Κυβερνητικό σχέδιο για την ορεινή Ελλάδα – Σκέψεις για δημιουργία ειδικού ταμείου
Μόνο τυχαία δεν είναι η σημερινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ορεινά της Καρδίτσας και συγκεκριμένα στον Δήμο Αργιθέας, όπου το μεσημέρι θα γίνει η παρουσίαση του ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου για τους Δήμους Αγράφων Ευρυτανίας, Λίμνης Πλαστήρα Καρδίτσας και Αργιθέας Καρδίτσας, που αποτελούν ένα σύμπλεγμα ορεινών όγκων με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.
Η προσοχή της κυβέρνησης για τους ορεινούς δήμους είναι ευρύτερη και αφορά το σύνολο της χώρας. Τον περασμένο Μάιο είχε προηγηθεί η σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους 33 δημάρχους του δικτύου ορεινών δήμων –«το κοινό των ορεινών», όπως ονομάστηκε– κατά την οποία είχαν συζητηθεί θέματα όπως η πορεία υλοποίησης των αναπτυξιακών προγραμμάτων για τους μικρούς ορεινούς δήμους της χώρας, οι ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καθώς και οι προοπτικές ανάπτυξης των περιοχών αυτών. Ακολούθησε η συγκρότηση διυπουργικής επιτροπής με επικεφαλής τον υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο και συμμετέχοντες, μεταξύ άλλων, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά και τον δήμαρχο Ανωγείων και πρόεδρο επιτροπής ορεινών περιοχών της ΚΕΔΕ Σωκράτη Κεφαλογιάννη, με σκοπό την εκπόνηση «στρατηγικού σχεδίου ορεινότητας» σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία της απογραφής του 2021 που έχουν συλλεχθεί έως τώρα –με τα αποτελέσματα να μην έχουν δημοσιευθεί επισήμως– είναι αποκαλυπτικά για τα τεράστια προβλήματα των ορεινών δήμων, καθώς καταγράφεται περίπου τριπλάσια μείωση του πληθυσμού των μικρών ορεινών δήμων σε σύγκριση με ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, με ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο τη σημαντική μείωση του γυναικείου πληθυσμού στους δήμους αυτούς. Η γενικότερη ερημοποίηση της υπαίθρου προσθέτει ένα ακόμη πολύ μεγάλο πρόβλημα που αφορά τον πρωτογενή τομέα, τη φυτική παραγωγή, καθώς και το ζωικό κεφάλαιο, πλήττοντας τον τομέα της κτηνοτροφίας. Η σημερινή παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος από τον πρωθυπουργό για τους Δήμους Αγράφων, Λίμνης Πλαστήρα και Αργιθέας αποτελεί ένα «μοντέλο» ανάπτυξης απέναντι στην κυριότερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ορεινές περιοχές της Ελλάδας: την ερήμωσή τους εξαιτίας της μεγάλης μείωσης του αριθμού των ανθρώπων που διαβιούν στις περιοχές αυτές.
Ειδικό ταμείο
Ο κ. Μητσοτάκης ήδη πριν εκλεγεί πρωθυπουργός είχε μιλήσει για την αναγκαιότητα μιας στοχευμένης στρατηγικής για την ορεινή ύπαιθρο, η οποία έχει πολύ διαφορετικές ανάγκες από την υπόλοιπη χώρα. Για παράδειγμα, αυτή την περίοδο οι ορεινές περιοχές έχουν ήδη μεγάλες ανάγκες θέρμανσης, καθώς η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις σκέψεις του πρωθυπουργού είναι η διαμόρφωση μιας συνεκτικής οριζόντιας πολιτικής για την ορεινότητα, που όπως είχαν πει οι δήμαρχοι ορεινών δήμων στον πρωθυπουργό κατά τη συζήτησή τους στο Μαξίμου, αποτελεί «ζήτημα εθνικής προτεραιότητας».
Μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να εξετάζει τη δημιουργία ειδικού ταμείου για την ορεινότητα, το οποίο θα συγκεντρώνει πόρους από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ, Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και ειδικότερα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την αυτοδιοίκηση), ώστε να υλοποιείται συντονισμένα αυτή η συνεκτική πολιτική, ενώ στο ίδιο πλαίσιο ενδεχομένως να εξεταστεί και ο ορισμός ενός προσώπου το οποίο θα έχει την ισχυρή πολιτική εντολή από τον πρωθυπουργό, ώστε να υλοποιήσει το συνεκτικό κυβερνητικό σχέδιο για την ορεινή Ελλάδα.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News