους. Έθιξα το ζήτημα και η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News