Πολιτική Τρίτη 11/10/2022, 08:00
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκολιβυκό μνημόνιο: Iσχυρό μέτωπο Αθήνας με Κάιρο

Τουρκολιβυκό μνημόνιο: Iσχυρό μέτωπο Αθήνας με Κάιρο

Στη Μάλτα συνέχισε χθες τις επαφές του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να ενημερώσει τις χώρες της περιοχής για το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο και τις επιπτώσεις του στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου. Η στάση του κ. Δένδια στη Μάλτα έρχεται μετά την κυριακάτικη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι στο Κάιρο, όπου επιβεβαιώθηκε η κοινή αντίληψη σε μια σειρά ζητημάτων. Ο κ. Δένδιας αναχώρησε από το Κάιρο με την πεποίθηση ότι η Αίγυπτος παραμένει αρνητική στις προσπάθειες της Τουρκίας. Οι ανησυχίες των Αιγυπτίων στο ενδεχόμενο να «αποκτήσουν» μια Λιβύη όπου οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι θα διαθέτουν σημαντική ισχύ υπερτερούν των όποιων ανταλλαγμάτων δίνουν οι Τούρκοι στον τομέα των θαλάσσιων ζωνών. Σε κάθε περίπτωση, το παιχνίδι στη Λιβύη παραμένει ανοιχτό, δίχως ορατό ορίζοντα κάποιας διευθέτησης. Το επόμενο ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση της Τρίπολης θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα, δηλαδή την παραχώρηση, στην ΤΡΑΟ, αδειών για έρευνες εντός της λιβυκής ΑΟΖ, με βάση τη χάραξη του τουρκολιβυκού μνημονίου. Παράλληλα, πάντως, Ελλάδα και Αίγυπτος συνεχίζουν να συσφίγγουν και τις αμυντικές σχέσεις τους. Στα τέλη Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η 12η «Μέδουσα», με έδρα την Αλεξάνδρεια και ανάπτυξη δυνάμεων στην περιοχή βόρεια και βορειοδυτικά της Αιγύπτου. Παράλληλα συνεχίζονται και οι ανταλλαγές αξιωματικών οι οποίοι εκπαιδεύονται στην Ελλάδα ή την Αίγυπτο. Τελευταίο παράδειγμα η εκπαίδευση Αιγυπτίων και Κυπρίων στη Σχολή Πεζικού στη Χαλκίδα, όπως ανακοινώθηκε χθες από το ΓΕΣ.

Από τη Βαλέτα όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Ιαν Μποργκ, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα. Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι η Ελλάδα «αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου επιθετική ρητορική από την Τουρκία σχεδόν σε καθημερινή βάση». Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι, όπως είπε, «η Ε.Ε., η Κύπρος, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αίγυπτος και πολλές άλλες χώρες έχουν τοποθετηθεί δημόσια και έχουν αποκηρύξει την πρόσφατη υπογραφή του “μνημονίου” μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας». Ο υπουργός Εξωτερικών παρέπεμψε ακόμα στην πρόσφατη τοποθέτηση του Μαλτέζου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Αμπέλα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου τονίστηκε η θέση της Βαλέτας για ανάγκη μετάβασης της Λιβύης σε περίοδο μεγαλύτερης σταθερότητας «χωρίς παρεμβάσεις από ξένους παράγοντες».

Κοινές προκλήσεις

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε, ακόμα, στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου από την Ελλάδα και τη Μάλτα αλλά και των αρχών του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, ο οποίος «αναφέρεται στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας όλων των χωρών και την απαγόρευση της βίας, της χρήσης βίας και της απειλής χρήσης βίας». Αυτές οι αρχές απειλούνται και καταπατούνται, είπε ο κ. Δένδιας παραπέμποντας και στην κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή. Ο υπουργός Εξωτερικών συνεχάρη τη Μάλτα για την ανάδειξή της σε μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2023-24, υπενθυμίζοντας ότι το ίδιο διεκδικεί η Ελλάδα για την περίοδο 2025-26. Ο υπουργός Εξωτερικών περιέγραψε ως μία από τις κοινές προκλήσεις Ελλάδας και Μάλτας τη μετανάστευση και τις επιπτώσεις της. Ενώ υπενθύμισε ότι οι δύο χώρες διαθέτουν αρκετά συμφέροντα τα οποία συγκλίνουν τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) και θα μπορούσαν να συνεργαστούν στενότερα.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News